Terorismus v době komunismu

revoluce uvod
Ačkoliv se terorismus mnohdy považuje za jakousi „vymoženost“ posledních let, spisovatel, historik a novinář Pavel Žáček nás ve dvousvazkové publikaci přesvědčí o tom, že tomu tak ani zdaleka není. A že terorismus byl přítomný i v době komunismu a Státní bezpečnosti.

O prvním globálním teroristovi Iljiči Ramírezovi Sánchezovi, řečeném Carlos, bylo známo, že se v 70. a 80. letech 20. století pohyboval po střední a východní Evropě. Praha, Berlín, Budapešť, Sofie a zřejmě i Bukurešť byly hlavními městy států sovětského bloku, kde bylo Carlosovi i jeho teroristické skupině umožněno podnikat útoky a udržovat rozsáhlou síť extremistů. Až dosud však nebyla – snad kromě východního Německa a částečně Maďarska – známa jeho konkrétní činnost v těchto zemích a opatření komunistických bezpečnostních složek. Edice přináší několik set dokumentů z provenience operativních správ československé Státní bezpečnosti o rozpracování Carlose a členů jeho skupiny, o schůzkách s členy dalších teroristických skupin, jejich sledování po pražských ulicích a odposlouchávání v hotelu InterContinental.

Ruce světové revoluce ( I.+ II. sv.)

Carlos a Státní bezpečnost, 1976–1989. Edice dokumentů
Autor: Pavel Žáček

Počet stran: 1352
Vazba: vázaný blok
Formát: 163×246 mm
ISBN: 978-80-200-3299-7
Doporučená cena: 1250 Kč

Knihu Ruce světové revoluce ( I.+ II. sv.) vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

V průběhu opatření prováděných ke kontrole pobytu arabských teroristů na území ČSSR byly prostřednictvím TS ADAMA a vlastním operativním šetřením zjištěny následující skutečnosti: Člen teroristické skupiny Adnan AL BAIATI /v měsíci říjnu 1978 navštívil krátkodobě ČSSR/ má sestru Samíru AL BAIATI, která v současné době studuje na právnické fakultě UK v Praze. Jmenovaná je obeznámena s existencí teroristické skupiny a některé z jejích členů zná osobně. V rozhovoru s Pramenem Samíra AL BAIATI uvedla, že její bratr Adnan je vedoucím skupiny. Skupina se hlásí k palestinskému odbojovému hnutí a je údajně řízena a financována centrem, které je v Iráku. V Iráku také údajně byli vyškoleni jednotliví členové skupiny.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Pavel Žáček se narodil 18. května 1969 v Praze jako starší ze dvou bratrů v rodině nástrojaře a pracovnice ve výpočetním výzkumu. Po základní škole v Košířích nastoupil na gymnázium na Petřinách, které ukončil v roce 1987 maturitou. Ve stejném roce zahájil studium na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy. Na vysoké škole inicioval vznik fakultního časopisu, jehož tvorbě se pak věnoval. Zapojil se do činnosti tzv. STIS (Studentského tiskového a informačního střediska), zastřešeného Socialistickým svazem mládeže. Aktivně působil při přípravě vysokoškolských diskusních fór za účasti politiků, pomáhal šířit petice za propuštění Václava Havla a novinářů Rumla a Zemana, petici Několik vět. Před listopadem 1989 se účastnil demonstrací na Václavském náměstí a následně byl vyslýchán Státní bezpečností. V prosinci 1989 založil Studentské listy, nezávislý čtrnáctideník vysokoškolského hnutí, a jako šéfredaktor v nich pracoval až do jejich zániku v roce 1991. Od roku 1993 pracoval na Úřadu dokumentace a vyšetřování činnosti Státní bezpečnosti, později přejmenovaném na Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV). V letech 1995 až 1996 studoval s podporou Fulbrightovy nadace na Stanford University v USA. V roce 1998 pracoval v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Od roku 2004 působil jako šéfredaktor čtvrtletníku Pamäť národa ve slovenském Ústavu pamäti národa. V roce 2007 až 2008 se stal zakladatelem a prvním ředitelem paměťových institucí Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek. Po nástupu ředitele Daniela Hermana v roce 2010 vedl Kancelář ÚSTR. Vydal již několik publikací: Vlasovci v boji za PrahuVypovídat pravdu a nic nezamlčetPrahou pod pancířem vlasovců, Jakešovo Gestapo a další

Zdroj informací: Paměť národa


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRuce světové revoluce ( I.+ II. sv.)
Carlos, mezinárodní terorismus a Státní bezpečnost, 1976-1989

Žáček, Pavel

Academia, 2022

Napsat komentář