Skutečné životy

tipy-skutecne-zivoty
Jaké to je, když jste úspěšným sportovcem mezi pěti sourozenci? A co když jste rovnou dva? Jaké překážky musíte překonávat? A co ženy, které ve svých životních situacích nenašly jiné východisko než spáchání trestného činu? Jak se jim žije ve věznicích?

V našem prvním tipu vám představíme úspěšné sourozence, bratry Tarjeiho a Johannese, kteří na poli biatlonu sbírali jedno ocenění za druhým. Jak na svou kariéru pohlížejí? Jak se vypracovali na sportovní vrchol?

Jak se z pětihlavého stáda sourozenců vyloupnou hned dva biatlonisté světového formátu? A jak se promění jejich vztah, když mladší bratr, který se starším od mala ve všem prohrával, má najednou víc úspěchů než ten starší? Tohle je příběh o dvou bratrech. Tarjei a Johannes si prošlapali vlastní cestičku ke světové špičce v biatlonu. Jsou bratři a nejlepší kamarádi, ale taky soupeři a rivalové. Všechno pro ně vždycky byl souboj, z něhož měl jen jeden odejít jako vítěz. A jeden jako poražený. Tarjei Bø a Johannes Thingnes Bø teď úplně poprvé odhalují své dojmy z osobních triumfů i porážek a nechávají nás nahlédnout pod pokličku svých životních příběhů. Popisují, jak podstatné je stát si za svým, pamatovat na své hodnoty, umět překvapit, ale taky důvěřovat svým vlastním rozhodnutím a bít se za ně, i když ve vás nikdo jiný nevěří.

Johannes a Tarjei Bø – biatlonové legendy

Autoři: Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Lasse Lønnebotn
Přeložila: Marie Binderová

Počet stran: 236
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-034-3
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Johannes a Tarjei Bø – biatlonové legendy vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

 Na Zimní olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu jsem odjížděl jako horký favorit a všichni novináři se mě ptali, kolik zlatých medailí si odvezu. Odpovídal jsem jim, že na to tolik nemyslím, a snažil jsem se na to neklást takový důraz. Hluboko uvnitř jsem si ale uvědomoval, jak moc to znamená. Olympijské hry jsou nade všechno, je to svět fantazie. Vyhrát zlato na olympijských hrách je pro sportovce ta nejvyšší meta. Sejdou se na nich všechny sporty světa, všude jsou výjimečná bezpečnostní opatření a všechno je téměř neskutečné. Bylo mi 25 let, tu zimu jsem vyhrál osm závodů z patnácti a vedl jsem světový pohár. Byl jsem lepší než kdy dřív. Do té doby jsem ale ještě nikdy nevyhrál olympijské zlato a měl jsem strach, že to nezvládnu. Strach, že nedosáhnu na zlato, se u mě střídal s tou obrovskou touhou ho vyhrát. O čtyři roky dřív, na olympijských hrách v Soči, to dopadlo špatně. Tehdy jsem vyhrával světový pohár před olympijskými hrami i po nich, ale v Soči byl můj nejlepší výsledek pouhé osmé místo. (str. 9)

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorech

Johannes Thingnes Bø (* 1993) vyhrál na olympijských hrách a mistrovstvích světa celkem sedmnáct zlatých medailí. Mezi ně patří i tři zlaté olympijské medaile z individuálních závodů a čtyři zlaté medaile z mistrovství světa v biatlonu. Tři sezóny po sobě, v letech 2018/2019 až 2020/2021, zvítězil v celkovém hodnocení světového poháru. Celkem má Johannes Thingnes Bø na kontě 53 vítězství v individuálních závodech na mistrovství světa v biatlonu.

Tarjei Bø (* 1988) získal čtrnáct zlatých medailí na mistrovstvích světa v biatlonu a na zimních olympijských hrách, z nichž dvě vyhrál v individuálních závodech. Ve světovém poháru má na kontě vítězství ve dvanácti individuálních a dvaatřiceti kolektivních závodech. V sezóně 2010/2011 se stal vítězem celkového hodnocení světového poháru. Na mistrovstvích světa v biatlonu získal Tarjei Bø celkem jednadvacet medailí.

Lasse Lønnebotn (* 1971) je norský politolog a novinář. Pracoval pro noviny VG a Dagbladet Magasinet. Je vášnivým sportovním fanouškem. Napsal biografii En halvmeter lavere, et hode høyere (O půl metru kratší, o hlavu vyšší; norsky vyšlo r. 2018 v nakladatelství Vigmostad og Bjørke) o fotbalistovi Martinu Bakkejordu Skolbekkenovi, který při zemětřesení na řeckém ostrově Kos utrpěl vážné zranění a přišel o nohy.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Nakladatelství Jota

Nakladatelství JOTA vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Druhým tipem je náhled do ženské věznice, kde kriminálnice upřímně a otevřeně vysvětlují, jak se tam vlastně dostaly…

Ženy, které spáchaly zločiny.
A teď za ně pykají v ženské věznici s ostrahou ve Světlé nad Sázavou.
Za nimi se vydává spisovatel
Petr Šámal, aby čtenáři otevřel okno do ženské duše, někdy ztýrané, jindy nic nechápající. Tyto ženy, které mají potřebu, aby jim někdo naslouchal, překvapivě upřímně osvětlují okolnosti, které je před mezníkem jejich života obklopily natolik děsivě, že nenašly jiné východisko než spáchat trestný čin.

Ženy za mřížemi

Šokující svět plný emocí… v ženské věznici Světlá nad Sázavou
Autor: Petr Šámal

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-278-0089-6

Knihu Ženy za mřížemi vydalo nakladatelství Epocha.

 

O autorovi

Petr Šámal je fotograf, malíř, grafik, filmový producent, scénárista a spisovatel. V novém tisíciletí uspořádal několik fotografických výstav. Roku 2002 mu geografický magazín Koktejl otiskl fotoreportáž z prostředí americké Nevady. V letech 2000–2005 uvedl ve své produkci čtyři celovečerní filmy, které odvysílaly TV NOVA, PRIMA a MARKÍZA. Jako výkonný producent natočil v roce 2010 celovečerní film TACHO, k němuž rovněž navrhl plakáty a billboardy. V minulosti pracoval osm let jako chatař v Krkonoších, pět let se plavil jako kuchař na lodích do Hamburku. V letech 1989–1994 žil trvale v USA, kde byl nejprve zaměstnán v tiskárně, kavárně a bance, aby potom s americkým truckem sjezdil celé Spojené státy. Česká televize přijala jeho námět na krimiseriál, nadace RWE podpořila scénář k filmu KDE DOMOV MŮJ. V roce 2015 vydal ve spolupráci s plukovníkem Jiřím Markovičem knihu Kriminalista, v níž přibližuje legendu pražské mordparty. Nakladatelství Epocha mu rovněž vydalo kuchařku Sicilská kuchyně (2016) a příběhy členů Horské služby Krkonoše Záchranáři (2016). Dnes žije střídavě v Praze a v městečku Grotte na Sicílii, kde zakoupil dům.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

Nakladatelství Epocha

Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který ze skutečných příběhů váš zaujal více? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJohannes a Tarjei Bø – Biatlonové legendy

Lonnebotn, Lasse – Bø, Tarjei – Bø, Johannes

Jota, 2022

zobrazit info o knizeŽeny za mřížemi
Šokující svět plný emocí… v ženské věznici Světlá nad Sázavou

Šámal, Petr

Epocha, 2022

Napsat komentář