Pod stromeček: povídky

povidky uvodni(1)
V dnešních tipech jsme se zaměřili na povídky. Chybět nebudou čeští ani zahraniční autoři a představíme vám rozmanitý výběr napříč žánry. Pojďte se společně s námi podívat, co jsme pro vás na předvánoční pondělí vybrali.

Začneme na půdě sci-fi. Pokud je toto vaším oblíbeným žánrem, dílo Alice Sheldonové, která publikovala pod mužským pseudonymem, by vám rozhodně nemělo ujít.

Alice Sheldonová, spisovatelka publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr., patří nejen k nejvěhlasnějším, ale také k nejkontroverznějším tvářím fantastické literatury. Za druhé světové války vstoupila do armádního letectva a ve službě pro letecké zpravodajství dosáhla na ženu v té době výjimečně vysoké hodnosti majora. Nabyté zkušenosti využila během své poválečné práce pro CIA, následně získala doktorát z experimentální psychologie. Veškeré své vědomosti a znalosti využívala během své spisovatelské dráhy, mužský pseudonym si přitom zvolila v rámci utajení před vládou, pro kterou pracovala, a zároveň tím chtěla poukázat na sexismus převládající nejen mezi autory a redaktory vědecko-fantastické literatury dvacátého století. V roce 1987 nejdříve zabila svého smrtelně nemocného manžela a následně spáchala sebevraždu. V českém překladu je Alice Sheldonová v současnosti stále relativně neznámá, přičemž hned několik jejích nejvýznamnějších, literárními cenami ověnčených prací vychází ve sbírce Žena, kterou muži neviděli česky vůbec poprvé. Těchto osmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z její nepříliš obsáhlé povídkové tvorby. Dotýká se v nich lidského vnímání a poznání, metafyziky či sexuality a předznamenává svět, v němž je lidstvo odsouzeno k nevyhnutelnému pádu. Jde o knihu, která je nepatrným vyrovnáním dluhu vůči jedné z nejzajímavějších představitelek fantastického žánru a současně i vůči vrcholné světové science fiction.

Žena, kterou muži neviděli

Autor: James Tiptree, Jr.
Přeložili: Viktor Janiš, Richard Podaný

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3970-9
Doporučená cena: 788 Kč

Knihu Žena, kterou muži neviděli vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Na úsek cesty do Glasgowa se Ain dostavil na palubu jako poslední. Letuška si matně vzpomínala, že vypadal neklidně. Ženu nedokázala identifikovat. Na palubě bylo hodně žen a dětí. V seznamu cestujících měla několik chyb. Na glasgowském letišti si číšník vzpomněl, že si muž podobný Ainovi řekl o skotskou ovesnou kaši a snědl dvě misky, i když to samozřejmě ve skutečnosti nebyla ovesná kaše. Mladá matka s kočárkem ho viděla, jak hází drobečky ptákům. Když se odbavoval u přepážky letecké společnosti BOAC, pozdravil ho glasgowský profesor, který se chystal na stejnou konferenci do Moskvy. Tento muž býval jedním z Ainových učitelů. (To už bylo známo, že Ain absolvoval postgraduální studium v Evropě.) Povídali si celou cestu přes Severní moře. „To mě zaujalo,“ vypovídal profesor později. „Proč jste přiletěl oklikou? zeptal jsem se ho. Odpověděl mi, že přímé lety byly obsazené.“ (Toto tvrzení se ukázalo jako nepravdivé: Ain se zřejmě vyhnul přímému spoji do Moskvy, aby neupoutal pozornost.) Profesor s gustem hovořil o Ainově práci.
„Brilantní? To rozhodně.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Alice Sheldonová (1915–1987), spisovatelka publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr., patří nejen k nejvěhlasnějším, ale také k nejkontroverznějším tvářím fantastické literatury. Za druhé světové války vstoupila do armádního letectva a ve službě pro letecké zpravodajství dosáhla na ženu v té době výjimečně vysoké hodnosti majora. Nabyté zkušenosti využila během své poválečné práce pro CIA, následně získala doktorát z experimentální psychologie. Veškeré své vědomosti a znalosti využívala během své spisovatelské dráhy, mužský pseudonym si přitom zvolila v rámci utajení před vládou, pro kterou pracovala, a zároveň tím chtěla poukázat na sexismus převládající nejen mezi autory a redaktory vědecko-fantastické literatury dvacátého století. Za své kratší práce získala řadu literárních ocenění včetně těch ve fantastickém žánru nejvyšších, cen Hugo a Nebula. Jejími jedinými romány jsou Up the Walls of the World (1978) a Brightness Falls from the Air (1985). V roce 2012 byla posmrtně uvedena do Síně slávy žánru science fiction.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Kniha z řad fantasy, která je epilogem celé série Nástroje smrti si získá srdce nejenom dospělých, ale i dospívajících čtenářů. Zároveň je náhledem do série Temné lsti a čtenáři se budou mít na co těšit. Tak do toho!

Simon Lewis byl člověkem i upírem. Nyní se stává lovcem stínů. Jisté dramatické události ho však zbavily vzpomínek a Simon už sám neví, kým vlastně je. Ví, že se přátelil s Clary a že přesvědčil naprostou bohyni Isabelu Lightwoodovou, aby si s ním vyšla… ale neví jak. A když vidí, jak se na něj Clary a Isabela dívají a že očekávají, že bude tím mužem, kterého si pamatují, nedokáže to dál snášet. Využije toho, že se Akademie lovců stínů znovu otevřela a vrhne do nového světa lovu démonů, odhodlaný znovu najít sám sebe a stvořit si nové já, ať už bude tento nový Simon kýmkoli. Akademie je však instituce lovců stínů, což znamená, že má i svoje problémy. Přidejme se tedy k Simonovi na jeho cestě mezi lovce stínů a seznamme se se slavnou historií akademie prostřednictvím hostujících lektorů, jako jsou Jace Herondale, Tessa Grayová a Magnus Bane. Těchto deset povídek je epilogem série Nástroje smrti a zároveň ochutnávkou toho, co skrývají Temné lsti.

Příběhy z Akademie lovců stínů

Autoři: Cassandra Clareová, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Robin Wasserman
Přeložil: Pavel Kaas

Počet stran: 655
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0445-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Příběhy z Akademie lovců stínů vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

Přišli všichni. Jen kvůli němu. Simon by se cítil poctěn a milován, nebýt toho, že se většinou cítil divně, protože měl jen pár útržků vzpomínek, díky nimž věděl, že ty lidi vůbec zná, zato měl víc než dost vzpomínek, z nichž bylo zřejmé, že jsou to ozbrojení a ke všemu odhodlaní cizí lidé. Takoví, kterým se na ulici raději vyhnete. Dospělí z Institutu a Spolku, Isabelini a Alekovi rodiče i další navrhli, že pokud se Simon chce stát lovcem stínů, měl by jít na akademii. Ta teď poprvé po dlouhých desetiletích otevřela své brány, aby přivítala studenty, kteří by mohli doplnit řady lovců stínů zdecimované nedávnou válkou.Clary se ten nápad nelíbil. Isabela na toto téma neřekla vůbec nic, ale Simon věděl, že se to nelíbí ani jí. Jace tvrdil, že je bez problémů schopný trénovat Simona v New Yorku, dokonce se nabídl, že to všechno udělá sám a postará se, aby Simon v tréninku dohnal Clary. Simona to téměř dojalo a napadlo ho, že si s Jacem museli být bližší, než si vůbec vybavuje, ale nepříjemná pravda byla pořád taková, že v New Yorku zůstat nechtěl.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorce

Cassandra Clare většinu svého dětství strávila cestováním po světě se svou rodinou. Než jí bylo deset let, žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že se její rodina tolik stěhovala, našla v knihách společníka a všude chodila s knihou pod paží. Svá středoškolská léta strávila v Los Angeles, kde psala příběhy, aby pobavila své spolužáky. Po vysoké škole žila Cassie v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých zábavných časopisech a dokonce i v některých podezřelých bulvárních médiích. V roce 2004 začala pracovat na svém YA románu City of Bones, inspirovaném městskou krajinou Manhattanu, jejího oblíbeného města. V roce 2006 se začala věnovat psaní fantasy na plný úvazek a doufá, že už nikdy nebude muset psát o Paris Hilton. Prvním prodejem profesionálního psaní Cassie byla povídka s názvem „The Girl’s Guide to Defeating the Dark Lord“ v Baenově antologii humorné fantasy. Cassie nenávidí práci doma, protože ji neustále rozptylují televizní reality show a dovádění jejích dvou koček, takže se obvykle vydává psát do místních kaváren a restaurací. Ráda pracuje ve společnosti svých přátel, kteří vidí, že dodržuje termíny. Čeští čtenáři jistě znají knihy ze série Nástroje smrti: Město z kostí, Město z popela a Město ze skla, které se dočkaly již několika vydání.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Přesně uprostřed dnešního výběru se nachází kniha českých autorů, která nemilosrdně svět sci-fi a fantasy literatury přenáší do kruté reality, kterou konflikt na Ukrajině jednoznačně přinesl. A povídky českých autorů, které sestavil Dalibor Vácha onu realitu vykreslují více než zdařile!

Výtěžek z prodeje této knihy věnujeme zastupitelskému úřadu Ukrajiny v ČR k nákupu obranného vojenského materiálu.
Z krátké diskuse na Twitteru vznikl nápad složit povídkovou sbírku, jejímž společným jmenovatelem by mohl být strach či smrt a současně hrdinství i naděje. Skupina českých spisovatelek a spisovatelů (
Julie Nováková, Jiří Padevět, Dalibor Vácha, Michal Kubal, Pavel Bartáček, Pavel Koudelka, Václav Syruček, Milada Střítezská, Martin Šinkovský, Bohdan Dlouhý, Zbyněk Moravec, Aleš Dvořák, Markéta Kadlecová, Irena Moravcová, Petr Sýkora, Mauser de Vader) se rozhodla tímto způsobem podpořit bojující Ukrajinu, na kterou odkazuje také název celé knihy. Úvodního textu sbírky se zhostil novinář Michal Kubal, osoba skrze své zkušenosti více než povolaná, a následující povídky čtenáře zavedou do různých končin i časů.
NEVZDÁME SE!
Čtu-li slovo povídka, mozek automaticky dodá: Povídky malostranské. Strana je v ukrajinštině i v ruštině jedním ze slov, kterým lze označit stát. Ukrajina byla 24. února 2022 (již podruhé) napadena Ruskem. Nejrozlehlejší „strana“ Evropy (i světa) napadla svého výrazně menšího, ale přesto obrovského souseda. Zdánlivě z ničeho nic jsme v Evropě opět svědky utrpení, které přeci mělo zůstal jen součástí (stále blednoucích) vzpomínek na události první poloviny 20. století. Místo toho jsme uprostřed války, mučení, zabíjení a znásilňování. Výbor povídek, který se Vám dostává do rukou, je jednou z prvních reflexí toho, co se koncem února stalo sice nechtěnou, ale o to naléhavější součástí našich životů. Skutečnost, že se nečte pěkně, není způsobena nedostatkem talentu autorů, ale povahou tématu. Výzvy, před nimiž stojíme, rovněž nebudou pěkné a každý, kdo si tuhle knížku přečte, jim bude připraven čelit o něco lépe, protože ho všechno to násilí a utrpení, s nímž se autoři popasovali, „otuží“

Nevzdáme se

Editor: Dalibor Vácha

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3951-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Nevzdáme se vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Nevypadá starší než rok a půl. Na sobě červenomodrou zimní kombinézu, světlemodrou čepici s velkou bambulí a černé rukavice s dvěma bílými pruhy. Bude to určitě nanejvýš pár měsíců, co se naučil chodit. To ale není jediný důvod, proč se spořádaně drží vytaženého madla černého kufříku. Tak mu to před chvílí řekla máma – že musí něco zařídit. Tak tam stojí a drží se mámina zavazadla. Obraz dospělosti, který vysílá jeho chování, narušuje jenom modrý dudlík v puse a balík plen velikosti číslo pět položený hned vedle. Kolem se odehrává největší humanitární katastrofa dneška, největší uprchlická krize v Evropě od konce druhé světové války. A její součástí je i tento chlapec. Je jedním z milionů lidí, které ruské tanky a bomby daly do pohybu. Způsobně se drží kufříku, jak mu máma řekla. Určitě tuší, že se děje něco mimořádného.

Podívat se můžete také na celou ukázku.

Editor

Dalibor Vácha (1980) vystudoval Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, nejdříve učitelství angličtiny a dějepisu a pak doktorský obor České dějiny. Jeho hlavním beletristickým zájmem jsou velké války dvacátého století a osudy Čechoslováků v nich, o první světové válce napsal romány Červenobílá (2014, oceněno literární cenou Knižního klubu) a Cestou (2016); o druhé válce pak Hranice (2015) a Hoří už Praha? (2017). Protože nezapomíná ani na literární fantastiku, na které vyrostl, vydal postapokalyptický román Nikam (2016) a povídkovou sbírku Jizvák Jim a další noční můry (2018). O rok později mu v nakladatelství Argo vyšel román z prostředí legií Za svobodu, v roce 2020 válečný román o slavných „třech králích“ M+B+M. V roce 2022 vyšla také jeho kniha Smrt na kůru.

Zdroj informací: Argo

————————————————

V závěru se ponoříme spíše do světa duše. Český autor Eduard Martin nás vezme do světa svých laskavých příběhů, kde tématem bude rodina, pokojnost vánočních svátků i náboženství.

Některé otázky jsou klíčem ke štěstí. Klíčem i k tomu, co se zdá neodemknutelné. Každý den je možné položit si nejdůležitější otázku. „Bydlí u nás Ježíšek?“ „Bydlí u nás… dnes…?“ Některá poznání mění lhostejný domov v domov, ve kterém bydlí štěstí. Jsou otázky, které umí odemykat i zdi. Andělé je znají i dospělí je znají… Ale nepokládají si je. I když by jim odpovědi vysvětlily, proč jsou smutní. Proč se cítí osamělí… Eduard Martin ve svých laskavých příbězích ze života vypráví o kráse vánočních svátků a vzpomínek, proměně rodinných vztahů i ostnu vánoční komerce. Miluje slova spřádaná do lidských rozhovorů. Naslouchá jim, hraje si s nimi a staví příběhy.

Bydlí u vás Ježíšek?

Autor: Eduard Martin

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 103 × 162 mm
ISBN: 978-80-7566-059-6
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Bydlí u vás Ježíšek? vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Ten, kdo se zeptal touhle zvláštní otázkou, byl malý chlapec. Čekali jsme o božíhodovém večeru na autobusové zastávce. Pozorovali vánici, něžnou vánoční vánici. Našemu synovi byli tři roky. A byl…, ano, jak to řekla jeho sestřička, byl zachumlánek. Zachumlaný v zasněženém jiskřícím zimníčku. Vypadal jako radostný medvídek. Chlapeček, který se syna zeptal, byl také předškoláček. A nudil se.

O autorovi

Eduard Martin (* 1951) neboli vlastním jménem Martin Petiška je vysoce oceňovaný spisovatel, básník, dramatik a vydavatel. Své literární nadání mohl rozvíjet díky příkladu svého slavného otce Eduarda Petišky. Na samostatnou autorskou dráhu se však vydává už v době svých vysokoškolských studií na Filosofické fakultě UK v roce 1975, kdy píše svou první divadelní hru Synové a dcery a vydává svou první básnickou sbírku Můj Faust. Později se zařadí i mezi autory spolupracující s televizí a rozhlasem, pro který v řadě 600 textů různých žánrů vytvoří i dvě rozhlasové pohádky. Po roce 1989 založil vlastní nakladatelství, které se specializuje na beletristickou a historickou literaturu. Také přednášel na katedře dějin a teorie divadla a na katedře bohemistiky K a vyučoval na Univerzitě Jana Ámose Komenského tvůrčí psaní. V současné době se jeho tvorba orientuje zvláště na otázku smyslu lidského života. Jeho práce získala řadu ocenění. Byl vyznamenán např. cenou Tomáše Bati a medailí Franze Kafky. Je držitelem cen společnosti Sherlocka Holmese i Společnosti Agathy Christie. V roce 2015 mu byla udělena cena Jakuba Arbese a v roce 2021 obdržel za svou poezii literární cenu SIG, udělovanou mensou České republiky. Karmelitánské nakladatelství již vydalo celou řadu jeho knih: Chcete se dostat do ráje?, Dědečku, máme tě rádi, Deník anděla strážného, Babičky jsou nejmoudřejší, Andělský kurz první pomoci a další.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Poslední kniha dnes přináší krátké texty plné zamyšlení, doplněné poetickými popisy toho, co nás běžně obklopuje.

Ve své knize, básník, překladatel, kolážista a publicista, fenomenologicky ohledává nejběžnější a nejbanálnější jevy, které jej obklopují, stejně jako tajemný, fantastický svět svého dětství, plný stínů, odlesků i snových obrazů. „Židle, Kavárny, Obchody, Kurty a míčky, Odjezdy, bordel i muzea“, jak znějí názvy některých jeho krátkých textů, jež mají nejčastěji blízko k básním v próze. Ve všech těchto textech autor mnoha básnických sbírek surrealistické orientace zcela uvolněně a svobodně mísí přesný postřeh, rozjitřenou vzpomínku a především předmětnou imaginaci. Běžné každodenní rituály, jako jsou návštěvy kavárny, tenisového kurtu, lázní či pohled do zrcadla, ve svých prózách povyšuje na zázračný akt, skládá cosi jako neotřelé imaginativní puzzle vlastního vidění a zcela osobitého výrazu.

Zrcadla i pavučiny

Autor: Jan Gabriel

Počet stran: 94
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7530-381-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Zrcadla i pavučiny vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Jan Gabriel (*1949, Praha) básník, překladatel kolážista a publicista. Své texty a koláže publikoval v samizdatu (Doutník, Vokno aj.), v zahraničních časopisech (Le Melog, Camouflage, Le Crecelle noire aj.) a po roce 1989 v novinách a časopisech mj. Analogon, Tvar, Host, Literární noviny, Hospodářské noviny, Lidové noviny. Z překladů Joyce Mansourová: Výkřiky (s E. Lukavským a P. Řezníčkem – výbor z poezie, Fra 2003), Maurice Blanchard: Koncert samoty (Rubato 2014), Guillaume Apollinaire: Zahnívající čaroděj (Rubato 2015), a Benjamim Péret: Běžet po zrcadle jako slepec (s V. Effenbergrem a P. Řezníčkem – výbor z poezie, Sdružení Analogonu 2016). Knižně vydal šest básnických sbírek, naposledy Cigarety se nehladí (Sdružení Analogonu, 2017). Je zastoupen v několika antologiích a své koláže a alchymáže představil na řadě samostatných i skupinových výstav doma i v zahraničí.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterému z žánrů povídkových sbírek dáte přednost? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena, kterou muži neviděli

Tiptree, James, Jr.

Argo, 2022

zobrazit info o knizePříběhy z Akademie lovců stínů

Clareová, Cassandra

#BOOKLAB, 2022

zobrazit info o knizeNevzdáme se

(ed.) Vácha, Dalibor

Argo, 2022

zobrazit info o knizeBydlí u vás Ježíšek?

Martin, Eduard

Karmelitánské nakladatelství, 2022

zobrazit info o knizeZrcadla i pavučiny

Gabriel, Jan

Malvern, 2022

Napsat komentář