Příbram dvakrát jinak

Tipy_Uranova Pribram_Panna
Příbram proslula jako historické hornické město, avšak po útlumu těžby je teď známá hlavně díky poutnímu místu Svatá Hora. Nejen významným barokním areálem, ale i historií uranových dolů se zabývají dnešní tipy.

Historii těžby uranu v okolí města Příbram se věnuje kniha Uranová Příbram kolektivu autorů v čele s Josefem Velflem a Václavem Cílkem.

Uranová Příbram

Autoři: Josef Velfl, Václav Cílek a kolektiv

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 158×232 mm
ISBN: 978-80-7675-067-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Uranová Příbram vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

Příbramskými uranovými doly prošlo za dobu jejich existence asi sto tisíc pracovníků, a pokud k tomuto číslu přičteme rodinné příslušníky a další profese, bylo příbramskými doly ovlivněno více než čtvrt milionu lidí, a to včetně politických vězňů. Tato kniha pojednává o „státě ve státě“, jakým doly řízené sovětskými experty a kontrolované státní tajnou policií byly celá desetiletí. I přesto se zde ale odehrálo mnoho příběhů hornické cti a solidarity. Nejeden horník na doly vzpomínal jako na nejlepší léta svého života. Jiní však umírali na nemoci z přepracování, alkoholismu i radioaktivního ozáření. Neobvyklé životní podmínky, tvrdá a nebezpečná práce daly vznik mnohým příběhům, které se pohybují v neobvykle široké škále od milostiplných zázraků na Svaté Hoře až po utrpení politických vězňů. Uranová Příbram je stejně tak geologický objekt jako sociální fenomén.

 

Ukázka z knihy

Když se řekne uran, okamžitě nás napadne slovo radioaktivita a hned za ním dvě témata – jaderná bomba a jaderná elektrárna. Od samého začátku jsou v „uranu“ obsaženy protichůdné možnosti velkého ničení i velkého dobra nízkoemisní energetiky. Uran a radioaktivní prvky obecně jsou jedem i lékem zároveň. Vždy se na ně budeme dívat ne-li s podezřením, tak určitě s respektem. A to platí i pro bývalý československý uranový průmysl a samotné město Příbram. Žili jsme zde a známe ho. Nemůžeme se na něj dívat jen z hlediska politických vězňů a perzekucí, ale také z pohledu lidí, kteří na šachtách – jak nám sami řekli – prožili nejlepší léta svého života. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Josef Velfl

PaedDr. Josef Velfl (1956) V roce 1979 vystudoval historii a český jazyk na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy s diplomovou prací na téma K účasti horníků v protinacistickém odboji na Příbramsku. Od tohoto roku působí v příbramském muzeu jako historik a zabývá se minulostí regionu v 19. a 20. století, dějinami hornictví a hutnictví, montánním muzejnictvím a industriálními památkami. V letech 1990–1992 zastával funkci zmocněnce československé vlády pro analýzu událostí z období 1967–1970 a v letech 1990–1995 externě pracoval též v Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Od roku 1994 je ředitelem Hornického muzea Příbram. Scenáristicky se podílel na přípravě řady tuzemských a zahraničních výstav s tematikou báňské historie. V roce 1995 se stal členem Vědecké rady mezinárodního sympozia Hornická Příbram ve vědě a technice. Napsal více než 300 článků do odborného tisku, včetně zahraničního, a také dvě desítky samostatných publikací vydaných v tuzemsku i v zahraničí. Je autorem vítězného projektu v celostátní soutěži muzeí Gloria Musaealis 2003, zaměřeného na záchranu a následné využití národní kulturní památky – dolu Vojtěch a Vodní štoly Anna. Od roku 2001 je jedním ze zástupců České republiky ve Středoevropské unii technických muzeí (MUT). Externě spolupracuje s Ministerstvem kultury ČR v Radě pro výzkum a zároveň přednáší dějiny hornictví a techniky na Vysoké škole evropských a regionálních studií.

Zdroj informací: Dokořán

 

Václav Cílek

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí.“ Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů – z nakladatelství Dokořán jsou to např. KřivoklátskoStřední BrdyKameny a hvězdyO památné hoře Blaníku a jejím kraji a další.

Zdroj informací: Dokořán

 

O nakladatelství

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Úroveň naší produkce již nakladatelství přinesla řadu ocenění. Mezi hlavní autory patří z českých například Václav Cílek a Ludvík Vaculík, ze zahraničních pak John D. Barrow, Jeremy Clarkson, Michio Kaku, Stephen Hawking, Mario Livio, Simon Schama či Mariusz Szczygieł.

————————————————

V Příbrami, mezi lety 1938 a 1991, se odehrává i děj druhé dnešní knihy, a sice román Marka Tomana s prostým názvem Panna. Vypráví o silné ženské hrdince Emě Dolejšové, jež se snaží uhájit své místo v prudce se měnícím světě.

Panna

Autor: Marek Toman

Počet stran: 308
Vazba: brožovaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7470-430-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Panna vydalo nakladatelství Akropolis.

Je možné být žena a chovat se úplně nezávisle? A lze mít partnerský vztah plně pod kontrolou? Hlavní hrdinka románu Panna Ema Dolejšová se o něco takového pokouší desítky let. Její zvláštní příběh se odehrává v Příbrami v době, kdy v ní zuří duchovní boj. Komunisté zásadně mění sociální profil města při těžbě uranu a přitom zápasí s pověstí Svaté Hory – poutního místa se zázračnou soškou Panny Marie. Někdejší hluboce věřící horníky rudných dolů nahrazuje člověk nové doby, horník uranových dolů. Duchovnost významného kultu se ocitá v konfliktu s brutálním ideologickým materialismem. Navíc, Ema v sobě nese jedno intimní trauma, které musí překonat.
Marek Toman vystavěl svůj román, odehrávající se v letech 1938–1991, na podrobném studiu pramenů, na citlivosti vůči místním legendám i na rozhovorech s pamětníky. Jeho román je nicméně fikcí a vychází z městské pověsti. Konec války a příchod vlasovců, poválečné znárodňování, výstavba nové Příbrami politickými vězni, lokální revolta proti sovětské okupaci, to jsou události, na jejichž pozadí se Ema Dolejšová snaží uhájit své místo. Jako výrazná ženská figura se přitom střetává se světem ovládaným povýtce muži. A zjišťuje, jaká cena se platí za nezávislost. Vychází za podpory Ministerstva kultury ČR.

 

Ukázka z knihy

Stojí před ní muž. Ema otevřela dveře a strnula v nich tak, jak to má naučeno. Aby nikoho, kdo je před nimi, ani na okamžik nenapadlo vstoupit.
Přede dveřmi stojí muž, a není to pošťák, i když podle ramen v saku by se to mohlo zdát. Jenže tahle ramena nepatří oblýskané uniformě mladého Maňáka, který jí nosí důchod a který zdědil brašnu a snad i to sako po tátovi, jehož taky znávala. Jsou daleko lépe krejčovsky vypracovaná, jak okamžitě odhadne. Kvalitu obleku pána přede dveřmi Ema pozná ještě dřív, než si uvědomí, kdo před ní stojí.
„Emo,“ řekne ten muž krátce.
„Maxi,“ vydechne Ema. Tak tohle nečekala. I když na nic jiného vlastně nečeká… celé desítky let. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Marek Toman (1967) vystudoval filozofii na Univerzitě Karlově (1988–1994), několik let působil v literární redakci Českého rozhlasu, od roku 1997 pracuje na Ministerstvu zahraničních věcí ČR. Po první básnické sbírce (1987) se postupně rozmáchl k žánrově pestré tvorbě. Pro děti napsal například oceňovanou variaci na starou pražskou legendu Můj Golem (2009), na hraně próz pro mládež a pro dospělé se pohybuje v příběhu Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese (2014), rodokapsovou inspirací je nesena Cukrárna U Šilhavého Jima (2018) a pirátská dobrodružství oživil v knize Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse (2019). Zájem o historii a souvislosti dávných i novodobých událostí vepsal ojedinělým způsobem do románu Chvála oportunismu (Torst 2016), v němž vypravěčem a hlavní postavou učinil Černínský palác na pražských Hradčanech, od roku 1934 sídlo ministerstva zahraničí. Podobný pohled zvolil prostřednictvím alegorické sochy pro historii Vinohrad, a zvláště vily a zahrady Grébovka v románu Neptunova jeskyně (2018). Jaroslava Klecana si vybral jako předobraz hlavní postavy románu Oko žraloka (Novela bohemica 2018). Je spoluautorem (s Davidem Majtenyiim) knihy Zrádce, hrdina, spisovatel? Jaroslav Klecan z Reportáže, psané na oprátce (Novela bohemica 2021). Jeho knihy byly přeloženy do řady jazyků. Pravidelně vystupuje s čteními, dílnami a představeními v knihovnách, školách a na festivalech v České republice a v zahraničí, věnuje se také literární publicistice.

Zdroj informací: Kosmas

 

O nakladatelství

akropolis_sirkovylogoNakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o těžbě uranu v Příbrami a tamních osudech? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUranová Příbram

Velfl, Josef - Cílek, Václav - kolektiv

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizePanna

Toman, Marek

Akropolis, 2022

Napsat komentář