Jak se to dělá

uvod volny cas
Také se ptáváte „Jak to, že…?“, a rádi byste slyšeli vysvětlení? V dnešní pětici knih najdete odpověď na otázky: jak kolabovaly lidské společnosti, jak vést zaměstnance, jak zachránit planetu, jak efektivně řešit problémy a jak vypadá práce kaskadéra.

Chcete vědět, proč v minulosti došlo k rozpadu různých říší a jiných forem lidské společnosti? Také někdy přemýšlíte nad tím, zda hrozí kolaps i naší společnosti? Touto tematikou se ve své knize Kolapsy složitých společností zabývá americký historik Joseph A. Tainter.

Americký archeolog, antropolog a historik Joseph A. Tainter se ve své nejznámější publikaci Kolapsy složitých společností zabývá otázkou, proč se v minulosti zhroutily mnohé říše, státní útvary či jiné složité organizační formy lidské společnosti. Nejprve uvádí téměř dvě desítky případů kolapsu a podává přehled teorií, jejichž prostřednictvím se během uplynulých dvou tisíc let kolapsy vysvětlovaly. Poté vytváří vlastní, široce aplikovatelnou teorii kolapsů (kolapsy jsou v ní vysvětleny poklesem mezních výnosů investic do složitosti). Prostřednictvím detailních studií kolapsu římské a mayské říše a americké kultury Chaco pak ověřuje platnost svého modelu a objasňuje fungování dezintegračních procesů. V závěrečné kapitole se zamýšlí nad tím, zdali kolaps nehrozí také současné společnosti, což je jedna z otázek, které člověka jedenadvacátého století znepokojují.

Kolapsy složitých společností

Autor: Joseph A. Tainter
Přeložil: Stanislav Pavlíček

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 160×225 mm
ISBN: 978-80-7675-085-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Kolapsy složitých společností vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Představa zaniklých civilizací bývá působivá: města pohřbená pod pohyblivými dunami anebo v neprostupné džungli, trosky a bezútěšnost v místech, kde kdysi bývali lidé a blahobyt. V málokom nevyvolávají takové popisy bázeň a představu něčeho tajemného. Znovu a znovu býváme konsternováni a chceme vědět víc. Kdo byli ti lidé, a hlavně: co se jim stalo? Jak mohly v tak deprimujícím prostředí kdysi existovat vzkvétající civilizace? Zničili ti lidé své životní prostředí, změnilo se klima anebo ke kolapsu vedla občanská válka? Nebo s městy skoncovali cizí vetřelci? Anebo snad má vzestup a pád civilizací nějakou svou záhadnou, vnitřní dynamiku? Někteří z nás jsou těmito otázkami natolik fascinováni, že jejich studiu věnují celý život. Většina lidí se s problematikou padlých říší a zničených měst setkává při četbě anebo ve školách. Výše zmíněné pocity však znepokojují všechny a důvodem není jen ono nezměrné lidské úsilí, které přišlo vniveč, ale též to, co z těchto civilizačních pádů trvale vyplývá. (str. 11–12)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Joseph A. Tainter je americký antropolog a historik, který se narodil 8. 12. 1949. Vystudoval antropologii na University of California v Berkeley a Northwestern University, kde obdržel titul Ph.D v r. 1975. Aktuálně pracuje jako profesor 2012 v Department of Environment and Society na Utah State University. Před tím pracoval jako Project Leader of Cultural Heritage Research v Rocky Mountain Forest a v Range Experiment Station v Albuquerque v Novém Mexiku a jako profesor antropologie na University of New Mexico.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Udržet si schopné zaměstnance není snadné. Buďte šéfem, kterého si zaměstnanci oblíbí a budou vůči němu loajální! Jak na to? Pořiďte si knihu Clinta Pulvera nazvanou Jak se stát lídrem, pro kterého lidé rádi pracují.

Proč v některých firmách zaměstnanci roky spokojeně pracují, svoji práci milují a jsou loajální vůči svému zaměstnavateli? A proč jsou naopak jinde nespokojení, demotivovaní a odcházejí, což je pro firmu samozřejmě velice drahé? A ještě dražší je, když ti nespokojení a demotivovaní lidé ve firmě zůstanou!
Odborník na pracovní sílu
Clint Pulver vedl stovky rozhovorů se zaměstnanci různých firem, aby zjistil, co je pro ně důležité, co je ve firmě drží, naplňuje, co nesnášejí apod. A se svými poznatky a tipy se neváhá podělit se všemi lídry, kteří chtějí pochopit, co musejí ve firmě nebo u sebe změnit, aby své zaměstnance udrželi a získali co nejvíce z jejich potenciálu.
Umožněte svým zaměstnancům pracovat s vášní, postarejte se o jejich potřeby a ukažte jim smysl toho, co dělají. Zaměstnanci totiž neopouštějí organizace, ale šéfy. Ale také kvůli šéfům zůstávají.

Jak se stát lídrem, pro kterého lidé rádi pracují

Autor: Clint Pulver
Přeložil: Martin Šikýř

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-271-3481-6
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Jak se stát lídrem, pro kterého lidé rádi pracují vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Měl jsem otázky. Při prohlídce prodejny jsem sledoval prodavače, jak jednali se zákazníky a prodávali zboží, stejně jako to odjakživa dělají maloobchodní prodejci. Chtěl jsem vědět, jak všechny ty neustálé změny modelu podnikání ovlivňují způsob, jakým společnost školí a řídí zaměstnance. Zvedl jsem ruku a on přikývl.
„Takže,“ začal jsem, „všechny ty změny jste provedli, abyste udrželi zákazníky, a zdá se, že to funguje velmi dobře. Zaznamenal jste při tom nějaké změny v přístupu zaměstnanců? Změnil jste nějak způsob jejich vedení, řekněme ve srovnání s tím, jak jste je vedl před dvaceti lety?“
Ani na okamžik nezaváhal. „Ne,“ odpověděl. „Způsob, jakým jsem řídil zaměstnance před dvaceti lety, je stejný jako způsob, jakým je řídím dnes. A víte co? Funguje to! Máme výsledky.“ Usmál se a rukama ukázal kolem dokola, aby předvedl nádhernou prodejnu a lákavé zboží. Vypadalo to, jako by říkal: „Podívejte se na můj úspěch. Jiný důkaz nepotřebujete.“
Tato odpověď mě překvapila. Možná jsem se nepohyboval ve světě podnikání tak dlouho jako on, ale toto jsem příliš nechápal. (str. 17)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Clint Pulver je profesionální řečník, tvůrce, hudebník, pilot a odborník na pracovní sílu. Je známý jako přední odborník na udržení zaměstnanců, mění způsob, jakým si společnosti jako Keller Williams, AT&T nebo Hewlett Packard vytvářejí trvalou loajalitu, přičemž k tomu využívá poznatky ze své práce i z výzkumných projektů jako Tajný program zaměřený na mileniály. Časopisem BusinessQ Magazine byl zařazen do žebříčku „Top 40 Under 40“ a jako profesionální bubeník se objevil v několika celovečerních filmech a v televizní soutěži Amerika má talent. V roce 2020 získal cenu Emmy za svůj krátký film Be a Mr. Jensen, který vypráví příběh o tom, jak jediný okamžik – a jeden mentor – může změnit člověku život.

Zdroj informací: osobní stránky

————————————————

Na pultech knihkupectví najdete mnoho knih týkajících se klimatické krize. Britský novinář Tom Heap však toto téma uchopil odlišně: ve svém díle 39 způsobů, jak zachránit planetu sdílí příběhy lidí, kteří zasvětili svůj život záchraně planety. Zůstává optimistou a čtenářům přináší několik projektů, které zmírňují dopad naší činnosti na planetu.

Fascinující výzkum projektů po celém světě, které mají za cíl zastavit změnu klimatu. Dostali jsme se do toho sami a sami také musíme najít cestu ven. Problémy, se kterými se potýkáme, známe – ztráta biodiverzity, zvyšující se množství odpadu a znečištění, množství skleníkových plynů, které doslova pumpujeme do ovzduší… je to neudržitelné. Musíme něco udělat!

Tom Heap, autor knihy 39 způsobů, jak zachránit planetu (39 Ways to Save the Planet) je optimista! Nestraší, nevytváří hororové scénáře a nesnaží se své čtenáře uvrhnout do pocitu bezvýchodnosti a selhání. Právě naopak. Procestoval svět a objevil lidi, kteří zasvětili svůj život záchraně planety. Sdílením jejich příběhů dokazuje, že naděje je, jen se musíme vydat správnou cestou, ačkoliv to mnohdy není jednoduché.
Kniha je rozdělena do sedmi částí – Energetika, Životní prostředí, Zemědělství, Společnost, Doprava, Výstavba a průmysl, Odpady. V každé z nich čtenáři najdou inovativní projekty, které dokážou zmírnit dopad lidské činnosti na planetu, ať už jsou to plovoucí solární panely, bambusové vesnice, vzdělání dívek v rozvojových zemích, nebo zpětný záchyt a využití zplodin z výroby.

Klimatická krize není chiméra, je to reálný stav, ve kterém se nachází naše planeta. Jinou nemáme a jsme to právě my, kdo má teď za úkol zmírnit dopady naší činnosti a zastavit negativně nastavený trend. Kniha 39 způsobů, jak zachránit planetu dokazuje pravdivost onoho okřídleného výroku „Kde je vůle, tam je cesta“. Vydejme se s Tomem Heapem na cestu do budoucnosti a držme Zemi i sami sobě palce. Dobře to dopadne!

39 způsobů, jak zachránit planetu

Reálná řešení změny klimatu
Autor: Tom Heap
Přeložil: Jakub Goner

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7413-510-1
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu 39 způsobů, jak zachránit planetu vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Využití sluneční energie se dynamicky rozvíjí. Jak klesají ceny, instalace se rozrůstají a další a další venkovské oblasti jsou pokryté stříbrnými panely rozsáhlých solárních farem. Tyto farmy sice poskytují stále více energie, při jejíž produkci nevznikají uhlíkové emise, ale ozývají se i kritické hlasy:
„Opravdové farmy místo solárních!“
„Nechceme gigantické solární elektrárny!“
„Na polích nepěstujme panely, ale jídlo!“
U venkovských silnic se objevují protestní billboardy a plakáty, zatímco diskuze „jídlo versus energie“ vyjadřuje nechuť k těm lesklým deskám v krajině a obavy, že by dokonce mohly ohrozit dodávky potravin.
„Chtěl jsem pracovat v oboru, který má před sebou velký úkol. Chtěl jsem rozvíjet obnovitelnou energii, která nebude v konfliktu s tradičním využíváním půdy,“ vysvětluje Alexis Gaveau, spoluzakladatel inovativní francouzské firmy Ciel et Terre, která vyvíjí plovoucí solární panely. „Nápad se objevil v době, kdy jsme hledali potenciální stanoviště pro solární elektrárny v blízkosti Marseille. Krajina byla hodně zastavěná, ale pak jsme si všimli zaplavených starých lomů.“ (str. 24)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Tom Heap je tvůrcem a moderátorem vlajkového podcastu o klimatických změnách na BBC Radio 39 Ways to Save the Planet. Je také pravidelným moderátorem pořadu Countryfile na rádiu BBC1, který se specializuje na investigativní filmy, a natočil mnoho televizních dokumentů pro BBC o jídle, energetice a životním prostředí. Moderuje pravidelnou environmentální sérii na BBC Radio 4 s názvem Costing the Earth. Jezdí na kole, štípe dřevo, sleduje filmy a pěstuje chilli papričky.

Zdroj informací: nakladatelství Zoner Press

————————————————

Dokážete řešit problémy efektivně? A zabýváte se vůbec správným problémem? Občas je nutné podívat se na věc ze zcela jiného úhlu pohledu. Ve své knize Co řešíš? vám s tím poradí odborník na inovace Thomas Wedell-Wedellsborg.

V kancelářské budově si lidé stěžují na pomalý výtah. Pokud budeme brát problém doslova, budeme se snažit výtah opravit nebo rovnou instalovat nový. Někdo však přišel na mnohem jednodušší a elegantnější řešení: umístit vedle výtahu zrcadlo, aby do něj lidé mohli při čekání fascinovaně zírat.
Otázka tedy zní: Řešíme vždycky ten správný problém? Abychom to zjistili, musíme vystoupit z daného rámce čili problém přerámovat. Ve své graficky výrazné knize autor popisuje konkrétní postupy přerámování, nabízí příklady a nechává zaznít názory odborníků. Jeho cílem je, abychom si začali klást otázky, místo abychom unáhleně nacházeli řešení. Jak říká Eric Schmidt, bývalý generální ředitel Googlu: „Autor nám přesvědčivě ukazuje, že problém často začínáme řešit dříve, než se hluboce zamyslíme nad tím, zda řešíme ten správný problém. Chcete-li mít superschopnost řešit lepší problémy, přečtěte si tuto knihu.“

Co řešíš?

Nehledejte správné řešení, najděte správný problém
Autor: Thomas Wedell-Wedellsborg
Přeložila: Kateřina Pietrasová

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-262-1934-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Co řešíš? vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

 co_resis

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorovi

Thomas Wedell-Wedellsborg je celosvětově uznávaný odborník na inovace a řešení problémů. Svou metodu přerámování využíval a zdokonaloval spolu s klienty jako Microsoft, Time Warner, Caterpillar, Deloitte, Wall Street Journal a OSN.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Zajímá vás práce kaskadéra? Je to profese obdivuhodná, a také poměrně nebezpečná. Přečtěte si knihu Zákulisí filmu očima kaskadérajejímž autorem je kaskadér Rudolf Bok. Podělí se s vámi o různé tipy a triky, které ve své profesi uplatňuje.

Vzpomenete si na nějakou strhující akční scénu? Ačkoliv to vaše oko nepostřehlo, v nebezpečné scéně pravděpodobně zastoupil slavného herce kaskadér. Co vůbec taková profese kaskadéra obnáší a jaké fyzické i duševní dispozice vyžaduje, se dozvíte od jednoho z nejpovolanějších. Rudolf Bok vás ve své knize provede zákulisím natáčení a seznámí vás s různými typy kaskadérských akcí, včetně jejich přípravy, tipů a triků.
Exploze, hoření, skoky z oken, proskakování skel, rvačky, souboje i jiné napínavé a nebezpečné scény. Dozvíte se, jak probíhaly v konkrétních, mnohdy slavných filmech a jak je třeba je provést technicky správně.
Zákulisí filmu očima kaskadéra vám ukáže nejen všechny aspekty tohoto atraktivního, v Česku v minulosti velmi proslaveného povolání, ale také zavzpomíná na další legendy oboru a pousměje se nad mnohými historkami z natáčení.

Zákulisí filmu očima kaskadéra

Techniky, triky, příběhy
Autor: Rudolf Bok

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3208-9
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Zákulisí filmu očima kaskadéra vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Rudolf Bok se profesi kaskadéra učil od legend oboru Jaroslava Tomsy nebo Zdenka Srstky a patří do slavné české kaskadérské školy 90. let. Proslavil se do té doby nemyslitelným skokem ze Žďákovského mostu (58,28 m), který mu kromě zápisu do Guinnessovy knihy rekordů přivodil i zlomeninu páteřního obratle. Jako kaskadér působil v mnoha reklamách, seriálech a filmech, a to i mezinárodních, např. Liga výjimečných, Hartova válka, Střelec, Král Artuš, Dívka tvých snů, Bídníci, z českých Arabela, Byl jednou jeden polda I a II, Zdivočelá země, Tři králové a další.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKolapsy složitých společností

Tainter, Joseph A.

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizeJak se stát lídrem, pro kterého lidé rádi pracují

Pulver, Clint

Grada, 2022

zobrazit info o knize39 způsobů, jak zachránit planetu
Reálná řešení změny klimatu

Heap, Tom

Zoner Press, 2022

zobrazit info o knizeCo řešíš?
Nehledejte správné řešení, najděte správný problém

Wedell-Wedellsborg, Thomas

Portál, 2022

zobrazit info o knizeZákulisí filmu očima kaskadéra
Techniky, triky, příběhy

Bok, Rudolf

Grada, 2022

Napsat komentář