Konzervativci proti ideologii progresivismu

kacir uvod
Novinka filosofa Rogera Scrutona přináší výbor esejí. V nich se zabývá nejenom současnými a moderními tématy jako ochrana přírody nebo virtuální realita, ale poukazuje také na hluboké individuální potřeby člověka.

Už od sedmdesátých let dvacátého století se konzervativci bouří proti ideologii progresivismu. Během studené války byli součástí pravicových vlád a vypadalo to, že vítězí, ovšem humanitní inteligence na ně už tehdy pohlížela jako na odpudivý relikt minulosti. Brilantní filosof a publicista Roger Scruton byl za své názory začátkem devadesátých let dokonce vyštván z univerzity. Nepochodil ani u britské konzervativní strany a marně se ji snažil svými myšlenkami „nakazit“, což nepřekvapuje, neboť konzervativci podezírají politickou filosofii z doktrinářství. S paradoxem vyplývajícím ze snahy formulovat neideologické konzervativní myšlení se potýkal celý život. Scrutonovo kacířství je inspirativní. Dekonstruovat levicovou věrouku je pro pravicové myslitele hračka, ale Scruton dokázal postoupit dál – měl totiž úžasný talent začít po každé demolici znovu stavět. Věděl nejen, co je nutné odmítnout, ale také co je třeba uchovat a s láskou rozvíjet.

Eseje v tomto výboru se zabývají naléhavými současnými tématy: ochranou přírody, estetikou urbanismu, významem národního státu, otázkou smrti a eutanazie, poblouzněním z virtuální reality, stejně jako obranou Západu před islámem. Na rozdíl od prací empiriků autor nepopírá hluboké potřeby člověka, jež zahrnují touhu po přesahu lidského života, což je jako když na špatně osvětleném schodišti narazíme na okénko do jiného, jasnějšího světa, do něhož sice patříme, ale nemůžeme tam vstoupit.

Předmluvu napsal Douglas Murray.

Kacířova zpověď

Autor: Roger Scruton
Přeložil: Alexander Tomský

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7335-787-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Kacířova zpověď vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Nad evropskými státy panuje vrchnost, která se za zavřenými dveřmi evropských institucí zbavila své politické odpovědnosti a bez ohledu na přání občanů chrlí nepřetržitý proud zákonů a nařízení, plete se do běžných záležitostí života od určování pracovních hodin nebo hygienických předpisů až po absurdní práva absurdních pohlavních menšin. Režim politické korektnosti natolik ovládl Evropu, že už ztěžuje každý pokus o život podle tradičních zásad neslučitelných s novou státní ideologií.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Roger Vernon Scruton (1944–2020), absolvent Univerzity v Cambridge a profesor estetiky na Birkbeck College v Londýně, se stal během padesáti let svého působení zřejmě nejvýznačnějším konzervativním světovým myslitelem. Vydal 51 filosofických a 8 beletristických knih. U nás jich vyšlo celkem 19, zmínit můžeme tituly O potřebnosti národů (2011), Piju, tedy jsem (2015) nebo Západ a ti druzí (2016). Jeho věhlas i kontroverze, jaké vyvolával, souvisejí s jeho systematickou opozicí vůči dominantnímu progresivismu anglosaského světa.

Zdroj informací: nakladatelství Leda


Nakladatelství Leda vzniklo v roce 1992 a je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Jako jediné nakladatelství u nás se systematicky věnuje jak hlavním světovým jazykům, tak jazykům menších národů a států. Usiluje o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKacířova zpověď

Scruton, Roger

Leda, 2022

Napsat komentář