Rozhodující bitva o osud podmořského království

aquaman6
Osud bájného království Atlantida opět visí na vlásku. Tentokrát jej ohrožuje šílený král Corum Rath, který se ve snaze udržet se u moci uchýlí k té nejtemnější magii.

Komiksovou knihu Aquaman 6: Smrt krále vydalo roku 2021 nakladatelství BB/art v sérii Znovuzrození hrdinů DC. Autorem příběhu je britský spisovatel Dan Abnett, který se podílel na tvorbě titulů jako X-Men, Punisher a Sinnister Dexter. Za kresbou stojí umělci Riccardo Federici (známý také svými olejomalbami) a Sunny Gho.

Na našich stránkách si můžete přečíst recenze i na předcházející díly série, konkrétně na tituly Aquaman 2: Black Mantova pomsta a Aquaman 3: Koruna Atlantidy.

aquaman6 (2)

V šestém příběhu o superhrdinovi Aquamanovi se dostáváme do doby, kdy Atlantidě tvrdou rukou vládne král Corum Rath. Ti, kteří jej do této funkce dosadili, si již stihli uvědomit, jakou chybu udělali. Král se chová krutě a činí neracionální rozhodnutí. Ve snaze udržet se u moci i přes sílící nespokojenost svých poddaných neváhá zaprodat se temné magii.

Navzdory očekávání, které mohly navodit předcházející řádky se stručným nastíněním děje, se autor tentokrát vyhýbá politikaření a zákulisním pletichám. Čtenář je tak vhozen přímo do víru událostí. Aquaman, kterého někteří Atlanťané považují za „neplnohodnotného křížence“ (má napůl lidský původ), musí překonat svou pověst nekompetentního vládce a získat vlivné spojence.

aquaman6 (1)

Výjimečně se příběh z bájného podmořského města netočí kolem samotného Arthura Curryho alias Aquamana, ale spíše okolo minulosti a motivů jeho protivníka Corum Ratha. Tím dostává děj zajímavý psychologizující podtext a nutí čtenáře k přemýšlení – například o tom, zda by byl Aquaman silným králem, když se nechává tolik ovlivňovat svými morálními postoji. Ta mu až příliš často velí dávat svým protivníkům druhou šanci. Na druhou stranu příběh vyznívá místy poměrně předvídatelně. Dalším drobným nedostatkem je podle mého názoru skutečnost, že komiks nedává mnoho prostoru Meře (Aquamanově partnerce), přitom právě ona (jak lze soudit ze spin-offu Mera: Královna Atlantidy) má významný podíl na mnoha překvapivých spojenectvích Aquamana.

Co se týče vizuální stránky příběhu, kresba působí dynamicky a poměrně konzistentně. Svůj podíl na tom má skutečnost, že drtivá většina děje se odehrává pod vodou. Někomu by mohlo vadit možná až příliš rychlé střídání kreslířů napříč sérií. Zatímco první komiksová kniha byla dílem Stjepana Šejiće, na druhé až čtvrté kooperovali Brad Walker, Scot Eaton a Philippe Briones, načež si pátou a šestou publikaci vzali na starosti již zmínění Riccardo Federici a Sunny Gho. Na druhou stranu je však zajímavé sledovat, jak se jejich styl mění a vytváří pro dějovou linii nové kontexty.

aquaman6 (3)

Komiks doporučuji především těm, kterým nevadí v komiksech trocha toho „superhrdinského klišé“. Vzhledem k tomu, že závěr příběhu vyřešil autor poněkud cliffhangerovsky (závěr komiksu je tedy dramatický, přičemž hlavní hrdina zůstává v nevyřešené situaci), mají čtenáři do příštího dílu, který v zahraničí již vyšel, rozhodně o čem přemýšlet.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAquaman 6: Smrt krále

Abnett, Dan

BB/art, 2021

Napsat komentář