Monstrum v mořských hlubinách

dvacet_tisic_mil_pod_morem
Žádný milovník dobrodružné literatury by si neměl nechat ujít knihu Dvacet tisíc mil pod mořem francouzského spisovatele Julese Verna. V mořských hlubinách se pohybuje monstrum, na jehož palubě najdete charismatického kapitána Nema…

Neznámé monstrum ohrožuje mezinárodní lodní dopravu, a tak se oceánograf Pierre Aronnax se společníky připojí k expedici, jež má škůdce vypátrat a zničit. Ten se ale brání a skupinku zajme. Ocitnou se na palubě futuristické ponorky Nautilus, které velí tajemný, charismatický kapitán Nemo. Zuřivě nenávidí civilizaci a léta žije v mořských hlubinách ukrytý ve svém kovovém kokonu, toulá se oceány, zkoumá vraky a útočí na lodě.
Nautilus se nyní vydá na dalekou objevitelskou cestu. Pluje nad podmořskými lesy, korálovými hřbitovy, hlubokými mořskými příkopy i nad ruinami Atlantidy. Majestátní mořští tvorové, tajné podmořské chodby, neuvěřitelné poklady hlubin, boj s obří chobotnicí, pohřeb na mořském dnu – každý den přináší ještě překvapivější zázraky než ten předchozí a vše je prostoupeno tísnivým nebezpečím i objevitelskou radostí.
Nemo však střídá lítostivou melancholii se zuřivými výbuchy vzteku a rukojmím už je jasné, že živé je nepropustí. Kdo vlastně je kapitán Nemo? Odkud pramení jeho touha po pomstě? Uniknou mu naši tři přátelé?

Dvacet tisíc mil pod mořem

Autor: Jules Verne
Přeložil: Václav Netušil

Počet stran: 524
Vazba: vázaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-7335-803-7

Knihu Dvacet tisíc mil pod mořem z edice Nejčtenější knihy světa vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Rok 1866 se proslavil podivnou událostí, nevysvětleným a nevysvětlitelným jevem, na který patrně dosud nikdo nezapomněl. Pověsti, jež se rozlétly mezi lidmi z přístavů a vzrušily i veřejnost hluboko ve vnitrozemí, zneklidnily nejvíc námořníky. O záhadný jev se zajímali hlavně obchodníci, loďaři, lodní kapitáni, evropští i američtí rejdaři, důstojníci válečného loďstva snad všech zemí na světě a po nich i vlády nejrůznějších států na obou pevninách.
V poslední době se totiž několik lodí setkalo na moři s „obrovskou věcí“, s dlouhým vřetenovitým tělesem, které někdy světélkovalo a bylo mnohem větší a rychlejší než velryba. (str. 11)

O autorovi

Francouzský spisovatel Jules Verne je považován za zakladatele sci-fi žánru. Psal zejména dobrodružnou literaturu, která je dodnes velmi oblíbená mezi mládeží. Na odvrácené straně Měsíce je po něm pojmenován kráter. Narodil se jako syn pařížského právníka a dcery námořníka. V Paříži vystudoval práva, jak si přál jeho otec. Již v mládí se pokoušel o literární činnost. Psal, ovšem bez většího ohlasu, básně, povídky, písně, libreta a divadelní hry. Až v roce 1862, po několika drobných úspěších, se na něj usmálo štěstí, kdy se poznal s nakladatelem, který vydal jeho první román Pět neděl v balóně. Ten měl tak obrovský úspěch, že nakladatel nabídl Verneovi exkluzivní smlouvu na dvacet let, v níž se Verne zavázal napsat dva svazky ročně. Tato smlouva Vernea finančně zajistila a umožnila mu živit se pouze psaním. Verne ve svých dílech předpověděl celou řadu vědeckých a technických objevů a vynálezů, např. dálkové lety řiditelným balónem, velkorážní dělo, videofon, skafandr, kosmické cesty, elektrický motor, tank, vrtulník a další. Mezi jeho díla patří např. Vynález zkázyCesta kolem světa za 80 dníTajemný hrad v KarpatechCesta do středu ZeměDěti kapitána Granta či Tajuplný ostrov.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvacet tisíc mil pod mořem

Verne, Jules

Leda, 2022

Napsat komentář