Nenechte si ujít v týdnu od 7. do 13. listopadu 2022

nenechte_si_ujit
I druhý listopadový týden nabízí mnoho literárních akcí, které stojí za návštěvu. Nenechte si ujít besedu se spisovatelkou Markétou Harasimovou, autorské čtení básníka Ivana Kruise či křest knihy Marcely Müllerové Ve stínu duhy.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na pondělí 7. listopadu besedu se spisovatelkou Markétou Harasimovou. Na svém kontě má mnoho detektivek a románů (např. Na kočičí svědomí, Klinická smrt, Černá vdova, Potemnělý ráj, Hedvábná past, Vůně noci a další). Beseda se koná v pobočce Maloměřice od 18.00. Čekání si můžete zkrátit i jejím příspěvkem v naší rubrice Čtení ke kávě. A pokud byste chtěli autorku blíže poznat, ale Brno máte daleko, nabízíme náš rozhovor.

A nyní potěšíme nejmenší čtenáře! Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na středu 9. listopadu čtení pro nejmenší. Společně s dětmi se seznámíte s knihou Kocourkův den, jejímž autorem je Radek Malý. Chcete vědět, jaká dobrodružství kocourek každý den prožívá? Buďte v pobočce Starý Lískovec od 16.30.

Dospělí čtenáři mohou ve středu 9. listopadu v Praze navštívit autorské čtení, které se koná u příležitosti sedmdesátých narozenin básníka a spisovatele Ivana Kruise. Sám autor uvede a okomentuje verše ze svých sbírek Čtvrteční vernisáž, Ozvy, Strmilosti, Dnění, Podskalská romance a A ona zatím vázala věnce, recitovat budou herci Zdena Fléglová a Tomáš Kořének. Akci pořádá Městská knihovna v Praze (pobočka Dittrichova) od 17.00.

Ve stejný den, tedy ve středu 9. listopadu, můžete v Praze zajít také na uvedení knihy s názvem Paměti finského maršála – vrchního velitele finské armády Gustafa Mannerheima. Život zasvětil službě své zemi a nechyběl u žádné z významných finských historických událostí první poloviny 20. století. Tak přijďte do Literární kavárny Academia v 17.30.

Další literární akce se koná rovněž ve středu 9. listopadu: v rámci festivalu Dny Severu můžete navštívit besedu s dánskou spisovatelkou a písničkářkou Annette Bjergfeldt a českou spisovatelkou Markétou Hejkalovou. Jejich nejnovější knihy Kodaňská Píseň Písní a Dům pod náměstím totiž mají leccos společného! Začátek besedy je v konferenčním sále brněnské Moravské zemské knihovny v 18.00.

Ve čtvrtek 10. listopadu zajděte do Knihovny Jiřího Mahena v Brně na setkání se spisovatelkou Annou Luňákovou. Jde o doktorandku FF UK (obor Francouzské literatury a literatury frankofonních zemí), která také moderuje pořad Artcafé na Vltavě a působí jako redaktorka revue Prostor. Znát můžete její experimentální román Tři! a básnické skladby Jen ztratím jméno. Akce začíná v ústřední knihovně v 17.30.

A na závěr se podíváme do Třebíče, kde se ve čtvrtek 10. listopadu uskuteční křest knihy Marcely Müllerové Ve stínu duhy. Autorka vypráví o životě v pákistánském Pešávaru, kam se s manželem na dva roky přestěhovala po narození potomka. Jak se čerstvá matka vyrovnala se všemi změnami, které jí život přinesl? Nejen to se dozvíte z její nové knihy, jejíž křest se koná v městské knihovně od 17.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář