Zločinci v akci

Zlocinna-patrani
Máte rádi napětí a zločince v akci? Pak si nenechte ujít poslední díl oblíbené série Yrsy Sigurdardóttir, román o zločinu od Christoffera Carlssona, další z detektivek Jamese Pattersona či příběh žen, které se postavily nejmocnější mafii světa z pera Alexe Perryho.

Nejprve potěšíme fanoušky spisovatelky Yrsy Sigurdardóttir. Pusťte se do šestého a zároveň posledního dílu série s detektivem Huldarem a dětskou psycholožkou Freyjou. Kam před lety zmizela holčička, která spokojeně spala v kočárku u luxusní vily?

Uprostřed chladného dne v Reykjavíku zmizí z kočárku u luxusní vily spící nemluvně a na jeho místě leží cizí mrtvé dítě.
O jedenáct let později objeví detektiv Huldar se svou nadřízenou Erlou v kufru odstaveného auta v Reykjavíku části rozsekaného ženského těla. Co tu ale chybí, je hlava oběti. Vyšetřovací tým, do něhož už oficiálně patří i dětská psycholožka Freyja, se pustí do vyšetřování jednoho z nejtěžších případů, který je stále zamotanější, vrací se do minulosti a jeho vyřešení se zdá být v nedohlednu.
To těžce nese Huldarova těhotná nadřízená Erla. Dře dnem i nocí, protože se bojí o své místo i reputaci, pokud případ nestihne včas vyřešit. O svém těhotenství, stejně jako o otci dítěte se ale odmítá bavit. Mezi Freyjou a Huldarem stále „něco“ je, mají však dohodu, že své soukromí nebudou tahat do práce. Vše ještě zkomplikuje nečekané obvinění Freyji z porušení policejního protokolu. A vůbec není jisté, zda jí Huldar bude schopen pomoci.
V Tichu, posledním dílu série Freyja & Huldar, si hlavní hrdinové nejen sáhnou na své dno, ale budou muset pro vyřešení několika případů v jednom spojit své síly, aby překonali hradbu mlčení, skrývající mnoho zlého.

Ticho

I mlčení může zabíjet…
Autorka: Yrsa Sigurdardóttir
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7625-082-6

Knihu Ticho vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Númi vymačkal z lahvičky poslední kapky šamponu a začal si mýt vlasy. Když si masíroval pokožku hlavy, pěna mu zatekla do uší a ohlušila ho. Ale ne úplně, protože právě v tu chvíli zachytil slabý zvuk z dětské chůvičky. Zarazil se, otřel si rukou obličej, aby si odstranil mýdlo z očí, protřel si uši a zaposlouchal se.
Pak ztuhl.
Zvuk, který se ozýval v praskání monitoru, nebyl Míin pláč. Byl to hlas, který se ji snažil znepokojeně utišit. Probudila se a někdo ze sousedů přeskočil živý plot, aby ji uklidnil? Vrátili se stavbaři? Nebo pošťák obešel dům zezadu? Númi záměrně ignoroval nejpravděpodobnější vysvětlení.
Dcerka chvíli nespokojeně mumlala. A pak ticho. Žádný křik, pláč nebo šum. Buď došla baterie, nebo člověk u kočárku vypnul vysílačku. (str. 15)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Yrsa Sigurdardóttir (1963) je celosvětově uznávaná islandská autorka detektivní a thrillerové literatury. V roce 2005 vydala svůj první detektivní román Poslední rituál (Metafora, 2007), který jí okamžitě vysloužil přídomek „královna severské krimi“ a který znamenal začátek oceňované série s právničkou Tórou Gudmunsdóttir. Své postavení jedné z nejlepších detektivních autorek současnosti upevnila řadou samostatných thrillerů, jež byly dosud přeloženy do více než 30 jazyků, a především pak v roce 2014 románem DNA (Metafora, 2017), prvním dílem volné série s dětskou psycholožkou Freyjou a detektivem Huldarem. Na ten hned o rok později navázala druhým dílem Černá díra (Metafora, 2018) a posléze třetím Katarze (Metafora, 2019), čtvrtým Poprava (Metafora, 2021) a pátým dílem Panenka (Metafora, 2022).

Přečtěte si také náš rozhovor s touto autorkou.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Christoffer Carlsson vás ve svém románu o zločinu Zapal mi slunce zavede do švédské vesničky Marbäck. Podaří se hlavnímu hrdinovi, policistovi Svenu Jörgenssonovi, dopadnout vyšinutého vraha?

Píše se rok 1986, zima se chýlí ke konci a do malé vesničky Marbäck v jižním Švédsku přiletí první konipas. Když však jindy tak radostnou předzvěst jara spatří policista Sven Jörgensson, ztuhne mu krev v žilách. Ví, že neštěstí na sebe nenechá dlouho čekat. Tentýž večer se svět převrátí vzhůru nohama v celém Švédsku. V centru Stockholmu je cestou z kina zavražděn švédský premiér, země je paralyzovaná šokem, a uprostřed chaosu se musí Sven na vlastní pěst vydat do temnoty Nyarsasenské pahorkatiny po stopách vyšinutého vraha.
Udělám to znovu, varoval ho hlas v telefonu. A Sven nepochybuje, že svou výhrůžku myslel vážně. Kdo zasel hrůzu do kdysi tak bezpečného koutku švédského venkova? A kdo je spisovatel, který se o mnoho let později rozhodne příběh svěřit papíru? A proč nenechá přízraky minulosti raději spát? Román o zločinu, pravdě, vině a odpovědnosti v časech, kdy se Švédsko během jediné noci proměnilo k nepoznání.

Zapal mi slunce

Autor: Christoffer Carlsson
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3956-3

Knihu Zapal mi slunce vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Přihodilo se to tehdy v létě, kdy se Evy Carlénové tak zhoršilo zdraví. Poznala, že už nebude žít dlouho, a svěřila se mi, že ví, co se stalo Svenu Jörgenssonovi a jeho synovi Vidarovi nahoře v kopcích kolem Tiarpu.
Nijak dlouho jsme se neznali. Věděl jsem o ní, že pracovala u policie a do domku kousek od Tofty se přestěhovala pár let po odchodu do důchodu. Její muž Ronnie byl po smrti, a co Evy ovdověla, trávila své dny péčí o půvabnou zahrádku u jejich domku. Stál několik kilometrů v lese. A tak jsme se seznámili.
Od té doby, co jsem se vrátil, vedu poměrně poklidný život. Vyhovuje mi to. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Christoffer Carlsson se narodil a vyrostl na západním pobřeží Švédska. Získal doktorát z kriminologie na Stockholmské univerzitě a v roce 2012 se stal držitelem ceny Mladý kriminolog, udělované Evropskou kriminologickou společností. Je autorem několika kritikou oceňovaných románů a díky knize Den osynliga mannen fran Salem (Neviditelný muž ze Salemu, 2013) se ve 27 letech stal historicky nejmladším laureátem ceny Nejlepší švédská kriminálka roku Švédské akademie autorů krimi. Dále napsal např. thriller Znamení zla.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Populární autor detektivek James Patterson napsal další krimi příběh s hlavním hrdinou Alexem Crossem. I tentokrát bude mít plné ruce práce! Podaří se mu odvrátit nebezpečí třetí světové války?

Po hrůzných útocích na několik významných představitelů vlády se americká společnost otřásá v základech. Vychází najevo, že vraždy mají na svědomí atentátníci, kteří se při plnění úkolů z vyšších míst neštítí ničeho. Alex Cross stojí před nejzapeklitějším případem své kariéry. Musí vyřešit, kdo stojí za snahou o převrat, a odvrátit tak nebezpečí třetí světové války.

Skrytý záměr

Autor: James Patterson
Přeložila: Nikola Polzerová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-858-6

Knihu Skrytý záměr vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Když dalekohled připnul na své místo, zhodnotil, že se zbraň vážně povedla. Jednotlivé komponenty nakoupil na internetu od různých amerických velkoobchodníků a nechal si je zaslat na totožnou neexistující osobu na čtyři různá výdejní místa kurýrní služby UPS v okolí Washingtonu DC.
Před dvěma dny Lawlor za pomocí falešného britského cestovního pasu přiletěl letadlem z Amsterdamu na letiště Dulles International. Součástky vyzvedl následující ráno a použil k tomu nepravý pensylvánský řidičský průkaz, který také sehnal online. Zbraň poprvé smontoval včera odpoledne v lesích v západní části Marylandu. Až se podivoval, jak mu všechno vycházelo.
Bezchybný nástroj, zamumlal si pod vousy. Pro tuhle práci naprosto perfektní. (závěr 1. kapitoly)

O autorovi

James Patterson, v současné době jeden z nejlepších vypravěčů a nejprodávanějších spisovatelů světa, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Čtyři slepé myškySběratel polibkůJack a JillChuť krve, Citlivé místoPřímý zásahŠťastné a veselé a další). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. První musí zemřítDruhá šance). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson. Držitel ceny Thriller Master Award od The International Thriller Writers žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Poslední kniha s názvem Dobré matky se od předešlých trochu liší. Děj je zasazen do mafiánského prostředí a Alex Perry se při psaní inspiroval skutečným příběhem. Podaří se mafiánským matkám pokořit jednu z nejmocnějších mafiánských organizací?

‚Ndrangheta, nejmocnější mafiánská organizace na světě vznikla před více než stoletím v Kalábrii, špičce italské boty. Stojí na loajalitě, mlčenlivosti a rodinných poutech. Manželky musí poslouchat, dcery počítat s tím, že budou provdány už jako náctileté, jen aby zpečetily klanová pouta a porodily další členy mafie. Když se některá žena vzepře, čeká ji smrt. Není divu, že když se Lea Garofalo rozhodne vypovídat proti svému manželovi, jednoho dne prostě zmizí. Vyšetřování se ujme prokurátorka Alessandra Cerreti, která záhy pochopí, že mizogynie, která v ‚Ndranghetě vládne, je její největší slabinou. Prokurátorka přesvědčí další dvě mafiánské matky, které se rozhodnou svědčit a společně tak mafii pokořit. V sázce je všechno. Prokurátorka bojuje za svou zemi. Mafiosi bojují za svou existenci. Matky bojují za své děti. Všichni to přežít nemohou.

Dobré matky

Skutečný příběh žen, které se postavily nejmocnější mafii světa
Autor: Alex Perry
Přeložila: Jana Hlávková

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0277-3

Knihu Dobré matky vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Denise Cosco strávila v Miláně na konci listopadu 2009 čtyři dny. Pak jí otec zabil matku a sprovodil ze světa její tělo i veškeré stopy, které po ní zůstaly. Během těchto čtyř dnů však Denise téměř uvěřila, že se její rodině podařilo vymanit ze spárů temnoty. Bylo jí sedmnáct let. Její matka byla Lea Garofalo, pětatřicetiletá dcera mafiosa, a její otec byl Carlo Cosco, devětatřicetiletý pašerák kokainu. Lea se za Carla vdala v šestnácti letech. V sedmnácti porodila Denise, v jedenadvaceti byla svědkem, jak její manžel se svým bratrem zabili v Miláně člověka, a ve dvaadvaceti poslala Carla do městské věznice San Vittore. Denise vyrůstala na útěku. Celých šest let, od roku 1996 do roku 2002, se Lea se svou dcerou skrývala v úzkých klikatých uličkách středověkého Bergama na úpatí Alp. Lea z toho udělala hru: dvě holky z jihu se ukrývaly v šedi italského severu a jedna pro druhou představovala celý svět. (str. 13–14)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Alex Perry se narodil ve Philadelphii a vyrůstal v Anglii, od roku 1999 do roku 2014 žil a pracoval v Asii a Africe. Nyní žije v Hampshire v Anglii. Věnuje se literatuře faktu. Je autorem knih The Good Mothers (Dobré matky, 2022), The Rift, Falling Off The Edge či Lifeblood. Získal řadu ocenění a jeho vyšetřování v kauze s Boko Haram si vyžádal jako důkaz Mezinárodní trestní soud v Haagu. V roce 2002 se ho indická vláda pokusila deportovat, když zpochybnil zdravotní stav premiéra. V roce 2007 byl držen pět dní ve vězení v Zimbabwe za práci bez akreditace, než dokázal, že je „odhodlaným a vynalézavým novinářem“.

Zdroj informací: alex-perry.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTicho
I mlčení může zabíjet...

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeZapal mi slunce

Carlsson, Christoffer

Argo, 2022

zobrazit info o knizeSkrytý záměr

Patterson, James

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeDobré matky
Skutečný příběh žen, které se postavily nejmocnější mafii světa

Perry, Alex

Slovart, 2022

Napsat komentář