Občanská práva v Americe šedesátých let

Epocha naroku uvodni
Občanská práva nebyla vždy samozřejmostí a už vůbec ne tam, kde žili černoši. Publikace amerického novináře Christophera Caldwella přináší ucelený pohled na vše, co zákon o občanských právech přinesl nejenom tehdejší generaci, ale také té dnešní.

Tato kniha sleduje původ a obsah zákona o občanských právech z roku 1964 a jeho důsledky. Norma, jejímž prvotním účelem bylo zrovnoprávnit černochy na jihu Spojených států, přinesla osudný odvrat od principu svobody. Vyplynula z ní neblaze proslulá afirmativní akce a nakonec i ideologie politické korektnosti. Američané tak ztratili nejen svobodu slova, ale i demokracii, protože prosazování „nové ústavy“, jak autor nazývá změť právních norem a úředních vyhlášek, které se postupně nabalily na zákon o občanských právech, se čím dál víc odehrávalo – a dosud odehrává – nikoli v parlamentu, ale prostřednictvím soudů a státních úřadů. Zásadním politickým paradoxem Spojených států je v posledních desetiletích skutečnost, že s postupným odstraňováním segregace černochů problém rasy nejen nezmizel, ale dokonce se stal dominantní americkou obsesí. Caldwell neopomněl žádný ze zásadních problémů novodobé Ameriky – například feminismus, sexuální menšiny, migraci, moderní technologie a z nich vzešlé nové elity, otázku diverzity, diskriminaci a úpadek bělochů nebo zánik univerzity jako prostoru svobodného myšlení. Jeho text se opírá se o rozsáhlé rešerše z literatury i médií a je významným příspěvkem ke zkoumání nynějšího bezprecedentního rozpolcení americké společnosti.

Epocha nároků

Autor: Christopher Caldwell
Přeložil: Aleš Valenta

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-807-5
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Epocha nároků vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Jestliže šedesátá léta byla revoluční dobou, pak jádrem této revoluce se stala rasa. Černoši v jižanských státech se bouřili a ve spojení s hrstkou reformně smýšlejících bělochů po celé zemi organizovali demonstrace a pochody proti různým místním systémům, vybudovaným ve století po občanské válce s cílem oddělit černochy od bělochů. Bílí, kteří tyto systémy vytvořili a udržovali, je využívali k tomu, aby měli prospěch z místní ekonomiky. Druhá světová válka posílila celoamerickou pospolitost a vystavila Jižany soužití s různorodou skladbou etnik evropského původu, žijících na severovýchodě a Středozápadě Spojených států, a seznámila Američany s problémy jiných regionů.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Christopher Caldwell (* 1962) je americký novinář, bývalý spoluvydavatel konzervativního týdeníku The Weekly Standard. Pravidelně přispívá do různých amerických periodik, především do The Wall Street Journal, The New York Times a do The Washington Post, jakož i do britského deníku The Financial Times. Jeho první kniha se jmenuje Úvahy o revoluci v Evropě: imigrace, islám a Západ. Vydána byla v roce 2009.

Zdroj informací: Leda

Edice AGORA

V edici AGORA vydává nakladatelství LEDA nekonformní knihy zaměřené na politiku a společnost. V této edici vyšla v letošním roce už celá řada knih: Na západě zuří válka, Německý rok 1968, Kacířova zpověď, Politické neziskovky, Šílenství davů nebo Chvála nacionalismu.

Zdroj: Leda


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEpocha nároků
Amerika od šedesátých let

Caldwell, Christopher

Leda, 2022

Napsat komentář