Instagramová hvězda

fakt_silena_jako_Ja (1)
Co když vás on-line svět pohltí natolik, že přestanete vnímat realitu? A jak se vyrovnat se situací, kdy se k vám přátelé z on-line světa ze dne na den obrátí zády?

Se zmíněnými problémy se potýká hlavní hrdinka románu Fakt šílená jako já oblíbené spisovatelky romantických a humorných knih pro ženy a dívky Jo Watson. Čeští čtenáři autorku dobře znají – vždyť u nás vyšlo už šest jejích příběhů! Nejprve Hořící měsíc a Svatba naoko ze série Destination Love. A následovala další vyprávění: S láskou tě nenávidím, Mám tě ráda, nemám tě ráda a Já a ty, navždy. Pro mnoho čtenářek se Jo Watson stala sázkou na jistotu. Nakladatelství Knihy Dobrovský pochopitelně využilo příležitosti a vydalo nový román Fakt šílená jako já, který představuje sondu do života bývalé instagramové hvězdy Frankie Paulsonové z jihoafrického Johannesburgu.

Frankie si před lety založila instagramový účet, aby mohla dokumentovat své hubnutí. Followerům poskytovala cenné rady, motivaci a inspiraci. Stala se vyhlášenou influencerkou. Jenže pak došlo k události, kvůli které ztratila vše, co tolik let pracně budovala. Přišla o sponzory i o přátele z internetového světa. Jak uniknout peklu, kterému čelí vždy, když na telefonu zapne wi-fi? Frankie volí poměrně radikální řešení: úprk někam, kde není signál – mobilní ani wi-fi. Existuje vůbec takové místo? Ano! Městečko Springdorp v Jihoafrické republice jí zaručí potřebnou anonymitu. Šla by situace vyřešit i jinak? Určitě ano, ale jiná řešení autorka opomíjí.

Přesně tohle jsem potřebovala. Místo, kde budu naprosto anonymní. Místo, kde se schovám před vším, co se na mě teď valí. Místo, kam za mnou pípající urážky a nenávistné hastagy nemůžou. (str. 18)

Jak se Frankie vyrovná s obrovskou životní změnou? Vždyť na sociálních sítích řadu let sdílela naprosto vše! Musí se poprat se zcela odlišným způsobem života…

Nemohla jsem uvěřit, že jsem se dostala až sem. Že jsem dobrovolně přijela do městečka uprostřed pouště, kde není internet ani žádný způsob, jak ho získat. To jsem byla vážně tak zoufalá? To se mi život opravdu vymkl kontrole natolik, že jsem byla ochotná tohle podstoupit? (str. 33)

Co myslíte, kdy se Frankie vrátí zpět do Johannesburgu? A bude ještě někdy pokračovat ve své kariéře na sociálních sítích?

Jo Watson zvolila aktuální téma blízké širokému spektru čtenářů. Technické vymoženosti nám denně usnadňují život. Třeba mobilní telefon, na kterém si díky internetu vyhledáme, co zrovna chceme či potřebujeme vědět. Můžeme si stáhnout různé aplikace – počasí, krokoměr, motivační či plánovací aplikace, na poslouchání hudby i počítání kalorií… A kdo nemá zřízený účet na sociálních sítích, jako by vůbec nebyl! Jenže nejsme někdy na on-line světě až příliš závislí – stejně jako Frankie?

Frankie nemá téměř žádné skutečné přátele. A bez připojení k internetu si neporadí ani v běžných situacích – nejprve využije Google… Bez telefonu v ruce se nudí a nedokáže se zabavit. A i když bojuje s neustálou potřebou s ostatními sdílet více či méně podstatné životní okamžiky, zároveň neumí komunikovat s lidmi tváří v tvář. Zapeklitá situace, že?

Jaký smysl může mít něco, co nejde sdílet? Věci, o kterých nestojí za to vytvořit příspěvěk, vůbec nestojí za to dělat. (str. 49)

Autorka vytvořila poučný příběh. Možná i vy si díky němu uvědomíte svou závislost na on-line světě. Frankie čeká dlouhá cesta, během které bude muset pochopit, že vše, co dělá, by měla dělat především kvůli sobě a nikoli kvůli svým sledujícím. Dokáže skončit s honbou za lajky?

Byla jsem překvapená, co všechno Jo Watson do příběhu zakomponovala. Mimo rozdílů mezi reálným a virtuálním světem se zde objevuje třeba i téma šikany. Zážitky spojené se šikanou udaly směr života hlavní hrdinky. Cítila se osamělá, bez přátel. V on-line světě našla, co jí v reálném chybělo. Jenže zapomněla, že ani on-line svět nemusí být bezpečný…

Jo Watson píše o vážných věcech s humorem a lehkostí. Pobaví vás řadou vtipných příhod, jež Frankie během svého digitálního detoxu zažije. Kniha potěší i milovníky zvířat: prvním skutečným přítelem Frankie se stane velký a ošklivý pes. Narazí na něj hned po příjezdu do Springdorpu, a i přes veškerou snahu se toulavé obludy už nezbaví!

Hledáte-li příběh, který vám vykouzlí úsměv na tváří, ale zároveň v něm najdete mnoho poučného, je román Fakt šílená jako já skvělou volbou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFakt šílená jako já

Watsonová, Jo

Knihy Dobrovský, 2022

Napsat komentář