Slavný psychologický román v podobně audioknihy

Audiokniha-Mrtva-a-ziva

Když mladá dívka potká bohatého atraktivního gentlemana, zní to jako začátek skvělé romance. Maxim de Winter má však svá temná tajemství, která se hodí spíše do strašidelného gotického románu…

Audiokniha Mrtvá a živá je namluvenou verzí stejnojmenného psychologického románu (který vyšel i pod názvem Rebeka) britské spisovatelky Daphne du Maurier, která ve svých příbězích často využívala prvky gotického románu. Titul, který vydalo roku 2021 vydavatelství OneHotBook, namluvila Lucie Pernetová pod režií Jitky Škápíkové. Výsledná nahrávka má přes sedmnáct hodin.

Jako hlavní hrdinka příběhu vystupuje bezejmenná vypravěčka, která se po velmi krátké známosti provdá za šlechtice Maxima de Wintera. Atraktivní muž vlastní skvostné sídlo Manderley na jižním pobřeží Anglie. Naivní dívka si budoucí soužití s mnohem starším mužem představuje jako pohádku, dočká se však spíše hororu. Poté, co se přestěhuje na Manderley, zjistí, že se nad celým panstvím vznáší temný duch Maximovy první ženy Rebeky. Ta tragicky zahynula při plachtění v zálivu. Život mladé novomanželky se postupně stává peklem – tomu napomáhá zejména místní hospodyně, která je natolik oddána své zesnulé paní, že se nemůže s existencí nové paní sídla smířit. Když už si hrdinka myslí, že nad mrtvou ženou nemůže nikdy zvítězit, nastává v příběhu dramatický zvrat…

Knihu Mrtvá a živá jsem četla již několikrát a pokaždé mne zaujala svým příběhem i psychologizujícím podtextem. Jedná se o jednu z mála knih, která mne dokázala skutečně překvapit svým nečekaným dějovým zvratem. Zároveň zde Daphne du Maurier vykreslila atmosféru tak dokonale, že vyvolává ve čtenáři až nepříjemně reálné pocity. Díky tomu všemu jsem byla velmi zvědavá na zpracování titulu v audio verzi.

Poté, co jsem s audioknihou strávila několik dlouhých jízd v autě, mohu konstatovat, že má očekávání rozhodně nezklamala. Lucie Pernetová svým mladistvě působícím hlasem výborně dokresluje naivní a poněkud submisivní povahu hlavní hrdinky. Překvapilo mne, že ačkoli interpretčin přednes nepůsobil na první poslech příliš dramaticky, výsledek je velmi napínavý a dechberoucí. Myslím, že na knižní předloze je evidentní inspirace gotickým románem, která se promítla i do zvukové podoby.

Audioknihu Mrtvá a živá doporučuji zejména těm posluchačům, kteří si potrpí na napínavé příběhy. Vzhledem k tomu, že děj je mnohovrstevný, lze jej vnímat jako dramatický milostný román i strhující detektivku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvá a živá (audiokniha)

Maurier, Daphne Du

OneHotBook, 2021

Napsat komentář