Zločiny balkánské války v komiksu

Demoni uvodni
Dílo hned několika autorů a ilustrátorů přibližuje skutečné události, které již byly popsány v obsáhlé knize Vladimíra Dzura. Tentokrát jsou však využity prvky ilustrace v jedinečném, komiksovém provedení.

Komiks Démoni balkánské války vznikl na základě skutečných událostí popsaných v bestselleru Vladimíra Dzura Vyšetřovatel. Děj se odehrává během války v bývalé Jugoslávii a následného vyšetřování a stíhání válečných zločinců. Kniha si mimo jiné klade za cíl přiblížit nesmyslnost samotného válečného konfliktu, zrůdnost etnického násilí a nebezpečí falešných zpráv v médiích, a to i těm čtenářům, kterým textově obsáhlé dílo Vladimíra Dzuro zatím uniklo. Vladimír Dzuro působil jako první a po dlouhou dobu jediný Čech v týmu hlavního žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Byl pověřen vyšetřováním válečných zločinů Srbů v Chorvatsku a západní Bosně. Komiks ani původní kniha tedy logicky nejsou komplexním pohledem na celý konflikt, ale popisují sled událostí, které vedly k zatčení vůbec prvního válečného zločince od skončení druhé světové války a významným způsobem pomohly k nastartování procesu vyrovnání se s krvavou minulostí a k potrestání viníků.
Hlavním autorem a iniciátorem celého projektu komiksu Démoni balkánské války je Jan Kužník.

Démoni balkánské války

Autoři: Vladimír Dzuro, Jan Kužník, Zdeněk Ležák, Jakub Dušek

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 212×278 mm
ISBN: 978-80-271-3260-7
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Démoni balkánské války vydalo nakladatelství Grada.

Video ke knize

Tvůrci

Jan Kužník je hlavní autor a iniciátor celého projektu komiksu Démoni balkánské války. Novinář, PR specialista a publicista. Řadu let působil jako vedoucí redaktor serverů Technet.cz a Mobil.iDNES.cz. Jako šéfredaktor vedl odborný měsíčník Event & Promotion. Dlouhodobě spolupracuje s časopisem Stereo & Video, píše články věnující se technologiím a historii pro server Aktuálně.cz, legendární dětský časopis ABC a populárně-naučný měsíčník Živá historie. Do Česka přinesl formát pomalé televize Slow TV (slowtv.cz) a později přibylo i unikátní internetové Slow Rádio, které v přímém přenosu 24 hodin denně přenáší zvuky z ptačího ráje. Stál u založení kreativního veletrhu Maker Faire Prague. V roce 2020 jej pomohl převést do on-line podoby a stal se i jeho programovým ředitelem. Je zakládajícím členem spolku Žádná věda a spoluautorem originální experimentální hry Stratocaching, při které hráči lovili „kešky“ spadlé ze stratosférického balónu. V současnosti pracuje jako PR specialista v nadnárodní společnosti.

Vladimír Dzuro je jedním ze spoluautorů komiksu Démoni balkánské války. Emeritní policejní rada se narodil v Kladně. V letech 1983 až 1995 pracoval jako kriminalista pro Policii České republiky, nejprve u Kriminální policie v Praze 10 a později v Národní ústředně Interpolu v Praze. V roce 1994 se aktivně podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR), od dubna 1995 pak zastával více než devět let funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Den Haagu v Holandsku. V současné době vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku. Za dlouholetou úspěšnou práci pro Mezinárodní tribunál obdržel medaili za Službu mezinárodní spravedlnosti. Od ministra obrany České republiky obdržel nejvyšší resortní Vyznamenání Zlatá lípa. Policejní prezident mu udělil Čestnou medaili za trvalý přínos k budování a prosazování dobrého jména Policie České republiky, Plaketu Policie České republiky a medaili Za dlouhodobý a mimořádný přínos pro budování bezpečí a míru. Od Italské diplomatické akademie obdržel Mezinárodní cenu jako uznání přínosu ve zlepšování postupů při uplatňování spravedlnosti a zákonnosti ve světě. Unikátní osobní svědectví přináší v tištěné i audio podobě kniha Vyšetřovatel, kterou Vladimír Dzuro napsal. V listopadu 2019 vyšla v USA anglická verze pod názvem The Investigator. Na motivy knihy Vyšetřovatel vznikl právě komiks Démoni balkánské války.

Zdeněk Ležák je dalším spoluautorem komiksu Démoni balkánské války. Absolvent Literární akademie Josefa Škvoreckého, novinář, publicista, šéfredaktor časopisu ABC a šéf newsroomu dětských časopisů mediální společnosti Czech News Center. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. V redakcích časopisů pro děti působí od roku 1999. Je autorem řady komiksových knih s historickým námětem, např. Stopa legionáře, TGM, 100 let Československa, Karel IV. – Pán světa, Tři králové, Anthropoid  aneb Zabili jsme Heydricha, Milada Horáková, Kronika Bolševismu a další. Kromě knižní tvorby je autorem vzdělávací hry Whooshback! – historie v kartách. Žije v Praze, je ženatý, má jednu dceru a mezi jeho koníčky patří cyklo a pěší turistika, tradiční lukostřelba, vaření, vesmír a šachy.

Jakub Dušek je ilustrátor komiksu Démoni balkánské války. Jako ilustrátor se ve spolupráci s jinými autory podílel na tvorbě zábavně-vzdělávacích komiksů (Stalin, Kronika Nacismu, Kronika Bolševismu, Do švestek jsme doma, 100 let Československa v komiksu). Na svém kontě má také několik animovaných projektů. Věnuje se rovněž autorským komiksům dle vlastních scénářů (detektivní thriller Štěkot uvázaných psů). Mimo komiksů se jako scenárista podílí i na tvorbě audiovizuálních děl. Pravidelně pendluje mezi Prahou a Pískem.

Zdroj informací: Grada


Nakladatelství GRADA vydává v České republice knihy již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDémoni balkánské války

Dzuro, Vladimír – Kužník, Jan – Ležák, Zdeněk

Grada, 2022

Napsat komentář