Pouť za moudrostí lesa

hledani-materskeho-stromu
Spousta z nás považuje stromy za zdroj dřeva, stínu nebo alergenů. Co když se za nimi skrývá daleko víc? Mohou spolu komunikovat? Jsou na sebe napojené? Společně se vyvíjejí? A co jsou tzv. mateřské stromy?

Světově uznávaná lesní ekoložka Suzanne Simardová navždy změnila náš pohled na stromy, když odhalila jejich vzájemné propojení i vazby s dalšími rostlinami a zvířaty.
Ve svém strhujícím vyprávění, kdy se coby žena dokázala prosadit v ryze mužském oboru, zároveň píše o svém dětství v lesích Britské Kolumbie, o lásce i ztrátách a o hluboce lidské touze pochopit, kým vlastně jsme a jaké je naše místo ve světě.
„Není to kniha o tom, jak můžeme zachránit stromy. Je to kniha o tom, jak stromy můžou zachránit nás.“
Suzanne Simardová nás zavede do svého světa, do srdce lesa. Ukáže nám, že stromy nejsou pouze zdrojem dřeva či buničiny, ale že tvoří složitý a vzájemně provázaný koloběh života. Právě její převratné pátrání vedlo k objevu „lesního internetu“ (Wood Wide Web), který ve svých knihách popisuje také Peter Wohlleben. S objevitelskou vášní popisuje, jak se stromy rostoucí stovky let vedle sebe vyvíjejí, jak se učí a přizpůsobují okolnostem, poznávají své sousedy a rafinovaně spolu soupeří i spolupracují. V centru jejího výzkumu přitom stojí tzv. mateřské stromy – prastaré, mocné a tajemné velikány, které spojují a chrání ostatní stromy ve svém okolí.

Hledání mateřského stromu (audiokniha)

Pouť za moudrostí lesa
Autorka: Suzanne Simardová
Interpretka: Dagmar Čárová

Délka: 12 hodin 43 minut
Vazba: CD
ISBN: 8594201410178
Doporučená cena: 318 Kč

Audioknihu Hledání mateřského stromu vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

 

O autorce

Bioložka Suzanne Simardová se narodila v Britské Kolumbii a vzdělání získala na Univerzitě Britské Kolumbie a Oregonské státní univerzitě. V současnosti vyučuje na Lesnické fakultě Univerzity Britské Kolumbie ekologii lesa a žije ve městě Nelson. Je považována za průkopnici v oblasti rostlinné komunikace a inteligence, její TED Talks zhlédlo více než deset milionů lidí po celém světě.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

O interpretce

Dagmar Čárová je známá především díky dabingu, jemuž se od roku 1993 věnuje téměř výhradně. Začínala u kultovních filmů a seriálů a ikonické postavy mluví dodnes – svůj hlas propůjčila desítkám předních hollywoodských hvězd (např. Sandře Bullockové, Jodie Fosterové či Kim Basingerové). Kromě příležitostného hostování v různých divadelních uskupeních ji v poslední době můžeme pravidelně vídat na televizních obrazovkách v úspěšném seriálu Policie Modrava.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství Kazda přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHledání mateřského stromu (audiokniha)
Pouť za moudrostí lesa

Simardová, Suzanne

Kazda, 2022

Napsat komentář