Nenechte si ujít v týdnu od 3. do 9. října 2022

nenechte_si_ujit
Před námi je nový říjnový týden a s ním přichází i pozvánky na různé akce pro všechny milovníky literatury. Těšit se můžete třeba na besedu s Janou Poncarovou, Vlastimilem Vondruškou, Zdeňkem Grmolcem či Michaelou Duffkovou.

V pondělí 3. října bude v Knihovně Jiřího Mahena v Brně představen třetí díl knihy Umělecké památky Moravy a SlezskaVzhledem k tomu, že do tohoto dílu spadají památkově velmi bohatá města Přerov, Prostějov, Polná, Příbor, Opava, Ostrava a zejména Olomouc se zcela mimořádným památkovým fondem, rozrostl se obsah na dva svazky. Strukturu publikace představí spolueditorka Kateřina Dolejší. Buďte v ústřední knihovně v 17.00.

Městská knihovna Kyjov pořádá ve středu 5. října besedu se spisovatelkou Janou Poncarovou. Ve své románové tvorbě se inspiruje skutečnými událostmi. Debutovala v roce 2018 románem Podbrdské ženy, který sleduje osudy tří generací žen žijících v podhůří Brd. O rok později vydala román Eugenie inspirovaný osudem plzeňského hotelu Continental a jeho majitelky. V roce 2020 vyšel její třetí román Alžběta a NinaZatím posledním románem je Cyklistka inspirovaná osudem baronky Blanky Battaglia. V říjnu 2022 by měla vyjít její další kniha s názvem Herečka. Začátek besedy spojené s autorským čtením je v 17.00.

A přesuneme se do Žatce, kde se ve středu 5. října koná beseda se spisovatelem Vlastimilem Vondruškou. Píše především historické detektivní příběhy a romány (např. ze série Hříšní lidé Království českého Právo první nocize série Letopisy královské komory Ulička hanbyhistorická sága Falknovská huť či filozofické úvahy o společnosti Epištoly o elitách a lidu). Dozvíte se od něj mimo jiné třeba to, jak se dostal k psaní beletrie! Beseda se koná v žatecké Staré papírně od 17.00.

Městská knihovna v Praze naplánovala na středu 5. října autorské čtení Ewalda Murrera. Pod tímto pseudonymem se ukrývá český básník Michal Wernisch. Svou kariéru začal jako zahradník na Pražském Hradě, následně vystřídal různá povolání, ale nejvíce ho vždy naplňovalo psaní básní. Na svém kontě má už několik básnických sbírek: Tajný sběrač levandule (2020), Zprávy tajnou řečí (2021), Hlasy ryb (2021),  (2021) a Čtení z ohně (2021). Jeho sbírka Noční četba (2019) byla v roce 2020 oceněna cenou Magnesia Litera za poezii. Autorské čtení začíná v Domě čtení na ulici Ruská v 18.00.

Ve čtvrtek 6. října můžete v Knihovně Jiřího Mahena v Brně navštívit besedu se spisovatelem Zdeňkem Grmolcem, který ve svých románech velice zdařile vykresluje různé postavy z naší historie. Znát můžete např. jeho knihu Pod křídlem anděla, ve které zachytil převážně dobu Karla VI., otce jediné vládnoucí ženy na českém trůnu – Marie Terezie. Chcete se dozvědět, jak si autor vybírá postavy do svých románů? Kde nachází inspiraci a jak dlouho trvá příprava? Pak přijďte do ústřední knihovny v 10.00.

A podíváme se do Karviné, kde se ve čtvrtek 6. října koná beseda s Michaelou Duffkovou, autorkou bestsellerů Zápisník alkoholičky a Zápisník abstinentky. Ve svých knihách otevřeně promlouvá o závislosti na alkoholu a složité léčbě. Dozvíte se tak, jak těžké pro ni bylo přiznat si problém s pitím či co bylo hlavní motivací k léčbě. Beseda se koná v Regionální knihovně Karviná od 17.00.

A na závěr tu máme pozvánku na křest nové knihy povídek Vůbec o nic nejde spisovatelky Barbory Vajsejtlové. Znát můžete její romány Mami, přidej! či Bokovka. Napsala také mnoho knih pro děti, např. Vánoce za dveřmi, Ať jsou velcí zase malí!, Princezna a Baron či Velký závod. Křest se uskuteční rovněž ve čtvrtek 6. října a knihu pokřtí spisovatelka Michaela Klevisová a herečka Ivana Jirešová. Nenechte si tuto akci ujít a buďte v pražské kavárně Dobrá trafika v 18.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář