Nenechte si ujít v týdnu od 28. listopadu do 4. prosince 2022

nenechte_si_ujit
Listopad končí, prosinec a s ním i advent začíná. Kromě návštěvy vánočních trhů či poslechem koled z úst snaživých dětí i nadále můžete zajít na některou z mnoha literárních akcí, které se v následujícím týdnu konají. Nenechte si ujít třeba autogramiádu herečky Terezy Brodské, historika Vlastimila Vondrušky či spisovatelky Julie Caplinové.

V pondělí 28. listopadu se v Praze uskuteční křest knihy Tutanchamon významného egyptologa a archeologa Miroslava Bárty. Autor vás provede osudovými milníky v životě egyptského faraona, jeho rodiny i slavných předků. Knihu pokřtí česká jaderná inženýrka Dana Drábová. Buďte v pražském Paláci knih Luxor na Václavském náměstí od 17.00.

A nyní potěšíme nejmenší čtenáře! Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na úterý 29. listopadu čtení pro nejmenší. Děti starší čtyř let se seznámí s knihou Kocourkův den, jejímž autorem je Radek Malý. Chcete vědět, jaká dobrodružství kocourek každý den prožívá? Navštivte pobočku Lesná v 16.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně zorganizovala na úterý 29. listopadu besedu se Stanislavem Češkou. Tento autor historických detektivek a napínavých příběhů ze současnosti (napsal např. Případ tajemného lukostřelceSmrt ve StuttgartuSmrt vilného cizinceSmrt malé blondýnkyDvojitá vražda či Smrt poctivého lichváře) vám prozradí, jak se zrodil soukromý detektiv Standa Berka! Beseda začíná v 17.00 na pobočce Jundrov.

A vrátíme se do Prahy, kam můžete v úterý 29. listopadu zamířit na autogramiádu Terezy Brodské. Ač je známá především jako herečka (a dvojnásobná držitelka filmového ocenění Český lev), také napsala knihu: Moje máma Jana Brejchová. Zachytila životní příběh své maminky: jedné z našich největších hereček. Autogramiáda se koná v kavárně Paláce knih Luxor na Václavské náměstí od 17.00.

Do Prahy ve středu 30. listopadu zavítá i historik, etnograf, publicista a spisovatel Vlastimil Vondruška! Píše především historické detektivní příběhy a romány (např. ze série Hříšní lidé Království českého Právo první nocize série Letopisy královské komory Ulička hanbyhistorická sága Falknovská huť či filozofické úvahy o společnosti Epištoly o elitách a lidu). Nenechte si ujít autogramiádu, která se uskuteční v pražském knihkupectví Knihy Dobrovský v OC Arkády Pankrác od 16.00 u příležitosti vydání jeho nového historického románu Lucemburská epopej I – Král cizinec.

Ve stejný den, tedy ve středu 30. listopadu, můžete v Praze zajít i na autorské čtení z nové básnické sbírky Zkouška Sirén spisovatelky Olgy Stehlíkové. Mezi její dílo patří např. sbírka Týdny, za kterou získala cenu Magnesia Litera za poezii v roce 2015, příběh nabitý emocemi o desetileté dívce nazvaný Mojenka či kniha pro děti od 10 let Kluci netančej!, v níž zkombinovala taneční soutěž, vrcholový sport, lásku k umění a boj s genderovými předsudky. Začátek je v pražské Café Fra 19.30.

Už podruhé v tomto roce poctí Českou republiku svou návštěvou spisovatelka Julie Caplinová. Setkat se s ní můžete na autogramiádě v Praze ve čtvrtek 1. prosince. Napsala sérii Romantické útěky, která momentálně čítá už devět knih (např. Kavárna v KodaniPláž v ChorvatskuČajovna v TokiuChata ve ŠvýcarskuDomek v Irsku či nejnovější Hrad ve Skotsku). Buďte v knihkupectví Knihy Dobrovský v OC Arkády Pankrác od 16.00.

A na závěr se přesuneme do Jáchymova, kde v pátek 2. prosince představí Lenka Elbe spolu s Vladimírem Kalným svůj román URaNovA. Jeho děj se odehrává právě v Jáchymově, městě lázeňských radovánek a uranových dolů! Jde o Lenčinu knižní prvotinu, za kterou obdržela v roce 2021 cenu Magnesia Litera v kategorii debut roku. Tak přijďte do kavárny Café 1516 v 17.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář