Klasici světové a české sci-fi

Tipy_Setkani s Ramou_Operace Armagedon
V dnešních tipech jsme pro vás připravili dvě skutečné lahůdky, alespoň pokud patříte mezi milovníky sci-fi. Jistě vás nadchne speciální vydání slavného příběhu Arthura C. Clarka a také další díl populární série Ondřeje Neffa.

Nakladatelství Argo připravilo nové vydání cenami ověnčeného sci-fi románu Setkání s Rámou od Arthura C. Clarka. Napínavý a čtivý první díl delší série je nutností pro všechny fanoušky tohoto žánru.

Setkání s Rámou

Autor: Arthur C. Clarke
Přeložil: Zdeněk Volný

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 156×213 mm
ISBN: 978-80-257-3890-0
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Setkání s Rámou vydalo nakladatelství Argo.

Po ničivém dopadu meteoritu na Itálii v roce 2077 se nejvyšší představitelé lidstva rozhodli vytvořit systém radarů a teleskopů, jenž monitoruje všechna tělesa prolétávající Sluneční soustavou. V roce 2130 systém zachytil objekt mimořádných rozměrů. Pohyboval se po přímce, nikoliv po elipse jako ostatní asteroidy. Dostal jméno Ráma a na čas se na něj zapomnělo. Až když se přiblížil k Marsu, byla k němu vyslána sonda, jejíž kamerové snímky vyrazily lidstvu dech. Ráma je válec o délce padesát kilometrů a průměru dvacet kilometrů. Jeho povrch je zcela hladký a podle slabého gravitačního pole lze předpokládat, že je dutý. Lidstvo se chystá na první návštěvu z hvězd… Klasická science fiction sira Arthura C. Clarka, za niž získal rekordní počet literárních cen, se vrací v limitovaném vydání o 300 kusech.

 

Ukázka z knihy

Dříve či později k tomu dojít muselo. Třicátého června 1908 unikla Moskva zkáze o tři hodiny a čtyři tisíce kilometrů – podle kosmických měřítek o nepatrně tenoučký vlásek. Další ruské město vyvázlo ještě těsněji, dvanáctého února 1947, když druhý ohromný meteorit dvacátého století vybuchl ani ne čtyři sta kilometrů od Vladivostoku. S jeho explozí mohla soupeřit jenom nedávno vynalezená uranová bomba. V těch dobách nemělo lidstvo žádné prostředky, jež by je mohly ochránit před posledními nevypočitatelnými střelami, jimiž je bombardoval vesmír a které kdysi zjizvily tvář Měsíce. Meteority z let 1908 a 1947 dopadly do neobydlených pustin; jenže koncem jedenadvacátého století už na Zemi nezbyla končina, již by nebesa mohla bezpečně použít jako cvičný terč. Lidstvo se rozlilo od pólu k pólu. A tak, nevyhnutelně… (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Pokud bychom měli zvolit symbol vědeckofantastické literatury v její nejčistší podobě, byl by to právě velmistr žánru Arthur Charles Clarke (1917–2008). Science fiction se jako spisovatel věnoval od roku 1946 a z jeho raných děl jsou nejznámější romány Konec dětství a Město a hvězdy. Z pozdějších knih můžeme jmenovat Měsíční prach či prestižními žánrovými cenami odměněné Setkání s Rámou a Rajské fontány. Román 2001: Vesmírná odysea vznikal souběžně se slavným stejnojmenným snímkem Stanleyho Kubricka, jenž se stal na dlouhá léta příslovečným etalonem filmové vědeckofantastické tvorby. V následujících letech se k němu Clarke vrátil ve třech románových pokračováních (viz 2010: Druhá vesmírná odysea). Během jeho dlouhého života se mu dostalo mnoha poct, z nichž jmenujme nominaci na Nobelovu cenu za mír či titul rytíře.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 

O nakladatelství

argoNakladatelství Argo vydává kvalitní prózu, poezii, nonfiction, dětskou literaturu a komiksy. Značnou část produkce tvoří překladová literatura. Důraz klade na anglofonní literatury; „rodinným stříbrem“ je edice angloamerických autorů (AAA), jež českým čtenářům nabízí autory jako Kazuo Ishiguro, Cormac McCarthy, Don DeLillo, Marilynne Robinsonová, Thomas Pynchon, Nicole Kraussová, Michael Chabon či Nick Cave.

————————————————

Pokud jste si oblíbili sci-fi sérii Pán Modrého meče od Ondřeje Neffa, vězte, že nakladatelství Mystery Press vydalo již pátý díl s podtitulem Operace Armagedon. Vypravte se opět na kolonizovaný Mars a zažijte další báječné dobrodružství.

Operace Armagedon

Pán Modrého meče 5
Autor: Ondřej Neff

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-7588-376-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Operace Armagedon vydalo nakladatelství Mystery Press.

Stejně jako Země, i Mars má svoje dějiny. Bojovník Volných lovců Rad Haager pomáhá mladé vědkyni Miriam Batoryové pátrat po utajené vojenské operaci, která měla proběhnout před čtyřmi staletími. Místo, kam planetární fregata Erlang směřovala, teď ale střeží nelítostní bojovníci klanu Kamenných mužů. Některá tajemství je nicméně lepší nechat spát. Rad Haager si nejednou připomene tuhle starou moudrost, když se navzdory varování vypraví po stopách dávných událostí, aby spolu s Miriam, taxikářkou Lindou Notonegoro a svým neobyčejným přítelem Terrem odhalili cíl mise Erlangu. V Operaci Armagedon se vracíme do světa kolonizovaného Marsu, na území obývané loveckými klany, žárlivě střežícími prastarý odkaz prvních průkopníků. Je už jiná doba, Mars je pevnou součástí Galaktického kruhu a zdálo by se tedy, že nic nemůže narušit jeho klid a blahobyt. Přitom chybí jen krůček k tomu, aby se řád zhroutil do chaosu. Román Operace Armagedon volně navazuje na předchozí knihy Jádro pudla, Pán Modrého meče, Čarodějův učeň a Šídlo v pytli.

 

Ukázka z knihy

Rad Haager a jeho přítel Terr, pes z rodu daimonů, putovali Plání už čtvrtý den. Neměli žádný zvláštní cíl. Takovými potulkami trávili většinu svého času. Z výprav se vraceli do osady Volných lovců, nikdy tam ale dlouho nevydrželi a zase vyráželi do divočiny. Rad chodíval pěšky, třebaže si mohl vzít v osadě koně. Věděl, že by proti tomu Terr nic nenamítal a v pohodě by klusal koni po boku. Radovi by to ale připadalo málo kamarádské a cítil, že to tak Terr bere.
Nespěchali.
Celý den postupovali jižním směrem. Přes noc si našli útočiště v houštině zdivočelého prosa. Poctivě se střídali v hlídkování a ráno zase vyrazili a pokračovali v cestě až do poledne, kdy si na chvilku odpočinuli a pojedli několik proužků vysušeného grugeřího masa. Pak zase vyrazili.
Slunce urazilo poloviční dráhu od nadhlavníku k obzoru, když se Terr ozval v Radově mysli.
Vidíš to?
„Co mám vidět?“
Takže nevidíš. Podívej se do směru od Brodu.
Rad se ohlédl, kam pes upíná pohled. V tmavě červeném oparu nad pásem aganos spatřil tečku.
„Možná je to pták,“ poznamenal. Doufal, že to tak je.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Ondřej Neff se narodil v roce 1945 v Praze. Svoji první sci-fi napsal v deseti letech, žánru se věnuje celoživotně. Dává přednost klasické dobrodružné hard sci-fi (série ArkádieMiléniumPán Modrého meče), kam patří i novinka Operace Armagedon spadající do posledně zmíněného cyklu. Pozornost i mezi čtenáři mainstreamu vyvolala antiutopie Tma. Kratší texty publikoval v řadě povídkových sbírek (Vejce naruby, Zepelín na Měsíci, Bůh s. r. o. aj.). Je celoživotním fanouškem Julese Verna, deset jeho románů převyprávěl pro novou čtenářskou generaci. K nim přidal vlastní steampunkovou trilogii Tajemství pěti světadílů. Ondřej Neff žije nedaleko Prahy. Pod vlivem své ženy, herečky Ljuby Krbové, vyměnil karate za čínské tchaj-ťi a místo na motorce jezdí na elektrokole. Rád fotí, chodí se psy do lesa a na svém web-magazínu Neviditelný pes strká nos do politiky. Pro cyklus Arkádie chystá nový román, a co bude dál, se teprve uvidí. Je dále autorem knih UltimusRock mého života nebo Rekvalifikační kurz. Přečíst si můžete také rozhovor s Ondřejem Neffem či jeho medailon.

Zdroj informací: Mystery Press

 

O nakladatelství

mystery-press-logoNakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. Mystery Press v současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo například Angličany Stevea Robinsona a Tima Weavera, ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich (v TOP 10 amerických bestselleristů) či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi prózu s vědecko-fantastickou tematikou? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSetkání s Rámou

Clarke, Arthur

Argo, 2022

zobrazit info o knizeOperace Armagedon
Pán Modrého meče 5

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2022

Napsat komentář