Když tě dožene minulost…

Tichy-Plac-perex
Matka a sedmiletá dcerka jely na kolotoči, otec telefonoval o kousek dál v parku plném lidí. O chvíli později je obrázek téměř stejný, jen dívka zmizela. Propadla se do země? 

Noční můra všech rodičů se zhmotnila v dalším pokračování thrillerové série Lisy ReganovéJosií Qiunnovou v hlavní roli. Román se jmenuje Tichý pláč a pro české čtenáře americké autorky jej v překladu Kateřiny Elisové vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Šestý díl série se konečně vymyká ze zaběhnutých kolejí. V předchozích pěti částech se totiž vždy dostala do potíží jedna z ústředních postav série. V první knize byl v případu Mizející dívky (minirecenze) zapletený bývalý manžel Josie. Dívka beze jména (minirecenze) rozmetala nový Josiin vztah. Román Matčin hrob rozvrátil představy samotné hlavní hrdinky o její vlastní identitě. V Nečekaném přiznání autorka přiblížila minulost detektiva Gretchen Palmerové a v Pohřbených kostech musela Josie vyšetřovat vraždu matky svého nového přítele a kolegy Noaha.

Teprve případ v Tichém pláči se netýká nikoho, koho známe z předchozích knih. Sedmileté děvčátko zmizelo odpoledne z kolotoče v parku přímo před zraky svých rodičů i Josie, která tam právě byla s malým Harrisem, kterého hlídala přítelkyni Misty. Ani ona si však nevšimla, jak děvčátko odešlo. Ihned však vyhlásí poplach a zorganizuje pátrání. To, co z počátku vypadalo jako nějaké zatoulání, se však brzy ukazuje jako perfektně připravený únos. Co však únosce žádá?

Josie nemá moc indicií, obzvlášť, když se ukazuje, že jí rodiče neříkají všechno. Jejich mlčení však může mít katastrofální důsledky. Podaří se Josii dívku přesto vypátrat?

Musím říct, že i když jsem přečetla (nebo poslouchala v audio podobě) všechny romány Lisy Reganové, tak asi právě Tichý pláč mi připadá nejlepší. Možná za to může právě téma, které zpracovává, tedy únos dítěte, ale hlavně je to i díky způsobu, jak pachatel vodí své pronásledovatele za nos. Autorka na tzv. obyčejný vyděračský únos dítěte naroubovala sérii vražd i domácí násilí. Celé to provedla ve velice svižném tempu a docílila tak obrovského tlaku na svoje detektivy a hlavně na nervovou soustavu čtenáře. Ten mnoho netuší, a nebýt krátkých historických odboček, žil by v úplné nevědomosti až k vrcholnému rozuzlení. Prostřihy do minulosti jen nepatrně naznačují, odkud se vynořilo zlo, ale i tak jsou vysoce matoucí, protože v nich nezaznívá žádné jméno, z něhož by se dalo cokoli dedukovat.

Moc jsem si užila i fakt, že Josie, ani nikdo z jejích blízkých spolupracovníků, nestála v popředí pachatelova zájmu. Konečně jsem se mohla soustředit jen na stopy a pátrání samotné, beze strachu o svou oblíbenkyni. Ne, že by jí nešlo v honbě za zlem opět o život, ale přece jen to z mého pohledu pro ni vyznívalo lépe.

Pokud hledáte akční krimi thriller plný zvratů, pak opravdu doporučuji Tichý pláč. Ať již tuto sérii sledujete od počátku jako já, nebo jste o ní až dosud neslyšeli, pak neváhejte. Tato poslední novinka v češtině stojí za přečtení. Nebo si ji můžete stáhnout například z Audioteka.cz a poslechnout si ji v přednesu skvělé Jitky Ježkové.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTichý pláč

Reganová, Lisa

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář