Myslete jako kůň a žijte šťastněji

Moudrost koni_uvodni
V knížce Myslete jako kůň uplatňuje „zaříkávač koní“ Grant Golliher svůj těžce nabytý koňský rozum a mnohaleté zkušenosti, aby poskytl neocenitelné rady, které může každý využít k plnějšímu a úspěšnějšímu životu.

„Před koňmi nic neskryjete, mají vůči nám takovou úroveň citlivosti, jakou nemáme ani jeden pro druhého,“ říká zaříkávač koní a kouč Grant Golliher. Během své dlouholeté zkušenosti s prací s koňmi získal velké množství poznatků o komunikaci, nastavení hranic, férovosti, důvěře a respektu, které se týkají nejen koní, ale i lidí.
K tomu, abychom druhým věnovali pozornost a chovali se k nim s citem, nepotřebujeme žádnou speciální dovednost ani kvalifikaci. Potřebujeme pokoru a ochotu učit se. Máme sklon nechat se snadno rozptýlit nebo se ponořit do vlastních myšlenek a pocitů. Unikají nám nápovědy, které máme přímo před očima. Nebo pokud si jich všimneme, vyložíme si je špatně, protože se na ně díváme filtrem vlastních emocí. Naladit se na druhé a věnovat jim dostatek pozornosti, abychom dokázali vycítit, co se děje pod povrchem, je stejně přirozené a odvěké jako soulad mezi koňmi, lidmi na jejich hřbetech a přírodou.
Zaříkávání koní není magie. Jde jen o rozvíjení dobrovolného partnerství založeného na vzájemné důvěře a respektu. Jde o přístup, jehož osvojení bude k užitku každému, kdo chce lépe porozumět lidem a lidství, překonat trauma, zažívat plnohodnotnější vztahy a uvolnit nevyužitý potenciál svého života. Nejde o žádná kouzla. Stačí myslet jako kůň.

 

Moudrost koní

Všechno, co v životě opravdu potřebujete znát, se můžete naučit od koní.
Autor: Grant Golliher
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 263
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7689-039-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Moudrost koní vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Koňův učeň

Pokud by mi tehdy někdo řekl, že budu nakonec pracovat nejen s koňmi, ale i s lidmi, rozhodne bych mu nevěřil. A už vůbec bych si neuměl představit, že budu nakonec psát knihy a předávat zásady vedení manažerům, koučům, rodičům, politikům, soudcům a dalším. Mým klukovským snem bylo stát se horalem, po vzoru legendárních postav z mých oblíbených kníže. Žil bych sám v divočině jen se svými mulami – lovil, rybařil a kladl  pasti. Odjakživa jsem byl radši se zvířaty než s lidmi.
Což dává smysl, když si vybavím své zážitky z dětství. Moje matka se potýkala se sebevražednými depresemi a útěchu hledala v Bohu. Otec byl tehdy drsný muž, který neměl ponětí, jak projevovat nebo přijímat náklonnost. Nikdy se na mně ani na žádném z mých tří sourozenců nedopouštěl fyzického násilí, byl ale velmi kritický a na své děti neměl čas ani trpělivost. Vyrůstal jsem bez dozoru do míry, o níž dnes soudím, že hraničila se zanedbáváním. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Grant Golliher

Grant Golliher je zaříkávačem koní a zároveň koučem a mentorem, který ukazuje zájemcům z celého světa dovednosti nezbytné k tréninku koní, ale také k naplněnějšímu a lepšímu lidskému životu. Na jeho ranč ve Wyomingu se každoročně sjíždějí celebrity, vrcholoví manažeři, profesionální koučové, soudci nejvyššího soudu i obyčejné rodiny z celého světa, a účastní se toho, co jeden z manažerů nazval zkušeností, která má velkou moc změnit člověku život.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Na počátku mělo Nakladatelství JOTA jediného zaměstnance, dnes jich má 24 a dalších 35 stálých externích spolupracovníků. Vydává překlady světových autorů, turistické průvodce, cestopisy, literaturu faktu a military aj.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoudrost koní
Všechno, co v životě opravdu potřebujete znát, se můžete naučit od koní.

Golliher, Grant

Jota, 2022

Napsat komentář