Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. března 2023

nenechte_si_ujit
Ve čtvrtek 23. března vyjde v rámci Velkého knižního čtvrtku 10 knižních novinek. Nenechte si ujít setkání s některými z autorů těchto knih, které se koná v Praze. Kromě toho se také můžete zastavit na besedě se Štěpánem Javůrkem či Scarlett Wilkovou.

Začneme literární akcí pro děti. Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na úterý 21. března další čtení pro nejmenší z knihy Posílám ti pohádku od Martiny Drijverové. Hlavním hrdinou je malý Petřík, který každý den dostává dopis. Co se v nich ukrývá? Čtení začíná na pobočce Nový Lískovec v 16.00.

Přesuneme se do Kyjova, kde se v úterý 21. března uskuteční beseda se spisovatelem Štěpánem Javůrkem. Vyprávět bude o historii i současnosti Krušných hor a o svých románech – třeba i o nejnovější knize Sudetský dům (příběh o rodině, která v roce 1945 míří do Sudet, aby zde zabrala dům po odcházejících Němcích). Začátek besedy je v městské knihovně v 17.00.

Do Ostravy ve středu 22. března dorazí na besedu novinářka a spisovatelka Scarlett Wilková. Mnoho čtenářů zaujala svým románovým debutem Až uvidíš mořek jehož napsání ji inspirovaly vzpomínky řeckých pamětníků. Nyní vychází její další kniha s názvem Ty chladné oči. Tentokrát zpracovala téma kolaborace s nacistickým režimem během druhé světové války. Beseda začíná v Domě knihy KNIHCENTRUM.cz17.00.

Městská knihovna v Praze naplánovala na středu 22. března setkání se třemi plzeňskými autory: Irena Henzl Velichová představí svoji druhou básnickou sbírku Jádro škrábej, Soňa Haas pokřtí prvotinu Filé ve větvích a Jan Sojka, autor mnoha básnických i prozaických knih, pak básnickou skladbu Přemalovat pot. Zastavte se v Domě čtení na ulici Ruská v 18.00.

A v Praze ještě zůstaneme. Ve stejný den, tedy ve středu 22. března, se v hlavním městě v rámci Cestovatelských střed koná pravidelná beseda s různými významnými osobnostmi. Mimo jiné tentokrát dorazí Jan Dungel – malíř a autor knihy Ptáci – Barvy pralesa. Buďte v nové budově Národního muzea v 19.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila ještě jedno čtení pro nejmenší. Přijďte si se svými dětmi ve čtvrtek 23. března poslechnout příběh z knihy Nejkrásnější ostrov od Jiřího Kahouna. Vypráví o malém leguánkovi, který se sám vydá poznávat svět. Jak jeho dobrodružná výprava dopadne? To zjistíte na pobočce Tuřany od 16.00.

Milovníci historie by si neměli nechat ujít představení knihy Františka Emmerta s názvem České povstání v květnu 1945, které se koná v Praze ve čtvrtek 23. března. Připomeňte si jeden z největších milníků našich novodobých dějin – povstání českého lidu proti nacistické okupaci v květnu 1945, během kterého se rozhodovalo o dalším osudu národa i naší země. Přijďte do Literární kavárny Knihkupectví Academia na Václavském náměstí v 17.00.

Jak již bylo řečeno v úvodu, čtvrtek 23. března se nese v duchu Velkého knižního čtvrtku. Nenechte si ujít setkání a autogramiádu s některými z autorů novinek, které v tento den vychází. Těšit se můžete na Petru Hůlovou, Michaela Žantovského, Michala Kubala, Martina Jonáše, Pavla Pawluschu Novotného, Romana Kulicha, Petru Klabouchovou a Evu Kubátovou a dále na překladatele Tomáše Havla a Michala Prokopa. Navštivte pražskou Knihovnu Václava Havla v 17.00.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář