Literární procházka historií

prochazka historii uvodni
Dnešní tipy jsme zaměřili na historickou beletrii. V našem výběru nechybí klasika ani současná tvorba českých i zahraničních autorů; každý čtenář si tak může vybrat, co je jeho vkusu i čtenářskému srdci nejbližší.

Hned první kniha nabídne nestárnoucí klasiku v podobě díla Henryka Sienkiewicze, historický román právem ověnčený prestižní Nobelovou cenou. Nového vydání se zhostilo nakladatelství Leda.

Quo vadis líčí dramatické události kolem velkého požáru Říma a zdůrazňuje kontrast mezi sílou víry pronásledovaných a divokými orgiemi Neronových pijáckých slavností. Budoucnost je však protikladná: svět domněle kypící životem míří k zániku, zatímco v mukách se rodí nový svět, jemuž je určeno triumfální vítězství. Úskalí mezi těmito dvěma póly hrozí rozdrtit vznikající milenecké pouto Vinicia a Lygie. Ve vrcholné scéně pak Lygii hrozí smrt – do arény se vřítí obrovský býk, na němž je připoutané Lygiino tělo. Závěrečný boj o Lygiin život začíná… Vyvstává před námi obraz starořímské společnosti, jež se nevědomky, avšak nezadržitelně blíží ke svému konci. Současně však příběh klade i lidem dneška naléhavou otázku: Quo vadis, člověče, kam kráčíš? Krása a poezie mizí, zloba a nenávist vítězí – kam ty máš namířeno? Živé dialogy, skvěle vykreslené postavy a sugestivně podané davové scény řadí Quo vadis mezi klenoty světové literatury. I kdyby Sienkiewicz nenapsal už nic jiného, Nobelova cena by ho stejně neminula.

Quo vadis

Autor: Henryk Sienkiewicz
Přeložil: Erich Sojka

Počet stran: 704
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-798-6
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Quo vadis vydalo nakladatelství Leda v edici Démanty literatury.

Ukázka z knihy

Dvě z nich, černošky, podobné nádherným sochám z ebenu, začaly natírat jejich těla jemnými arabskými voňavkami, jiné dívky z Frygie, které se vyznaly v česání, držely v měkkých a jako had ohebných pažích leštěná kovová zrcadla a hřebeny, další dvě, řecké dívky z ostrova Kósu, podobající se bohyním, čekaly jako vestiplicac, až nadejde chvíle, kdy budou tógy svých pánů skládat do důstojných záhybů.

K dispozici je i celá ukázka.

O autorovi

Henryk Sienkiewicz se narodil 5. května 1846 na statku své babičky. Prvního vzdělání se mu dostalo už doma, ke knihám ho však přivedla jeho babička. Studoval ve Varšavě celkem na třech gymnasiích. Při studiu ho už tehdy zajímaly historické povídky a romány. Když byla roku 1862 ve Varšavě otevřena Szkola Glowná (první polská, později ruská universita), nechal se původně zapsat na medicínu. Po roce studia ale přestoupil na větev filozofickou, kde studoval hlavně dějiny a literaturu. V roce 1871 svá studia ukončil a složením závěrečné zkoušky dosáhl titulu kandidáta nauk historických. V roce 1895 začal Henryk Sienkiewicz, už jako známý a uznávaný spisovatel, vydávat svůj nejslavnější román Quo vadis. Tento byl brzy přeložený do mnoha evropských a několika mimoevropských jazyků. Získal mu nejen světovou slávu spisovatele, ale jeho uznání bylo roku 1905 dovršeno udělením Nobelovy ceny za literaturu. Českým čtenářům jsou známá také jeho díla Pouští a pralesem, Ohněm a mečem nebo Křižáci.

Zdroj informací: odmaturuj.cz

————————————————

Historickou ságu přináší román Stephanie Drayové, v němž se inspirovala opravdovým příběhem francouzského zámku, stejně jako ženami, které zde žily.

Epická sága založená na skutečném příběhu neobyčejného zámku v srdci Francie a pozoruhodných žen spjatých s jeho odkazem.
Matka zakladatelka…
1774. Urozená šlechtična Adrienne Lafayette se stává politickou partnerkou svého manžela markýze de Lafayette v boji za americkou nezávislost. Když však jejich idealismus ve Francii vyvolá revoluci a gilotina ohrozí vše, co je jí drahé, musí se Adrienne zříci komplikovaného muže, kterého miluje, nebo riskovat život pro odkaz, který bude inspirací pro další generace.
Odvážná vizionářka…
1914. Členka newyorské společenské smetánky Beatrice Chanlerová je silná osobnost a živel, který nic nezastraší – ani její skromné začátky, ani rozpadající se manželství, ani vypuknutí první světové války. Poté, co se však Beatrice stane přímým svědkem devastace Francie, přijme životní výzvu: přesvědčit Ameriku, aby bojovala za to, co je správné.
Neochotná odbojářka…
1940. Francouzská učitelka, začínající umělkyně a sirotek Marthe Simoneová je zvyklá se sama o sebe postarat. S válkou nechce mít nic společného. Když však realita nacistické okupace změní její život na izolovaném zámku, kde vyrůstala, Marthe začne pochybovat o tom, kým je, a co je důležitější, kým je ochotna se stát.
Působivě utkaný román o povinnosti a naději, lásce a odvaze a o síle, kterou čerpáme od těch, kteří tu byli před námi.

Ženy ze zámku Lafayette

Většinu zámků chrání muž. Tento je chráněn ženami
Autorka: Stephanie Drayová
Přeložila: Radka Klimíčková

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-038-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Ženy ze zámku Lafayette vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Asi bych musela být blázen, abych nad tím ohrnula nos, ale co by to znamenalo, vdát se, když ještě není nic vyřešené? On ještě není doktor, tak jak bychom si z mého učitelského platu mohli něco dovolit? Teď aspoň bydlím ve služební místnosti bez nájemného. Ošiju se z myšlenky, že by mohl očekávat, že se nechám zbouchnout, nastěhuju se k němu a jeho matce na rodinnou farmu a strávím zbytek života dojením koz. Možná je ale čas podívat se pravdě do očí a vzdát se nereálných snů o životě umělkyně  Paříži nebo kdekoli jinde. Válka vypadá jako mizerný důvod, proč se brát, ale v mé opilosti mě lepší nenapadá.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Stephanie Drayová je autorkou bestsellerů The New York Times, Wall Street Journal a USA Today v kategorii historických románů pro ženy. Její oceňovaná díla byla přeložena do osmi jazyků a umisťují se na předních místech žebříčků nejočekávanějších knih roku. Žije nedaleko Marylandu se svým manželem, kočkami a knihami o historii.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Nakladatelství Mystery Press přináší pokračování z celkem sedmidílné série o Harrym Cliftonovi. Začtěte se do další části Cliftonovy kroniky z pera Jeffreyho Archera.

New York, 1939. Harry Clifton, nyní pod novou identitou jako Tom Bradshaw, je zatčen za vraždu prvního stupně.
Když mu špičkový manhattanský právník Sefton Jelks nabídne zdarma své služby, Harry, který je na mizině, nemá jinou možnost než jeho nabídku a rady přijmout. Jenže poté, co je Harry shledán vinným a odsouzen, Jelks záhadně zmizí. Jediný způsob, jak by mohl Harry dokázat svou nevinu, je odhalit svou pravou totožnost – něco, co přísahal, že nikdy neudělá, protože jen tak může ochránit Emmu Barringtonovou, ženu, kterou miluje. Mezitím Emma cestuje do New Yorku a je odhodlaná Harryho najít. Odmítá věřit tomu, že zemřel na moři, ale jediný důkaz, který má, je dopis. Dopis, který zůstal neotevřený a nepřečtený na krbové římse v Bristolu déle než rok. Jenže rukopis na obálce je nezaměnitelný…

Otcovy hříchy

Autor: Jeffrey Archer
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 158×210 mm
ISBN: 978-80-7588-385-8
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Otcovy hříchy vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Dovnitř vešel dozorce s tácem jídla, které by Armáda spásy nenabídla ani potulnému žebrákovi. Muž jej položil na malý dřevěný stolek a beze slova odešel. Harry věnoval jídlu jen jeden pohled a začal přecházet sem a tam. S každým krokem sám sebe víc a víc ujišťoval, že jakmile panu Jelksovi objasní důvod, proč si zaměnil jméno s Tomem Bradshawem, záležitost se brzy vyřeší. Rozhodně nejhorším trestem, který by mu mohli vyměřit, by byla deportace, a vzhledem k tomu, že pořád měl v úmyslu vrátit se do Anglie a nastoupit k námořnictvu, všechno se shodovalo s jeho původním plánem.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Jeffrey Archer je jedním z nejúspěšnějších současných autorů beletrie. Prodeje jeho knih přesáhly už 275 milionů výtisků v 97 zemích světa. Jako spisovatel je velmi disciplinovaný, protože každý román přepracovává i čtrnáctkrát, a kromě toho do svých příběhů vnáší spoustu zajímavých zákulisních informací. Jeho knihy představují fascinující vhled do mnoha oblastí, ať už Archer čerpá inspiraci z vlastní politické kariéry, lásky k umění nebo celé škály témat, s nimiž přišel do styku díky široké síti přátelství, kterou si vybudoval během desítek let na britské politické scéně. Jeffrey Archer je členem Sněmovny lordů, s manželkou Mary mají dva syny, dvě vnučky a tři vnuky. Svůj čas tráví střídavě v Londýně, Grantchesteru v Cambridgi a na Mallorce, kde píše první verzi každé nové knihy. Čtenáři mohou znát jeho díla Toulec plný šípů, Dvanáct falešných stop, Devítiocasá kočka a první díl ze série Cliftonova kronika: Jen čas ukáže.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Skandály, intriky a tajemství, to všechno je hlavní náplní dalšího historického příběhu. Děj se příhodně odehrává v hotelu, v němž se setkávají různí lidé z odlišných koutů světa…

Londýn 1936. V exkluzivním hotelu Buckingham se setkávají mocní politici, úspěšní podnikatelé, hvězdní herci a smetánka včetně členů královských rodin. Úkolem Raymonda de Guise a jeho souboru tanečníků je jediné – získat pozornost vzácných diváků a odvést ji od každodenních starostí. Za leskem tanečního sálu se však skrývá neřestný svět skandálů a tajemství.

Hotel Buckingham

Skandály, intriky a tajná přání
Autor: Anton Beke
Přeložil: Pavel Dufek

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7633-857-9
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Hotel Buckingham vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Obyčejně nebývala nervózní. Kdyby se nenaučila krotit nervy, jako jediná dívka ve svém věku by v důlní vesnici vyrůstala těžko. Když ji kluci sekýrovali, nijak se s nimi nepárala. Stejně jako nejlepší z nich uměla házet žabky a lézt po stromech. Jenže strčit do kapsy pár hornických synků byla jedna věc; něco docela jiného bylo čekat zde v zadní chodbě hotelu Buckingham chvíli před setkáním se ženou, která ji má příštích dvanáct měsíců zaučovat a dohlížet na ni. Přivedl ji sem jeden z hotelových sluhů. Celou cestu nepřestával breptat s melodickým irským přízvukem, takže mu stejně rozuměla každé desáté slovo.

Přečíst si můžete také kompletní ukázku.

O autorovi

Anton Du Beke je populární britský tanečník, televizní moderátor, zpěvák, textař, producent a autor knih o tanci a několika románů. Účinkováním ve sledovaném pořadu stanice BBC Strictly Come Dancing, v němž vystupoval od vzniku v roce 2004, se proslavil po celé Británii. Jeho debutové hudební album se dlouho drželo v popředí žebříčků, okouzlující taneční show představuje vyprodaným hledištím již více než deset let. Svůj šarm, vtip a tvůrčí osobitost dokázal tento známý a všestranný bavič vnést rovněž do literárního debutu Hotel Buckingham, který se stal bestsellerem Sunday Times.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Na závěr se projdeme nedávnou historií prostřednictvím literárních reportáží české autorky, která žije střídavě v Česku a Německu.

Alena Wagnerová se významnému žánru literární reportáže, kterému se dostává stále větší pozornosti, věnuje více než padesát let. Knižní výbor Literární reportáže nabízí to nejlepší z jejích textů z let 1965 až 2018. Jeho první část obsahuje články publikované ve druhé polovině šedesátých let v časopise Plamen, které se týkají jak tehdejší společensko-politické situace, tak české historie 20. století. Zde vynikají mj. texty zachycující nesmírně působivé vypravování vdov, jejichž manželé a synové padli v Pražském povstání, nebo mapující názorové tříbení a vnitřní život mladých českých intelektuálů, kteří za okupace založili odbojovou organizaci Předvoj. Dalším jejím tématem jsou dramatické peripetie česko-německého soužití v Sudetech nebo kolektivizace a její sociální a kulturní důsledky, například v podobě příběhu jihočeských vesnic tzv. selského baroka. Druhá část zahrnuje reportáže publikované později a autorka v nich mapuje místa a konkrétní lidské osudy. Konfrontuje v nich přítomnost s minulostí, například v reportážích o slovenských Košicích, Ravensbrücku, vile Tugendhat či belgických Yprách. Stranou její pozornosti nezůstalo ani to, jak se Německo vypořádávalo s tzv. uprchlickou krizí. Texty Aleny Wagnerové jsou neseny v duchu, který je autorce hluboce vlastní – v duchu lidskosti a pochopení pro slabší, opomíjené nebo zamlčované. Autorka neuhlazuje realitu nebo historické zločiny ani neglorifikuje menšiny; ve svých textech usiluje zprostředkovat poznání, dobrat se porozumění a nalézat to, co spojuje.

Literární reportáže

Autorka: Alena Wagnerová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 144×205 mm
ISBN: 978-80-88411-12-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Literární reportáže vydalo nakladatelství Maraton.

Ukázka z knihy

Dopoledne jsem ještě honem běžela nakoupit, neměla jsem pro děti ani mléko. Na půl cesty k Vyšehradu jsem potkala manžela s puškou přes rameno. Povídám mu: ‚Proboha, táto, kdes to vzal?‘ – ‚O to se nestarej, to není tvoje věc,‘ řekl mi. ‚Jdi domů k dětem, já přijdu.‘ My jsme se vlastně naposledy pohádali. To bylo v úterý. Přišel chvilku před polednem. Já měla zrovna hotový oběd, dávala jsem na stůl, když volala o pomoc Staroměstská radnice. Manžel už nechtěl čekat ani minutu, že tam musí jít. Já jsem mu povídala: ‚Copak tam skutečně musíš jít? Něco se ti stane. Máme tři děti. Co bude pak?‘ – ‚A to jsi Češka?‘ řekl mi. ‚Že se nestydíš!‘ To bylo naposledy, co jsem ho viděla.

Podívat se můžete na celou ukázku.

O autorce

Alena Wagnerová je spisovatelka, orální historička a editorka, se narodila v Brně, kde vyrostla a na Masarykově univerzitě vystudovala biologii a pedagogiku. Od roku 1969 se charakterizuje jako Češka žijící v cizině a žije střídavě v Německu a v České republice. Publikuje od šedesátých let, zejména sociologické studie, eseje a prózu. Píše česky i německy. Je autorkou biografie Sidonie Nádherné (2010), české a evropské osobnosti, jejíž život se odehrával na pozadí první poloviny 20. století, jejího bratra Johannese (2013), pohybujícího se v okruhu Franze Kafky, a české novinářky Mileny Jesenské (1996). Kniha V ohnisku nepokoje (2003) obohacuje kafkovskou literaturu o pohled na spisovatelovu rodinu. V textu Co by dělal Čech v Alsasku? (2011) sleduje alsaskou stopu Jiřího Weila a v obrázkové knize pro děti Jak Marta zkrotila draka zpracovala provensálskou legendu, jejíž hrdinka přemohla draka písní a laskavostí. K autorčiným sociologickým textům náleží především monografie Žena za socialismu (2017) vydaná původně v Německu. Zmínit můžeme také knihu Praha, město žen. Dlouhodobě a systematicky se zabývá česko-německými vztahy. Připomeňme rozhovory s Němci a Čechy ze Sudet – Odsunuté vzpomínky (1993) a Neodsunuté vzpomínky (2001) nebo publikaci o německých odpůrcích nacismu v Československu A zapomenuti vejdeme do dějin (2010). Vedle novely Dvojitá kaple (1991, 2021) vydala cyklus povídek Cestou životem (2019) a v roce 2022 novelu Překotná srdce.

Zdroj informací: Maraton


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeQuo vadis

Sienkiewicz, Henryk

Leda, 2022

zobrazit info o knizeŽeny ze zámku Lafayette

Drayová, Stephanie

Jota, 2022

zobrazit info o knizeOtcovy hříchy

Archer, Jeffrey

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeHotel Buckingham

Beke, Anton du

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeLiterární reportáže

Wagnerová, Alena

Maraton, 2022

Napsat komentář