Dávno pohřbená tajemství

matcin-hrob-perex
Na své neutěšené dětství se snaží zapomenout a je odhodlaná žít přítomností. Jenže minulost se znovu ozývá a zasahuje ji na nejcitlivějším místě. Josie Quinnová řeší další osobní případ.

Lisa Reganová se v celém světě proslavila svojí detektivní sérií s Josií Quinnovou v hlavní roli. Vydala již dvanáct titulů s touto kriminalistkou. Do češtiny byla přeložena a v nakladatelství Cosmopolis vydána zatím jen tři úvodní díla: Mizející dívky (moje minirecenze), Dívka beze jména (minirecenze) a Matčin hrob.

Zatím mám pocit, že autorka svoji hlavní hrdinku vůbec nešetří: v první části Josie vyšetřuje postavená mimo službu a zemře její, v tom čase už bývalý, manžel. V druhém díle v pozici náčelnice pátrá po uneseném dítěti milenky svého muže a zjistí, že její nynější přítel není tak zásadový, jak si myslela. Zkrátka, i když odhalí pachatele, vždycky je za to nucena zaplatit vysokou cenu.

V právě vydané třetí části však Josie dostane pořádnou psychickou „nakládačku“: vše, co si vytrpěla v dětství, je vytaženo na světlo a ona se tomu musí postavit čelem. A pokud svá trápení bude skrývat, nejenže nepomůže odhalit pachatele víc než třicet let starého zločinu, ale může ji to i zabít! V opačném případě však má šanci odhalit, kým doopravdy je.

Přitom vše začíná nevinně: nálezem kosterních ostatků v lese, v němž se Josie jako malá schovávala, na místě, kde její otec údajně spáchal sebevraždu. Komu patří kostra sotva zletilé dívky, kterou nikdo nepohřešoval? Kam se ztratilo dítě, které podle všeho porodila? A kdo podává oplzlé inzeráty Josiiným jménem?

Zkrátka a dobře: pokud sérii Lisy Reganové neznáte, a přitom milujete thrillery, v nichž nebezpečí číhá na každém kroku, pak byste měli rychle svoji neznalost napravit! Zranitelnou a současně odhodlanou Josii si zamilujete a budete ji chtít uchránit před vším, co na ni autorka neustále hrne. Nemusíte nutně začínat čtením první části, jednotlivé případy samostatně obstojí, ale pokud naskočíte do již rozjetého vlaku, stejně budete chtít zjistit vše, co se odehrálo dříve. Nevěřím, že by někomu stačil jen jeden střípek ze života tak sympatické hrdinky.

U knih Lisy Reganové se pravidelně přistihuji, že při poslechu (u audio podoby) či čtení nervózně poposedávám a nakukováním na poslední stránku se ujišťuji, že hrdinka (a její blízcí) odolají všem nástrahám a přežijí (což u audioknihy nejde). A autorce často spílám, co všechno na své hrdiny (a naše oblíbence) nachystala. To vše jsou známky opravdu napínavé četby, která mě jako čtenáře naprosto pohlcuje. Protagonisté takových titulů se pak na čas stávají oživlou součástí mých myšlenek…

Často si u fiktivních detektivek říkám, že skuteční pachatelé nejsou tak zákeřní a rafinovaní, jak to autoři vymýšlí, ale co jsem slyšela některé případy z podcastu Opravdové zločiny, tak mám pocit, že na skutečnost někdy ani autorská fantazie nestačí… Proto se u čtení krimithrillerů cítím v bezpečí, protože vím, že jde jen o fikci. A také vím, že závěr knihy přinese rozuzlení – žádné nevyřešené, neobjasněné zločiny, jak se ve skutečnosti stává.

Proto příznivce napětí zvu k četbě nového thrilleru Lisy Reganové Matčin hrob.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMatčin hrob

Reganová, Lisa

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář