Meditace v judaismu

zidovska-meditace
Když se řekne meditace, téměř každému naskočí představa východních filozofií, práce s dechem, jóga… Ale co taková meditace v judaismu? Znáte pojem kabala? Jakým způsobem je propojena meditativní praxe mezi Východem a Západem?

Mnoho současných knih o meditaci nevěnuje judaismu velkou pozornost. Ačkoli si většina autorů zřejmě uvědomuje, že v judaismu jsou i mystické prvky, jejich diskuse se obvykle omezují na kabalu a chasidské mistry. Většina knih o meditaci staví do popředí východní praktiky a v některých případech i křesťanskou meditaci, ale židovskou meditaci v podstatě ignorují. Pro ty, kdo chtějí meditaci studovat, se jedná o důležité opomenutí. Judaismus vytvořil jeden z nejdůležitějších systémů meditace a jeho opomenutí nutně znamená, že jakékoli studium meditace bude neúplné. A protože judaismus je východní náboženství, které se přesunulo na Západ, jeho meditativní praxe může být navíc pro západního člověka ta nejvíce relevantní. Bez znalosti židovské meditativní praxe se ztrácí důležité pouto mezi Východem a Západem.

Židovská meditace

Praktický průvodce
Autor: Aryeh Kaplan
Přeložil: Jiří Ogrocký

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 165×265 mm
ISBN: 978-80-7364-141-2
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Židovská meditace vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

 

Ukázka z knihy

Až do nástupu židovského osvícenství měl mysticismus v rámci judaismu stejné postavení jako intelektualismus. Údajným cílem osvícenství však bylo pozvednout intelektuální úroveň judaismu. Jakkoli to mohla být pozitivní snaha, dělo se tak často na úkor jiných židovských hodnot. První hodnota, která tomu padla za oběť, byl židovský mysticismus obecně, a meditace zvláště. Cokoli, co se týkalo něčeho mystického, bylo očerněno jako pověra a okultismus a odsouzeno jak věc, která není hodna vážného studia.

Dokonce i kabala, která obsahuje mysticismus par excellence, byla redukována na prosté intelektuální cvičení; její hlubší významy byly naprosto ztraceny. V předchozích kapitolách jsme mluvili o tom, že mnoha fenoménům prožívaným v meditativním stavu nelze racionálně porozumět. Racionalisté devatenáctého století takový předpoklad neuznávali a dokonce i to, co je nevypověditelné, se stávalo předmětem filosofických diskusí.

Z tohoto a dalších důvodů všechny odkazy na meditaci z hlavního proudu židovské literatury už asi před sto padesáti lety zmizely. To platí i pro literaturu chasidů, v níž původně hrála meditace ústřední roli. V důsledku tohoto antimystického trendu ani kabalistická díla publikovaná zhruba po roce 1840 překvapivě neobsahují ani tu nejmenší zmínku o meditaci. Po století nezájmu upadly do zapomnění i významy klíčových slov.

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorovi

Rabín Aryeh Kaplan se narodil v New Yorku a získal vzdělání v ješivách Tora Voda’as a Mir v Brooklynu. Po letech studia v jeruzalémské ješivě Mir byl vysvěcen předními izraelskými rabínskými autoritami. Získal také magisterský titul z fyziky a byl zařazen do seznamu Who’s Who in Physics ve Spojených státech. Během své spisovatelské kariéry trvající pouhých dvanáct let si rabín Kaplan získal pověst jednoho z nejúčinnějších, nejpřesvědčivějších, nejvzdělanějších a nejplodnějších vykladačů judaismu v anglickém jazyce. Zemřel 28. ledna 1983 ve věku 48 let.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal


Nakladatelství Barrister & Principal je nezávislé rodinné nakladatelství, vydávají knihy o spiritualitě, filozofii a přirozenějším souladu se sebou, s ostatními i s přírodou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽidovská meditace
Praktický průvodce

Kaplan, Aryeh

Lukáš a syn, 2022

Napsat komentář