Biografická inspirace do nového roku

novy rok uvod
V dnešních tipech jsme se zaměřili na biografie, které nám přiblíží životy osobností známých i neznámých. Chybět v našem výběru tentokrát nebude ani audiokniha a na své si přijdou také milovníci hudby či cestování.

Deník si v dětství či během dospívání psal snad každý z nás. Co takhle obnovit tuto tradici i v dospělosti? Začít s psaním deníku hned v prvních dnech nového roku je ideální příležitostí a inspiraci vám může poskytnout právě kniha americké zpěvačky, básnířky a výtvarnice Patti Smith, kterou doplňuje řada báječných fotografií.

Osobitá a dojemná kniha od autorky titulů Just Kids a M Train obsahuje na 365 fotografií a zamyšlení, jež dokládají jedinečnou estetiku Patti Smith. Inspirací pro vznik tohoto díla byl autorčin populární profil na Instagramu. V roce 2018 zveřejnila na této sociální síti první snímek. Pod obrázkem byla krátká zpráva: „Zdravím všechny.“ Patti Smith, která dříve fotila na polaroid, začala na Instagram přidávat fotky z mobilu, na nichž se objevují děti, topení, boty nebo její habešská kočka Cairo. Sledující těmto miniaturním vhledům do autorčina světa ihned propadli, ať už se jednalo o záběry kávy, rozečtených knih, obrázky z hudebních turné, železničních stanic a zapadlých kaváren nebo o náhrobky jejích hrdinů – Williama Blakea, Dylana Thomase, Sylvie Plathové, Simone Weilové či Alberta Camuse. Po nějaké době tak vznikl ucelený příběh o životě zasvěceném umění, který si získal více než milion sledujících. Kniha také obsahuje staré fotografie, které nejsou k vidění nikde jinde – perly jako dar k výročí, matčina klíčenka či manželova kytara Mosrite. Svůj notes má Patti Smith vždycky po ruce, aby v rozmanitých a zároveň intimních zápisech mohla čtenářům poskytnout zprávy o svých cestách po celém světě. Kniha dní a 365 fotografií, jež obsahuje, nabízí jedinečný způsob, jak nahlédnout do velké mysli vizionářky, básnířky, spisovatelky, umělkyně. Je plná naděje, žalu i hravosti, a proto může být inspirativním dílem pro dnešní nejistou dobu.

Kniha dní

Autorka: Patti Smith
Přeložil: Ondřej Prokop

Počet stran: 388
Vazba: vázaná
Formát: 160×220 mm
ISBN: 978-80-7675-096-8
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Kniha dní vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Patty ukazka

Přečíst si můžete celou ukázku.

O autorce

Patti Smith (*1946) je americká zpěvačka, básnířka a výtvarnice. Má za sebou několik výstav kreseb, fotografií a instalací, několik knih (např. Witt, Babel, Woolgathering, The Coral Sea, Auguries of Innocence), ale proslavila se ve sféře, kde původně žádné ambice neměla – jako rocková zpěvačka. Její první album Horses (1975) nepochybně patří k milníkům rockové historie. Následovaly desky Radio Ethiopia, Easter a Wave. V březnu 1980 se jejím manželem stal Fred „Sonic“ Smith, bývalý člen skupiny MC5. Pro oba to znamenalo dlouhé přerušení hudební kariéry: vůbec nekoncertovali, společně vydali jen jedno album (Dream of Life, 1988). Žili v ústraní, narodili se jim syn Jackson (1982) a dcera Jesse (1987). V listopadu 1994 Fred Smith zemřel. Roku 1995 začala Patti Smith opět vystupovat (turné zahrnulo v létě 1996 i Prahu, později se na pražská pódia ještě třikrát vrátila). Od roku 1996 vydala desky Gone Again, Peace and Noise, Gung Ho, Trampin‘ a Twelve, kompilace Land a Outside Society. Dvojalbum The Coral Sea obsahovalo recitaci dlouhé básně, kterou věnovala Robertu Mapplethorpovi.

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Máte-li zálibu v adrenalinu a zároveň jste duší dobrodruh, pak další kniha bude právě pro vás. Kde jinde hledat motivaci pro plnění vlastních cílů než v knize Za hranici nemožného? Už samotný název odkazuje k tomu, že když máme dostatek motivace, nic není nemožné.

Čtrnáct osmitisícovek za šest měsíců a šest dní. Neuvěřitelná cesta za rekordním zdoláním koruny Himálaje. Za hranici nemožného je autobiografický příběh dnes už legendárního nepálského horolezce Nirmala Purji (známého jako Nimsdai) a nabízí podrobný popis jeho životní cesty od dětství do okamžiku před jeho posledním velkolepým úspěchem, historicky prvním zimním výstupem na K2. Nirmal vypráví o svém mládí a vojenské službě, nejdřív v brigádě Gurkhů, později v elitní speciální jednotce britského námořnictva, a především o své lásce k horám a zálibě v mimořádných výzvách. Představuje se jako člověk neobyčejných fyzických předpokladů, jako odvážný dobrodruh a současně jako vizionářský autor projektu 14/7, v jehož rámci se mu podařilo během necelých sedmi měsíců zdolat všech čtrnáct velehor s výškou nad osm tisíc metrů. Nirmal čtenáře postupně provádí všemi třemi fázemi projektu a kromě podrobného popisu jednotlivých výstupů nabízí rovněž pohled do jeho zákulisí, na složité období příprav, na svůj rodinný život a na své přátele z řad himálajských Šerpů.
Znáte z dokumentu Netflixu 14 vrcholů: Nic není nemožné.

Za hranici nemožného

Autor: Nimsdai Purja
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-033-6
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Za hranici nemožného vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Z pohledu horolezců nade mnou jsem musel působit neuvěřitelně klidně. Okamžitě jsem se vrátil k nacvičené rutině, jako by se vůbec nic nestalo, i když ve skutečnosti se mnou pád pořádně otřásla. S dočasně narušenou sebedůvěrou jsem se pevně chytil lana a pečlivě prověřoval každý krok, dokud se mi nevrátila dřívější jistota. Soustředěně jsem bořil nohy do pohyblivého sněhu a přemýšlel o smrti.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorovi

Nirmal Purja (*1983, známý jako Nimsdai) je britský horolezec narozený v Nepálu a držitel několika světových horolezeckých rekordů. Sloužil v britské armádě u brigády Gurkhů a poté u speciálních sil Královského námořnictva. V roce 2018 mu byl udělen Řád britského impéria. Purja se proslavil tím, že zdolal všech 14 osmitisícovek v rekordním čase šesti měsíců a šesti dnů. Stalo se tak mezi 23. dubnem a 29. říjnem 2019. Byl také prvním, kdo dosáhl vrcholů Mount Everestu, Lhotse a Makalu v časovém úseku 48 hodin. V roce 2021 Purja spolu s týmem nepálských horolezců dokončil vůbec první zimní výstup na K2. Purja byl jediným členem týmu, který zdolal vrchol bez přídavného kyslíku, a stal se tak prvním člověkem, kterému se to podařilo v zimě.

Zdroj informací: Jota

————————————————

A co takhle zdokonalit se v češtině? I to by mohlo patřit mezi naše plány a předsevzetí pro nastávající rok. Pomoci může kniha Ivany Karáskové, která vyzpovídala Karla Olivu, experta na český jazyk. Ponořte se společně s námi do tajů mnohdy tolik komplikované, ale přitom nádherné a bohaté češtiny.

Chcete vědět, jak vznikla vyjmenovaná slova, kde se vzalo kroužkované „ů“ nebo „oslí můstky“ a nakolik vážně byly míněny jazykové brusy typu čistonosoplena, knihovtipník a klapkobřinkotruhla? Co bylo motivem nepříliš povedené reformy pravopisu z roku 1993 a čím to, že dnešní maturanti nechápou význam slov „příkrý sráz“? V knižním rozhovoru s jazykovědcem Karlem Olivou se o naší mateřštině dozvíte spoustu dalších zajímavostí. Třeba čím jsou unikátní výrazy kulaťoučký nebo páteř, proč se v češtině neuchytily pojmy nožehlák či Křemíkové údolí, že užití předložkové vazby díky nehodě už není hřích a spojení umělecká kovářka Jana Kovář skvěle dokládá rozpolcenost feministických lingvistek. Na slovo – zejména na české slovo – vzatý expert, někdejší dlouholetý ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, v odpovědích na otázky novinářky Ivany Karáskové fundovaně a vtipně odhaluje mnohdy překvapivé skutečnosti, které vás ve škole neučili – nebo dokonce učili špatně. Jako zkušený popularizátor češtiny s lehkostí přibližuje osobitost jazyka, ať už se to týká jeho historie, slovní zásoby či pravopisu. Rovněž bez okolků glosuje řečnické dovednosti politiků nebo se zamýšlí nad specifiky češtiny. Na úplný závěr se dozvíte, zda naší mateřštině nehrozí zánik a vytěsnění univerzální „evropanštinou“.

O češtině s Karlem Olivou

Autorka: Ivana Karásková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7684-110-9
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu O češtině s Karlem Olivou vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

V čem se čeština praslovanštině vzdálila?
Když se podíváme v historii dále po proudu času, tak někdy v 10. století Maďaři obsazením Panonské nížiny geograficky odřízli západní Slovany od jižních. Tím se urychlil vývoj samostatných jazyků. Zhruba v 11. století se už natolik rozrůznily, že lze mluvit o zrodu staré češtiny, jímž nastartoval vývoj do dnešního stavu. Výčet konkrétních rozdílů mezi praslovanštinou a dnešní češtinou by byl asi poněkud obsáhlý a možná v některých bodech trochu obtížně srozumitelný, tak si vezměme jen pár příkladů.

K dispozici máte také celou ukázku.

Autorka

Ivana Karásková absolvovala filozofickou fakultu Palackého univerzity v Olomouci, má doktorát z bohemistiky. Působí jako redaktorka v iDnes. Zaměřuje se na oblast krimi a zdravotnictví a píše převážně rozhovory a příběhy ze života. Čtenáři mohou znát už její knihy Zabil jsem tyrana, … takový je život nebo Staří a nezkrotní.

————————————————

A teď trochu cestování. Pokud chcete v novém roce hlavně poznávat nové země, v této knize se můžete seznámit s Mexikem. Barevnější začátek roku si lze představit jen stěží.

Když jsem se před patnácti lety přistěhovala do Mexika, netušila jsem, do jak pestré a prazvláštní země mě osud zavál. S manželem, Mexičanem, se nám narodila dcera a já se dennodenně snažím v té krásné zemi plné podivných kulturních rozdílů, chaosu i bezstarostnosti plavat a narážím přitom na srdečnost i nepochopení v té nejryzejší podobě.

Listy z Mexika

Osobité postřehy Češky o mexických odlišnostech
Autorka: Zuzana Erdösová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7633-819-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Listy z Mexika vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Vztah s vrchností klapal a také jsem záhy pronikla do pracovního kolektivu jazykové školy, kde jsem měla na starosti vzdělávat pracovníky různých firem v jazyce Shakespearově, často proti jejich vůli. Seznámila jsem se s kolegy na „našem“ patře a navázala první přátelské vztahy. Poznala jsem Daniela a Yadiru neboli Yadi, zamilovaný párek stereotypně brýlatých účetních, jejichž viditelný zájem jednoho o druhého snižoval na pracovišti produktivitu práce. Dále sekretářku Montserrat, zkráceně Montse, kudrnatou mexickou krásku s obrovskýma nyvýma očima, která jen s nejvyšší nechutí překládala nudnou obchodní korespondenci a ve volném čase si to kompenzovala pořádáním feministických kampaní.

Přečíst si můžete kompletní ukázku.

O autorce

Zuzana Erdösová začala profesně působit v Mexiku v roce 2007, od roku 2012 tam trvale žije. Přes deset let je vědeckou pracovnicí na Autonomní univerzitě státu México ve městě Toluca de Lerdo. V České republice získala doktorský titul v oboru Románské jazyky, další pak v Mexiku v oboru Latinskoamerická studia. Je autorkou, spoluautorkou a editorkou devíti knih a přes čtyřiceti vědeckých článků a knižních kapitol souvisejících s problematikou mexických a obecně latinskoamerických indiánských národů, jazyků, mezikulturních vztahů a vzdělávacích systémů. Také působí jako překladatelka, tlumočnice, spisovatelka, textařka, zpěvačka a propagátorka kulturně-vědeckých vztahů mezi Mexikem a Českou republikou.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Neměli bychom zapomínat ani na přírodu, neodmyslitelnou část života. Audioknihu Jane Goodallové si užijete nejenom díky její celoživotní lásce k přírodě, ale také pro zajímavosti z jejího vlastního života.

Světově uznávaná bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová změnila svým výzkumem v šedesátých letech 20. století pohled na chování šimpanzů a významně se zasloužila o jejich ochranu. Zjistila například, že tito primáti používají nástroje, že dokážou projevovat své emoce, ale i to, že se mezi sebou zabíjejí. Šimpanze v africkém Gombe studovala přes 45 let a právě jí vděčíme za mnoho poznatků o nich. Celý svůj život zasvětila přírodě a její ochraně a její působení už dávno přesáhlo oblast vědy.

Důvod k naději CD

Moje cesta životem
Autoři: Jane Goodallová, Phillip Berman
Interpret: Taťjána Medvecká
Přeložil: Martin Kupka

Vazba: CD
Formát: 127×142 mm
ISBN: 8594201410161
Doporučená cena: 398 Kč

Audioknihu Důvod k naději vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

O autorce

Jane Goodallová (*1934) je britská antropoložka, bioložka a ekoložka. O zvířata se zajímala už v dětství. Proslula tím, že v africkém pralese v Gombe studovala život a chování šimpanzů ve volné přírodě. Jejich výzkumu a ochraně přírody se věnuje celý život a patří mezi největší odborníky na chování primátů. V roce 1977 založila Institut Jane Goodallové (The Jane Goodall Institute), jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Je autorkou řady knih a studií, o jejím pozoruhodném životě vznikají filmy i dokumenty.

Zdroj informací: Kazda

Interpretka

Taťjana Medvecká už během studia DAMU hostova­la v Národním divadle, kde je od roku 1975 stálou členkou činoherního souboru. Za ztvárnění Alžbety I. V Schillerově Marii Stuartovně (2000) a roli Antonie v Nilinově hře Poprvé vdaná (2002) získal­a prestižní cenu Thálie. Na filmovém plátně poprvé zazářil­a v komedii Marečku, podejte mi pero! (1976), když o rok dříve debutova­la ve filmu Otakara Vávry Osvobození Prahy. Vidět ji můžeme nejnověji ve snímcích Operace Silver A, Hořící keř či Milada, ale i v oblíbených seriálech Já, Mattoni, První republika, Policie Modrava či Most!. V roce 2012 obdrže­la sošku Českého lva za nejlepší vedlejší ženskou roli ve filmu Dům. Dlouhodobě se věnuje dabingu – v roce 1997 získa­la Cenu Františka Filipovského. Často účinkuje v rozh­lase (sedmkrát zvítězil­a v anketě Neviditelný herec) a její charismatický h­las si oblíbili posluchači audioknih. Nejlepší interpretkou byl­a vyhlášena v roce 2015 za audioknihu Himmlerova kuchařka a v roce 2018 za Dopisy Milady Horákové.

Zdroj informací: Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z našich knih? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha dní

Smith, Patti

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizeZa hranici nemožného

Purja, Nimsdai

Jota, 2022

zobrazit info o knizeO češtině s Karlem Olivou

Karásková, Ivana

Triton, 2022

zobrazit info o knizeListy z Mexika
Osobité postřehy Češky o mexických odlišnostech

Erdösová, Zuzana

Alpress, 2022

zobrazit info o knizePříchod Dánů

Petersová, Ellis

Mystery Press, 2022

Napsat komentář