Psychologie z různých stran

sam-sobe-psychologem
V dnešních tipech si představíme tři knihy, které spojuje zájem o lidskou mysl. Ať už se chcete vrátit k otci zakladateli moderní psychoanalýzy či prozkoumat moc enneagramu, v dnešních tipech najdete knihu pro sebe.

Jméno Sigmunda Freuda zná asi každý. Jen málo z nás od něj ale četlo nějaký spis. Nyní máte díky nakladatelství Portál další příležitost to napravit. Tentokrát skrze jeho vlastní popisy klinických případů, které se od té doby staly slavnými.

Krysí muž a Vlčí muž

Slavné klinické případy

Autor: Sigmund Freud
Přeložili: Petr Babka a Miloš Kopal

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 132×198 mm
ISBN: 978-80-262-1955-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Krysí muž a Vlčí muž vydalo nakladatelství Portál.

Významnou součástí Freudovy práce, s jejíž pomocí si ujasňoval své základní teorie, byly popisy jeho klinických případů – kazuistiky jeho pacientů. Ty představují fascinující možnost podívat se na to, jak probíhala Freudova každodenní sezení. V předkládaném výboru představujeme kazuistiky Krysího muže a Vlčího muže. Krysí muž shrnuje jeden z prvních popisů celé psychoanalytické léčby, klinické detaily i vnitřní svět pacienta. Ilustruje konflikt mezi touhou po lásce otce a zápasem s ním, mezi láskou a nenávistí a přemístění nenávistných pocitů do nutkavých příznaků. Naproti tomu Vlčí muž osvětluje záhadu psychosexuality, obsahující fantazie kastrace, primární scény a svedení. Freud v této kazuistice předkládá myšlenku zpětného přepracování traumatické zkušenosti, dodatečného proměňování vzpomínek a fantazií. Kazuistika Krysího muže je doplněna o rozsáhlé Freudovy poznámky, které si dělal bezprostředně po každém sezení. Ty se našly v jeho pozůstalosti a nebyly dosud česky publikovány. Jsou ale skvělým dokladem toho, jak Freud klinicky pozoroval a přemýšlel.
Při četbě Freudových případových studií se ukazuje nejen to, že Freud byl schopen mistrovsky analyzovat lidské nitro a promluvit o vytěsněných stránkách lidské duše, ale i to, že jeho výpovědi mají vysokou literární úroveň
.

Ukázka z knihy

Poznámky k případu nutkavé neurózy (Krysí muž)

Následující listy obsahují dvojí: zaprvé úryvky z chorobopisu případu nutkavé neurózy, který můžeme podle doby trvání, škodlivých následků a subjektivního hodnocení považovat za jeden z těžkých a jehož asi jednoroční léčení dosáhlo úplného uzdravení osobností a zrušení jejích útlumů. Zadruhé v návaznosti na tento případ a s ohledem na jiné, dříve analyzované případy přináším aforistické poznámky o vzniku a jemnějším mechanismu psychických nutkavých dějů, které mají být pokračováním mých první popisů uveřejněných v roce 1896.

Několik dalších ukázkových stran z knihy naleznete na stránkách nakladatelství Portál.

O autorovi

Sigmund Freud (1856–1939), vídeňský neurolog a psychoterapeut, zakladatel psychoanalýzy. Narodil se v moravském Příboru v židovské rodině, během jeho raného dětství se rodina přestěhovala do Vídně. Zemřel v londýnské emigraci, kam se uchýlil před nastupujícím nacismem.

Vytvořil psychoterapeutickou metodu založenou na pacientových volných asociacích, navázání přenosového vztahu s analytikem a interpretaci snů. Vymyslel či rozvinul řadu pojmů, mezi něž patří libido, stadia psychosexuálního vývoje (orální, anální, falické, genitální), oidipovský komplex, předvědomí, nevědomí a vědomí (topografický model psychiky), id, ego a superego (strukturální model psychiky), narcismus, pud smrti a pud života. Hluboce ovlivnil řadu psychologických, filozofických i antropologických teorií. Stal se třetí nejcitovanější osobou v psychologii 20. století. V Portále vyšly jeho knihy Psychopatologie všedního života, Totem a tabu, Přednášky k úvodu do psychoanalýzy.

Zdroj: portal.cz

O nakladateli

Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Barvu na obálku i do života vám může dodat tato nová kniha o Enneagramu nesoucí podtitul Průvodce probuzením. Naučte se jak efektivně používat tento nástroj pro sebepoznání a rozvoj osobnosti.

Enneagram – Průvodce probuzením

Najdi si svou cestu, postav se svým stínům, objev své pravé já

Autoři: Beatrice Chestnut a Uranio Paes
Přeložila: Eva Leňová Burešová

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7370-624-1
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Enneagram – Průvodce probuzením vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

Chcete lépe rozumět tomu, proč jste takoví, jací jste? Proč děláte to, co děláte, nebo reagujete tak, jak na určité věci reagujete? Proč opakujete stále stejné chyby, třebaže jste si již tolikrát mysleli, že jste se z nich poučili? Jak můžete zlepšit své vztahy a co se stalo v tom, který nevyšel? Proč je ve vašem životě jeden problém, přes který se prostě nedokážete přenést?

Kniha Enneagram – Průvodce probuzením vás seznámí s efektivním nástrojem umožňujícím rozvoj osobnosti, který vychází z nadčasové moudrosti. Enneagram vás dokáže zbavit obranných reakcí, jimiž sami sebe omezujete, a být vám průvodcem na cestě k lepší verzi sebe sama. Díky tomu, že vám ukáže, kdo si myslíte, že jste, uvidíte, kdo jste doopravdy. Jedině tak totiž zjistíte, kdo skutečně jste – a kdo ne.

Vaše cesta za sebepoznáním začíná zde. Je to příležitost objevit své silné stránky a využít negativní návyky jako odrazový můstek k růstu. Tato kniha vám dá podněty k sebereflexi, pomůže prohloubit sebeuvědomění a otevřít se životu plnému nových možností.

O nakladateli

Nakladatelství Synergie Publishing SE působí na českém trhu již téměř 20 let a za tu dobu vydalo několik stovek titulů v oblasti inspirace, poznání a spirituality. Mnohé z těchto knih se okamžitě staly bestsellery. Mezi kmenové autory patří Doreen Virtue, Ciro, Marchetti, Menna Van Praag, Esther a Jerry Hicks, Louise L. Hay nebo David Deida.

————————————————

Janina Scarlet se zabývá poměrně neobvyklým způsobem psychoterapie, tzv. terapie superhrdiny. Jak lze spojit popkulturu s psychologií? To autorka ví ze všeho nejlépe. V knize Naučte se přijímat věci, které nemůžete změnit se zabývá jedním konkrétním problémem – jak se vyrovnat s traumatickým zážitkem, ať už jde o cokoli.

Naučte se přijímat věci, které nemůžete změnit

Autorka: Janina Scarlet
Přeložila: Milina Krajčovičová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-271-3522-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Naučte se přijímat věci, které nemůžete změnit vydalo nakladatelství Grada.

Také vám v dětství tvrdili, že když se budete snažit a uděláte vše správně, všechno dobře dopadne? A pak jste zjistili, že je to jen iluze, že zdaleka ne všechny věci máte pod kontrolou a ne vždy můžete zabránit neštěstí?
Když vás potká některý z nejbolestivějších životních okamžiků, ať už je to rozvod, ztráta práce, nemoc, nebo smrt milovaného člověka, je to traumatický zážitek. Vyčítáte si, že jste měli udělat více, stále se k tomu vracíte, časem můžete cítit úzkost, nebo dokonce upadnout do deprese či mít jiné zdravotní problémy. Vaše okolí se vás často snaží přesvědčit, abyste se už netrápili, abyste se soustředili na to pozitivní, byli vděční za to, co máte… A vy tak nemáte šanci naplno po svém prožít smutek, cítíte stud za to, co se stalo, a navíc i za to, co cítíte.
Díky této terapeutické a uklidňující knize renomované psychoterapeutky si dovolíte truchlit nebo zpracovávat události způsobem, který právě vám vyhovuje a dává smysl. Kniha vám pomůže vydat se po své vlastní cestě a plně prožít a přijmout své pocity hněvu, smutku, frustrace nebo úzkosti, i když to ostatním nemusí být příjemné.

Ukázka z knihy

Na to, jak být člověkem, neexistují žádné příručky, alespoň ne oficiální. S tím, jak dobrodružstvím, jemuž se říká život, proplout, si většina z nás musí poradit sama. Ti, kteří se pokusili vyhledat pomoc nebo podporu u druhých, se možná setkali s ostrým odsouzením, stigmatizací nebo kritikou.

Ještě horší je, když kolem sebe vidíme lidi, kteří, jak se zdá, všechno zvládají levou zadní, zatímco pro nás je problém už jen ráno vstát z postele. Můžeme si myslet, že jsme jediní, kdo prochází těžkým obdobím. Můžeme se také mylně domnívat, že prožívat depresi, úzkost, trauma nebo jakoukoli jinou duševní nebo fyzickou bolest znamená, že jsme „slabí“. Pravda ale je, že utrpení není slabost, je to základ, díky němuž můžeme objevit svou vnitřní sílu.

Jsem klinická psycholožka a mou největší vášní je pomáhat lidem naučit se různé způsoby zvládání psychických potíží. Jako někdo, komu často říkali, že musí „být silný“, a vyvoláváním pocitu studu se ho snažili dotlačit k tomu, aby se úzkostně nebo sklíčeně necítil, jsem se na vlastní kůži přesvědčila o škodlivých účincích potlačování emocí a o tom, že takové vyhýbání se emocím může mít za následek významné zhoršení příznaků.

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu z této knihy.

O autorce

Janina Scarletová je klinická psycholožka a oceňovaná autorka knih Superhero Terapie (Terapie superhrdiny), Therapy Quest (Hledání terapie), Super-Women (Superženy), Dark Agents (Temní agenti), Harry Potter Therapy (Terapie Harryho Pottera) a Supernatural Therapy (Terapie nadpřirozenými jevy). Podílela se také na následujících knihách: Star Wars Psychology, Walking Dead Psychology, Captain America vs. Iron Man Psychology, Game of Thrones Psychology, Star Trek Psychology a Doctor Who Psychology. Kromě toho je dr. Scarletová mezinárodní školitelkou v oblasti terapie superhrdinů. Přednášela na mezinárodních konferencích, včetně ACBS, a také na řadě kongresů věnovaných populární kultuře, kde školila odborníky na duševní zdraví v používání superhrdinské terapie.

Dr. Scarletová absolvovala školení v oblasti terapie přijetí a odhodlání (acceptance and commitment therapy, ACT) přímo u jejích tvůrců Steva Hayese, Kelly Wilsonové a Kirka Strosahla, přičemž dr. Hayes podpořil její první dvě knihy vydané v nakladatelství Little, Brown and Company. Dr. Scarletová často poskytuje rozhovory o své práci a její činnost byla představena v BBC, CBS, MTV News, CW, Huffington Post a dalších médiích. Jako přednášející je také často zvána na konference o popkultuře, včetně festivalů San Diego Comic Con, London Comic Con a dalších, a poskytuje školení a konzultace na mezinárodní úrovni. Je držitelkou ceny Eleanor Rooseveltové za lidská práva, kterou jí udělila United Nations Association of the United States of America za její práci na terapii superhrdinů.

Zdroj: kniha Naučte se přijímat věci, které nemůžete změnit

O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrysí muž a Vlčí muž
Slavné klinické případy

Freud, Sigmund

Portál, 2022

zobrazit info o knizeEnneagram – Průvodce probuzením
Najdi si svou cestu, postav se svým stínům, objev své pravé já

Chestnut, Beatrice – Paes, Uranio

Synergie Publishing SE, 2022

zobrazit info o knizeNaučte se přijímat věci, které nemůžete změnit

Scarlet, Janina

Grada, 2022

Napsat komentář