Současná románová tvorba

tipy 16.1. uvodni
Dnešní přehled horkých knižních novinek se věnuje současné románové tvorbě, z níž vždy po dvou patří knihy českým a zahraničním autorům. Sami si z našich tipů můžete vybrat knihu, která je vám tematicky nejbližší.

Cormac McCarthy se do podvědomí čtenářů dostal zejména knihou Tahle země není pro starý. Tentokrát jsme do tipů vybrali úvodní dílo z jeho trilogie s hlavním hrdinou Johnem a jeho přáteli, kteří se vydávají na dalekou cestu do Mexika.

Román Všichni krásní koně je prvním dílem tzv. „Hraniční trilogie“ a lze jej směle označit za jeden z vrcholů McCarthyho díla; autor za něj v roce 1993 prestižní National Book Award i National Book Critics Circle Award. Obdobný úspěch slavil i u čtenářů: dlouhé měsíce se držel v čele žebříčku bestellerů a dodnes patří k nejprodávanějším autorovým knihám. McCarthy tu typické rysy svého psaní, jazykovou vynalézavost, cit pro detail či výtečně vystavené vyprávění, zasazuje do žánru, který má v americké literatuře bohatou tradici — do románu zasvěcení. Příběh se odehrává v roce 1949 a není nijak složitý: šestnáctiletý John Grady Cole a jeho kamarád Lacy Rawlins utečou na koních z domova v Texasu a vydají se do Mexika. Po cestě se k nim přidá ještě jeden o něco mladší kluk a všichni tři jedou přes poušť, vstříc dospělosti, každý po svém. Hlavní hrdina John Grady Cole si na cestě k dospělosti vyzkouší hned několik rolí najednou: kamaráda, „otce“ i milence.

Všichni krásní koně

Autor: Cormac McCarthy
Přeložil: Tomáš Hrách

Počet stran: 312
Vazba: flexi
Formát: 120×198 mm
ISBN: 978-80-257-3986-0
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Všichni krásní koně vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Dům byl postaven v roce 1872. O sedmdesát sedm let později byl jeho dědeček pořád ještě první mužský, který v něm zemřel. Ostatní, kdo kdy leželi vystavení v hale, se dovnitř dostali na prkně, zabalení v plachtě nebo zatlučení do rakve z hrubého borového dřeva proti podpisu na dodací list. Tedy ti, kdo se tam vůbec dostali. Většinou se o jejich smrti vědělo pouze z doslechu. Ze zažloutlých novinových výstřižků. Z dopisu. Z telegramu. Původní ranč měl dva tisíce tři sta akrů podle starého Meusebachova měření v rámci Fisher-Millerova grantu, původní dům byla chatrč postavená z klacků a proutí s jedinou místností uvnitř. Tak to vypadalo ještě v roce 1866. V témže roce hnali první dobytek z okresu, který se tehdy ještě jmenoval Bexar County, přes severní konec ranče dál na Fort Sumner a Denver. O pět let později poslal jeho praděd stejnou cestou šest set volků a za stržené peníze postavil dům; v té době měl už ranč osmnáct tisíc akrů. V roce 1883 natáhli poprvé ostnatý drát. Do šestaosmdesátého vymizeli bizoni. Ten samý rok v zimě jim11 pomřela spousta dobytka. V devětaosmdesátém zrušili Fort Concho.

Podívat se můžete na celou ukázku.

O autorovi

Cormac McCarthy se narodil roku 1933 v rhodeislandské Providence na východním pobřeží Spojených států, jako třetí ze šesti dětí. Roku 1937 se jeho rodina přestěhovala do Knoxvillu. Krajina, kultura a povahopis východního Tennessee a Appalačských hor mladého spisovatele výrazně ovlivnily a odrážejí se zejména v jeho prvních čtyřech románech: Strážce sadu, Vnější tma, Dítě Boží a Suttree (1979). V následujících dílech se už autor zabývá americkým Jihozápadem, kam se na konci sedmdesátých let přesunul: své opus magnum Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě tvořil čtyři roky v texaském El Pasu. Poté přišla „Hraničářská trilogie“: Všichni krásní koně, Hranice, Města na planině, a s ní i zájem médií, čtenářstva a mohutný komerční úspěch. Pozici stěžejního amerického romanopisce stvrdil Cormac McCarthy svými dalšími dvěma romány, „thrillerem“ Tahle země není pro starý a postapokalyptickým podobenstvím Cesta, za nějž získal Pulitzerovu cenu za literaturu.

Zdroj informací: Argo

————————————————

A proti předchozí knize nás v té další čeká pro změnu ryze ženský svět v příběhu Pearl, která po smrti otce odkrývá vlastní tajemství z minulosti.

Po dramatických událostech tráví Pearl poklidný život s manželem v malém domku na francouzském venkově. Matka jí zemřela a s otcem ztratila kontakt již dávno. Když se jí ozve bratr Greg s tím, že otec umírá, chce ho jet navštívit, ale přijede pozdě. Po pohřbu se dozví, že jí odkázal deníky psané těsnopisem, které Pearl postaví tváří tvář vlastním dávným tajemstvím.

Žena, která začala žít

Autorka: Beth Miller
Přeložila: Tereza Dubenská

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-852-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Žena, která začala žít vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Během deseti minut jsem dorazila k bráně, ale madam Remardová bydlela až na druhém konci města, což znamenalo další půlhodinku chůze. Cestou jsem potkala snad všechny své známé, kteří se zastavovali, aby mi vyjádřili soustrast nad smrtí mého otce. Přitom madam Remardová, která dle svých slov patřila k místní honoraci, byla jediná, komu jsem o tom řekla. Mohla proto vinit jen samu sebe za to, že jsem přišla pozdě. Seznámila jsem se s ní na poště nedlouho poté, co jsme se nastěhovali. Podrobila mě výslechu – v minulém životě musela patřit k pohlavárům španělské inkvizice –, během nějž zjistila, že jsem kdysi vedla vlastní salon krásy.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorce

Beth Miller je bestsellerovou autorkou několika románů a populárně naučných knih. Než se stala spisovatelkou, věnovala se řadě různých zaměstnání. Pracovala ve školství, v oblasti obchodu nebo v nemocnici. Byla trenérkou sexuálního zdraví, novinářkou a lektorkou psychologie. V současné době vyučuje tvůrčí psaní. Její příběhy spojuje laskavý pohled na ženské hrdinky, které se snaží nalézt rovnováhu mezi rodinou, kariérou a milostným životem.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Prezidentská kandidatura. Téma, které je českému čtenáři zrovna velmi blízké. Hlasujeme ale opravdu pro ty, kterým dáváme svůj hlas? Přečtěte si román české autorky, která v něm odhaluje tvrdou hru, která volbu o prezidentské křeslo doprovází.

KANDIDÁT JEN TAK NEPŘICHÁZÍ.
KANDIDÁT JE STVOŘEN!

Jste přesvědčeni, že volíte vámi vybraného kandidáta a právě jemu dáváte hlas. Ve skutečnosti však volíte lidi, kterými se budoucí prezident obklopuje. Kandidát se totiž jen tak nezjevuje, ale je tvořen a přetvářen týmem lidí, stejně jako kterýkoliv jiný marketingový produkt. Na pozadí předvolební kampaně hlavy státu se rozehrává tvrdá a nemilosrdná hra o pomyslný trůn. Tento místy až šokující příběh vás rozhodně nenechá klidně spát. Přestože je tento román fikce, autorka při psaní knihy čerpá z vlastních zkušeností z prostředí prezidentské kampaně, kdy pracovala na pozici tiskové mluvčí jednoho z kandidátů. Rovněž těží z praxe televizní reportérky, a mistrně popisuje zákulisí příprav večerních zpráv, politických debat a předvolební „práce“ médií vůbec. Všechny postavy a události v této knize jsou smyšlené. Jakákoliv podobnost se skutečnými osobami je čistě náhodná. SKUTEČNĚ?

Kandidát

Opravdu volíte pouze prezidenta?
Autorka: Lenka Pastorčáková

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3866-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Kandidát vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Vede mě do obýváku a usazuje na pohovku, odkud sleduji, jak v kuchyňském koutu jeho dlouhé, vypracované ruce zbavují lahev korku. Uvolňující zvuk vína dopadajícího na dno skleničky. Lžíce cinkající o okraj hrnce. Krásně tvarovaná záda oděná do světle modrého svetru. V barvě jeho očí. Potřebuji ty oči vidět. Potřebuji, aby ony viděly mě, protože mimo jejich dohled se občas sama sobě ztrácím. Vstanu, pomalu k Adamovi přistoupím, pohladím ho po rameni a on se otočí čelem ke mně.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorce

Lenka Pastorčáková pochází z Orlové. Vystudovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a po absolutoriu působila jako reportérka (ČTK, TV Nova, TV Prima). Moderovala také ranní zpravodajství pořadu Snídaně s Novou a v televizi Prima politickou diskuzi Partie. V ČT připravovala reportáže do publicistického pořadu 168 hodin a byla nominována na dvě novinářské ceny. Během prezidentské volební kampaně v roce 2018 pracovala jako tisková mluvčí významného prezidentského kandidáta. Dva roky působila jako tisková mluvčí Zoo Praha. V dubnu 2019 jí vyšel román o chorobné žárlivosti s názvem Žárlivka. V současné době je na mateřské dovolené a svůj čas věnuje malému synovi.

Zdroj informací: Cosmopolis

————————————————

Na závěr dnešních tipů opět již zmíněný ženský a mužský svět. Teď v příběhu volně inspirovaném Krokovými dcerami. Především jde ale o ženský svět, který umí být magický a plný síly, a ten mužský. Mezi nimiž je práh, který tyto dva svět navždy odděluje.

I v nové knize se Tereza Dobiášová vrací ke starým českým dějinám. Tentokrát se ale pohybuje mimo doložitelnou historii a o to víc prostoru otevírá představám, snům a vizím. Třem sestrám, Kazin, Tetas a Liban, byly dány do vínku rozdílné vlastnosti – jedna nahlíží do minulosti, jedna do budoucnosti a jedna žije v sepětí se současností. Když se jejich síly spojí, nastane nový věk. Stejně jako v Tajemství líčí autorka českou zemi jako místo, kde žijí obři a draci a kde jsou přírodní síly mocnější silám lidským. Příběh, který buduje, se samozřejmě podobá příběhu Krokových dcer, s pověstí z Kosmovy kroniky ale nemá společného víc, než je nutné. Kniha Tisíc let samoty opět oslavuje ženskou sílu, nicméně vykresluje ji tváří v tvář konci svého času. Se třemi sestrami přichází nový věk – doba, kdy společnost, která si svých kněžek vážila, končí a nastupuje svět založený na boji a síle: na mužích. Tisíc let samoty je román o konci mytického věku, kdy vládly ženy, o době, kdy se rodí nový svět – takový, jaký ho známe. Román o době, ve které se zanořuje svět obrů, šedivých mužů a moudrých žen. Román o době, kdy nejmladší ze sester nakreslí ve středu země uprostřed Evropy na zemi práh, který tyto dva světy od sebe s konečnou platností oddělí. Román jako sen, jako vzpomínka na to, co leží hluboko už víc než tisíc let, a přeci se na to nedá zapomenout.

Tisíc let samoty

Autorka: Tereza Dobiášová
Ilustroval: Jindra Čapek

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 167×200 mm
ISBN: 978-80-7689-040-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Tisíc let samoty vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Když už se naučila chodit a mluvit, mluvila Kazin vlastně dřív s kameny, s kopci než s lidmi. Přicházela k ní vidění, temná a hluboká, a pak děsila ostatní děti a dospělé, jak mluvila pomalou a zvláštní řečí, jako by se sama stávala kamenem: jako by mluvila řečí obrů, těch pomalých a nelidských atlasů, již na svých ramenou drží tíhu celé země. Když se to stalo, často od ní v hrůze ostatní děti utekly a křičely, že ji posedl zlý duch. V takových chvílích jí musela být matka nablízku: musela rozehnat děti, vysvětlit jim, že se nic špatného neděje, uchlácholit dospělé a pak ji sevřít v náručí a držet ji tak dlouho, dokud se nevrátí sama k sobě.

Prolistovat si můžete také celou ukázku.

O autorce

MgA. Tereza Dobiášová (*1981) je autorka, režisérka, dramaturgyně, kurátorka a kulturní manažerka. Vystudovala dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie Múzických umění v Praze. Po krátkém působení jako dramaturgyně Jihočeského divadla založila v Českých Budějovicích Barevný děti o.s., sdružení věnující se sociální integraci cizinců skrz divadelní a další umělecké formy. Ty umělecky i manažersky vedla od roku 2008 do roku 2012. Zároveň jako autorka, literární recenzentka a dramaturgyně externě spolupracovala s Českým rozhlasem. V roce 2012 zvítězila s koncepcí dětského muzea výběrové řízení na pozici ředitelky Sladovny Písek o.p.s. Během následujících pěti let transformovala galerii na celoevropsky uznávanou kulturní instituci se zaměřením na děti a rodiny a vytvořila tady řadu mimořádných výstavních projektů. Pracuje jako kurátorka interaktivních expozic pro děti a doprovází nově vznikající muzejní projekty. Pro Hands On! International Association of Children Museums vede vývoj značky kvality pro muzea. Občas pracuje v divadle, pohybuje se mezi Prahou a Šumavou a píše: koncepce, scénáře, libreta a hlavně příběhy. Úspěch u čtenářů měla také její předchozí kniha Tajemství.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena, která začala žít

Miller, Beth

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeVšichni krásní koně

McCarthy, Cormac

Argo, 2022

zobrazit info o knizeKandidát

Pastorčáková, Lenka

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeTisíc let samoty

Dobiášová, Tereza

Jota, 2022

Napsat komentář