Příběhy rozkročené v čase

pribehy uvod
Dnešní knižní tipy budou patřit románům. A i když většina z nich potěší zejména čtenářky, ani na mužskou část nezapomínáme. Sami si z našich pěti tipů zvolte knihu, která vašemu vkusu bude nejbližší.

Petra Braunová právem patří mezi stálice české literatury. Vedle tvorby pro dětské čtenáře se věnuje i literatuře pro dospělé a nedávno jí vyšla novinka právě pro ně. Osudy hrdinů, které zachycuje román z prostředí venkova na přelomu 20. a 21. století, dokreslují události doby a nejedno rodinné tajemství.

Románová kronika jedné rodiny, do jejíchž osudů se otiskly turbulentní dějiny, je drsným obrazem venkova i velkoměstské periferie poslední třetiny 20. a počátku 21. století. Hlavní hrdinka a vypravěčka příběhu tráví odmalička celé léto u babičky v Pošumaví. Jenže stará žena, věřící a konzervativní, svou vnučku zcela ignoruje. Citlivá holčička nechápe proč, vesnický svět jí připadá prapodivný a nevlídný. Jakákoli jinakost a odchylka od průměru se tady stává předmětem klevet a přezíravých odsudků, čehož se Petře i její krásné mámě Ibce dostává vrchovatě. Jak se hrdinka ubírá životem, odhaluje rodinná tajemství, staré křivdy, příčiny napětí v rodině i důvod, proč milovaný táta propadá výbuchům zoufalého vzteku. Rozhodne se jít svou vlastní cestou, svobodně a bez ohledu na konvence, ale to vždy něco stojí.

Ibka

Autorka: Petra Braunová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3925-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Ibka vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Konečně seberu odvahu, stáhnu trenýrky a fofrem čurám, s děsivým pocitem, co je pode mnou. Jednou jsem se do té díry podívala a zhrozila se. Pootevřu dvířka záchodu. Kohout se hrabe na hnoji v rohu u plotu, obklopený opelichanými služebnicemi. Nenápadně se vydám na cestu zpátky. Je to pár metrů, ale než jsem v bezpečí dvorku, pořádně se zapotím.
„Copa se bojíš,“ směje se dobromyslně teta Růža.
„Von tě kohout nic neudělá. Jenom tě vykráká za vlasy.“
Růža má zástěru, holé silné paže a červené tváře ošlehané větrem, protože pracuje v jézédé, jak mi vysvětlila máma, a já si pod touhle zkratkou představuju, že teta celý den stojí na vrcholku hory a upevňuje ve větru dráty vysokého napětí. Je to Pepíkova žena, podle mého názoru v chalupě trpí jako já. I ji babička ignoruje a Anny ji každou návštěvu nenechá na pokoji, ovšem ne před ní a bratrem, ale babičce vykládá všechno možné z Růženina života, až se divím, odkud to ví, jelikož měčínská teta je stále v práci a pak ze své malé tmavé kuchyňky málokdy vychází.

Podívat se také můžete na celou ukázku.

O autorce

Petra Braunová (* 1967 v Praze) je zavedená, žánrově všestranná autorka. Píše knihy pro začínající čtenáře, děti na prvním i druhém stupni ZŠ, dospívající a dospělé. Žánrově její texty sahají od příběhů ze života, psychologických sond do nitra postav a mezilidských vztahů, přes dobrodružné příběhy, sci-fi a fantasy, psychothrillery (např. Klub radostí dnešního dne) až po životopisné (např. Nina: životní příběh herečky Niny Divíškové) a populárně naučné knihy (např. Sám v muzeu a Výpravy strojem času). Autorčin román pro dospívající dívky Česká služka aneb Byla jsem au-pair byl oceněn Zlatou stuhou. Knihy Kuba nechce číst, Ztraceni v čase, Ema a kouzelná kniha a Dům doktora Fišera získaly Cenu za literaturu pro děti a mládež „SUK – čteme všichni“. Za zmínku stojí i další povedené knihy zejména pro dětského čtenáře jako například Tramvaj plná strašidel, O chlapci, který spadl z neb, Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L. nebo série Rošťák Oliver.
Můžete si přečíst také naši reportáž z autorského čtení.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Ani v další knize nebude chybět rodinné tajemství. Román tentokrát pochází z pera zahraniční autorky a je zasazen do prostředí Virginie, které je autorce velmi blízké.

Román plný lásky, tajemství a vzpomínek.
Těhotná Megan nechce stále jen truchlit nad smrtí svého snoubence, proto se vrhá do práce na vysněném projektu: touží vrátit původní velkolepost Zimní vilce, kterou nechal vystavět její prapradědeček na pobřeží Virginie. Z domu se má stát turistická atrakce, kterou Cape Hudson, město plné jižanské historie, rozhodně potřebuje. Oporou se jí stanou nejen místní obyvatelé, ale hlavně jeden přítel z dávné minulosti. Ve správcovském domku u lesa objeví v utajené skrýši staré dopisy, v nichž se před jejíma očima začne odvíjet podmanivý životní příběh mladé ženy, která se na cestu za svými sny vydala už před celým stoletím. Megan se s každým dalším dopisem nechává unést do jejího fascinujícího světa plného mnoha rodinných tajemství.
Ale svá tajemství má i Megan…

Domek u lesa

Autor: Marry Ellen Taylor
Přeložila: Karolína Medková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3643-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Domek u lesa vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Díky skvělé paměti na historické údaje získala schopnost prolomit ledy, když se dostala do nové školy. Její otec pracoval pro přepravní část korporace Buchananových, a tak byl během těch let desetkrát přeložen na nové místo. Pro Megan a jejího bratra Deacona to znamenalo stejný počet různých vzdělávacích zařízení. Už na základní škole se z nich stali experti na balení hraček a knížek, loučení s kamarády a hledání špatných věcí na místě, kde byli, a těch bezvadných tam, kam se měli vydat. Její sportovně založený bratr neměl problém najít si ve škole své místo, ale pro ni byly přesuny vždy trochu nejisté a ošemetné. Během té doby přišla na to, že když se jí podaří vyprávět barvitý příběh o krabičce na svačinu nové spolužačky nebo nějakém jejím šperku či obrázku, dokáže svoje vrstevníky zaujmout a získat si je na svou stranu. Její příběhy, o nichž někteří kamarádi tvrdili, že jsou děsivě autentické, byly vždy neškodné a zábavné. Byl to podivný způsob, jak zapadnout v novém prostředí, ale fungovalo to.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorce

Marry Ellen Taylor je amreická spisovatelka. Láska k jejímímu rodnému státu Virginia je zřejmá v jejích současných ženských beletriích.  Stejně jako mnoho lidí i její hrdinové hledají své místo ve světě, zkoumají otázky rodiny, domova, lásky a sounáležitosti. Příběhy Mary Ellen se nevyhnutelně prolínají s prostředím, historií a záhadami, které pokrývají minulost i současnost.  Když necestuje nebo nepíše, tráví Mary Ellen čas se svým manželem procházkami po pláži s jejich miniaturními jezevčíky Buddym, Bellou a Tiki. Čtenáři mohou znát i její další kniha jako Dům v zátoce nebo Staré sídlo.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Pokud máte rádi období devadesátek, oceníte román českého autora Štěpána Šimka. A nebude chybět vše, co k tomuto období patří – peníze, ženy, svět byznysu i politiky, který je mnohdy na hranici zakázaného.

Příběh přátelství, poznamenaného honbou za úspěchem v devadesátých letech, vtáhne čtenáře do šedých zákoutí byznysu i reálného života tehdejší doby. Tři snílci stoupají po společenském žebříčku nehledě na důsledky, které je mohou dostihnout. Dvacet pět let trvající let vzhůru. Může to skončit dobře?
Autentické vyprávění nás přenese do světa velkých peněz, rychlých aut a krásných žen, ale také alkoholu a drog. Do prostředí, ve kterém vyrůstali i někteří dnešní bossové a politici.
Vítejte v českém prostředí devadesátých let a sledujte pětadvacet let života tří kamarádů.

Kšeftmani a pistolníci

Román o divokých devadesátých letech
Autor: Štěpán Šimek

Počet stran: 220
Vazba: vázaná
Formát: 173×233 mm
ISBN: 978-80-88406-34-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kšeftmani a pistolníci vydalo nakladatelství CNC BOOKS.

O autorovi

Štěpán Šimek (* 1971) je podnikatel, spisovatel a milovník dobrého jídla, skvělého vína, literatury a cestování. Nadšený amatérský sportovec. Pochází z Plzně, studoval v Mariánských Lázních, nyní žije s rodinou v blízkosti Prahy – má desetiletého syna. Zmínit můžete jeho předchozí knihy Tak si nestěžuj, Padnout vzhůru nebo Krása bezvýznamnosti.

Zdroj informací: knihkupec.net

————————————————

Hned dva příběhy v jednom nabízí román zahraniční autorky. Současnost se prolíná s minulostí a my se můžeme nechat okouzlit úžasnou Paříží, ale také zajímavým příběhem z války, který začíná rozplétat hrdinka příběhu ze současnosti.

Vězení Fresnes, rok 1940: Margot, bývalá komorná z luxusní vily na Riviéře, skončí ve vězeňské cele s novinářkou Joséphine. První dostala trest smrti za vraždu, druhá je členkou protinacistického odboje. Když později společně strádají v pracovním táboře, vzájemná náklonnost a důvěra jim pomohou přečkat nejhorší okamžiky. Domů se však vrátí jen jedna z nich.
Paříž, současnost: Evie žije s dospívajícím synem v Paříži, kde provozuje obchůdek s vzácnými knihami a botanickými tisky. Život by byl skvělý, jenže ona právě oplakává lásku svého života. Z truchlení ji vytrhne příprava výstavy o manželově pratetě Joséphine Murantové, slavné autorce detektivních románů. Evie se zalíbí myšlenka strávit poslední krásné léto se synem, a tak spolu odjíždějí do Joséphininy vily na Azurovém pobřeží, kterou zdědili. Tam Evie začne rozplétat nitky dávné vraždy a s nimi i málo známý příběh Francouzek, které byly během nacistické okupace vězněny v Německu.
Román, který umně splétá minulost s přítomností, je zároveň něžný a jímavý příběh ženského přátelství, obětí, ztrát, ale i příslibů nových lásek.

Záhada rukopisu

Zmizelý rukopis může odhalit dávná tajemství a změnit přítomnost
Autorka: Kirsty Manningová
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7625-243-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Záhada rukopisu vydalo nakladatelství Metafora.

Řekli o knize

„Manningová vede čtenáře cestou, od které se dá jen stěží odtrhnout. Autorku jsem si zamilovala a tahle kniha je bezpochyby její nejlepší dílo. Jednoznačný triumf!“

Sally Hepworth, bestsellerová autorka

„Důmyslný příběh z pera Kirsty Manningové je stejnou měrou zdrcující jako vítězoslavný. Její talent vymýšlet překvapivé zvraty mu propůjčuje kouzlo knihy, kterou si nemůžete nechat ujít.“

Publishers Weekly

O autorce

Kirsty Manningová vyrostla v severním Novém Jižním Walesu v Austrálii a vystudovala literaturu a komunikaci. Její cesty a studia ji zavedly po celém světě. Kirsty žije v Melbourne a spolu se svým manželem je partnerkou v oceňované melbournské vinárně Bellota a Prince Wine Store v Melbourne a Sydney. Její knihy jsou překládány do mnoha světových jazyků. Čtenáři mohou znát i další její knihy Nefritová lilie nebo Ztracené klenoty.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Na závěr dnes nabízíme knihu velmi známe slovenské autorky. Táňa Keleová-Vasilková se vrací k osudům čtveřice kamarádek, které už jako čtenáři můžeme znát. A v odstupu více než dvou desítek let s nimi znovu můžeme prožívat jejich životy a sledovat, nakolik se za tu dobu změnily.

Čtyři kamarádky – Diana, Martina, Michaela a Iva – se k autorce po dvaadvaceti letech vrátily a vracejí se i k vám, čtenářkám.
Příběhy žen, jejichž život v průběhu let prošel nevyhnutelnou proměnou… nebo taky ne. V něčem se změnily ony, hodně se toho v jejich životě událo, ale jejich sny a touhy zůstaly podobné těm z doby před dvěma desítkami let. Pouze se staly o něco skromnějšími. Dotkl se jich čas a občas musely něco přehodnotit, vyřešit, změnit. Anebo to udělal sám život? Sama jsem byla zvědavá, co s nimi po padesátce bude, jak se změní, zda budou žít se stejnými partnery, co se stane s jejich dětmi, nyní už dospělými, některá z nich už možná bude babičkou… Knihu jsem psala s velkou radostí, těšila jsem se na setkání s Ivou, Dianou, Martinou a Michaelou, s ženami, které jsem si před dvaceti dvěma lety tak oblíbila. Už i mně chyběly!

Manželky po letech

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Drahomíra Smutná

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-8111-597-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Manželky po letech vydalo nakladatelství Noxi.

O autorce

Táňa Keleová-Vasilková je jednou z nejúspěšnějších spisovatelek na Slovensku. Narodila se v Chomutově v severních Čechách v rodině slovenského publicisty a cestovatele Františka Keleho. Od roku 1991 je spisovatelkou na plný úvazek. Je vdaná a má tři děti, žije v Devínské Nové Vsi. Už jako studentka zveřejňovala své první práce v časopise Kamarád. V současnosti píše výlučně romány pro ženy, v nichž zobrazuje životní situace dnešních žen a rodin. Dnes je Táňa jednou z nejúspěšnějších slovenských spisovatelek a na kontě má čtyřiadvacet románů; téměř za všechny dostala ocenění Zlatá či Platinová kniha. Rychle si získala výsadní postavení mezi představitelkami tzv. ženské literatury. Její hrdinky i reálie jejich příběhů jsou domácí, její ženské postavy prožívají obyčejné každodenní, skutečné problémy v rodině, sousedské vztahy apod. V jednom ději často vrství několik motivů, témata jsou aktuální, přímo bytostně se dotýkají většiny čtenářek. Lze říci, že její příběhy zčásti suplují i mimoliterární funkce komunikace. Oblíbená spisovatelka je nominována na ocenění SLOVENKA ROKU 2009 v kategorii Umění a kultura. Zmíníme alespoň některá její díla: Julinčina pekárna, DruháRodinné klubko, Slib, Tři sestry, Máma, Duhový most, TouhyPozlátko nebo Jsi jako slunce.

Zdroj informací: web autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáhada rukopisu
Zmizelý rukopis může odhalit dávná tajemství a změnit přítomnost

Manningová, Kirsty

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeKšeftmani a pistolníci

Šimek, Štěpán

CNC BOOKS, 2022

zobrazit info o knizeDomek u lesa

Taylor, Ellen Mary

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeIbka

Braunová, Petra

Argo, 2022

zobrazit info o knizeManželky po letech

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2022

Napsat komentář