Ondřej Neff: „Zůstávám věrný sci-fi.“

Ondrej_Neff
ONDŘEJ NEFF alias Aston je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů science-fiction u nás. V nakladatelství Albatros vydává populární „verneffky“ a trilogii Tajemství pěti světadílů.

Velké oblibě se těší také jeho knihy pro dospělé čtenáře z nakladatelství Plus. Minulý měsíc jsme na knižní pulty uvedli jeho novou knihu pro děti Pán vzduchu a také nové vydání románu Tma, které získalo ocenění jako nejlepší česká sci-fi a nyní obsahuje navíc 16 fotografií Ondřeje Neffa z míst, kde se odehrává děj.

Jste dnes považován za žijícího klasika science-fiction. Co Vás inspirovalo k tomu, že jste začal psát zrovna sci-fi?
Jednoznačně zvědavost. Vždycky mě zajímalo, co bude. Zvědavost technická – vyrůstal jsem v době, kdy spousta zajímavých věcí začínala: rakety do vesmíru, atomové ponorky, trysková letadla, počítače, to všechno byly úžasné novinky. Zvědavost mě neopustila, a proto zůstávám věrný sci-fi.

Jaké ingredience musí obsahovat správná sci-fi, aby zaujala současné čtenáře?
Je to literatura jako každá jiná, v tom není rozdíl. Musí to být chňapálek: nalákat, vtáhnout a už nepustit. Potíž je v tom, že se lidi dneska už jen tak snadno nalákat nenechají…

Která díla podle Vás patří k těm nejlepším sci-fi pokladům a nikoho by je neměl minout?
Je to generační čtení – já miloval Clarka, Asimova, Heinleina (a spoustu dalších), později Gibsona. Heinleinův román Měsíc je drsná milenka je přesně to, co mám rád. U mladého čtenáře by možná vyvolal pokrčení ramen.

Vedle románů a povídek jste psal také scénáře pro komiksy (např. s Kájou Saudkem). Nemáte chuť se k psaní komiksů vrátit?
Určitě ano! Jeden nový scénář je hotov, víc nepovím, je to tajemství.

O čem bude Váš příští román pro dospělé čtenáře?
Věříte, že o něm přemýšlím už pětadvacet let? A hned, jak dopíšu Tajemství pěti světadílů, se do něho pustím. Patří do arkadského cyklu (Měsíc mého života atd.), bude se jmenovat Ultimus a bude vyprávět o tom, co se dělo s Kubou Nedomým v koncentráku na odvrácené straně Měsíce.

Převyprávěl jste nejslavnější romány Julese Verna. Čím tento autor může dnes fascinovat čtenáře?
Charakterizoval jsem vernovské hrdiny, že to jsou ctihodní lidé na cestách. V mých verneffkách jsem tu ctihodnost zachoval a udělal jsem dobře. Nejsou to žádní grázlové a šupáci. Ve srovnání s mnoha současnými románovými hrdiny je to milá změna.

Na čem momentálně pracujete? Je to druhý díl Vaší trilogie Tajemství pěti světadílů?
Druhý díl nazvaný Pán země je hotový, zdráhám se ho odevzdat, aby to měl Albatros trochu napínavé. Jsem v polovině závěrečného třetího dílu Pán moří, kde uvedu na scénu se vší velebností kapitána Nema a svým hrdinům tak připravím horké chvilky, že mě z toho mrazí.

Čím Vás tolik oslovuje právě Jules Verne, je Vám blízký „pouze“ literárně, nebo i osobně?
No, moje trilogie je čistý steampunk se vším všudy, včetně počítačů na parní pohon. Verne je moje celoživotní láska i předmět kritického zájmu. Jako kluk jsem ho četl, v dospělosti zpracovával pro rozhlas a teď verneovku píšu, je to úžasný pocit. Ale vážně: steampunk je zajímavá odnož moderní sci-fi a věru nemá s původním, poněkud rozvleklým vernovským stylem pranic společného.

Jste také zkušeným fotografem, je zachycení zkušenosti přes čočku objektivu v něčem podobné Vašemu psaní, nebo je pro Vás spisovatelství čistou fikcí bez vazeb na skutečnost?
Fotografie je pro mne duchovní cvičení. Nejde o to objevit, jakou clonu a jaký čas nastavit, je třeba objevit, co jsem zač. Objevit a změnit se, najít cestu k lidem. Není to odrážení reality, ale pronikání do ní, splývání s ní. Když se to povede, pak má fotografie smysl. U mne se to pak promítá i do literatury, snad v dobrém.

Tajemství pěti světadílů završí jedno velké verneovské období, máte již plány, kam se bude Vaše tvorba ubírat nadále? Nebo si dáte chvíli od psaní pauzu (tedy i po uzavření Arkádského cyklu)?
Arkádský cyklus bude mít ještě dva svazky, Ultimus a Stopu mého života. Do toho chci napsat úplně novou verzi Digitální fotografie polopatě, postavené na mém systému Fotografie v deseti bodech. Takže mám co dělat aspoň na pět let.

Děkujeme za rozhovor.


Rozhovor převzat z Albatrosmedia.cz.

Zdroj fotky: wikipedie, autor: che

Doporučení:
Share

Napsat komentář