Nenechte si ujít v týdnu od 26. září do 2. října 2022

nenechte_si_ujit
Září končí a přichází říjen. I v tomto týdnu se však můžete těšit na několik literárních akcí. Nenechte si ujít debatu o knize Nad propastí oxfordského výzkumníka Tobyho Orda, přednášku cestovatele Ladislava Zibury či diskuzi o důležitosti literárního překladu. 

Začneme akcí, která se koná v Praze. Přijďte i vy v pondělí 26. září společně s Karlem Hvížďalou, Jiřím Lábusem, Karlem Steigerwaldem a Petrem Fischerem zavzpomínat na Pavla Landovského. Knižní rozhovor Karla Hvížďaly s Pavlem Landovským vznikl před téměř pětatřiceti lety, kdy byli oba jeho autoři ještě v exilu (kniha vyšla pod názvem Soukromá vzpoura). Nyní vznikla i audiokniha, kde za nepřítomného Pavla Landovského brilantně zaskočil Jiří Lábus. Vzpomínkový večer začíná v Knihovně Václava Havla v 16.30.

Přesuneme se do Havlíčkova Brodu. V pondělí 26. září můžete zajít na křest publikace Alfabet, česká moderní architektura. Kniha představuje české a mezinárodní veřejnosti nejvýznamnější ikony české architektury realizované od secese až k dnešku a má sloužit jako průvodce architektury českých a moravských zemí. Součástí jsou stručné životopisy vybraných 120 architektů společně s portrétní fotografií, stručný seznam staveb a fotografie nejvýznamnějších architektonických staveb. Těšit se můžete i na přednášku hlavního editora prof. Vladimíra Šlapety. Buďte v Krajské knihovně Vysočiny v 18.00.

A nyní se podíváme do Plzně, kde se v pondělí 26. září uskuteční debata o knize Nad propastí. Oxfordský výzkumník Toby Ord v ní vysvětluje, jakým existenčním rizikům lidstvo čelí a proč je jejich zmírnění jednou z nejdůležitějších morálních otázek naší doby. Jedná se o vědecké pojednání, v němž se empatie snoubí s racionalitou. Debata proběhne s českými odborníky, kteří se zabývají výzkumem existenčních rizik nebo o nich zvyšují povědomí. Uskuteční se v plzeňském areálu DEPO2015 od 19.00.

A vrátíme se do Prahy, kde v úterý 27. září proběhne přednáška cestovatele Ladislava Zibury, která vychází z jeho knihy Prázdniny v Česku. Možná znáte i další Ziburovy cestopisy: Prázdniny v Evropě, Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii či Pěšky mezi buddhisty a komunisty. Vydejte se na jízdu po českých luzích a hájích a připomeňte si, v jak rozmanité a krásné zemi žijeme. Přednáška se koná v pražském kině Aero a začíná v 17.30.

A teď tu máme příležitost pro všechny, kteří se pokoušejí napsat nějaký příběh! Městská knihovna v Praze připravila kurz tvůrčího psaní zaměřený na sbírku povídek Jamese Joyce Dubliňané. Jedná se o čtyři lekce, které jsou do značné míry pojaty jako interpretační seminář. A jedna z nich se uskuteční v úterý 27. září. Důkladně se seznámíte jak se čtyřmi nejvýraznějšími texty zmíněné knihy, tak s knihou jako celkem. Kurz vede básník, prozaik a výtvarník Viktor Špaček. Začátek je v klubovně ústřední knihovny v 18.00.

V pátek 30. září proběhne v Praze diskuze o důležitosti literárního překladu. Hostem bude mezinárodně oceňovaná spisovatelka Radka Denemarková a renomovaná německá překladatelka Eva Profousová. Řeč bude zejména o románu Radky Denemarkové Hodiny z olova (2018), který Eva Profousová přeložila do němčiny. Diskuze začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Patříte k milovníkům brazilského spisovatele Paula Coelha, který je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů dnešní doby? V pátek 30. září máte poslední možnost navštívit výstavu o jeho dramatickém životě, který jej inspiroval ve spisovatelské tvorbě (napsal např. Pátá hora, Vítěz je sám, Veronika se rozhodla zemřít, Hipík, Jedenáct minut, Vyzvědačka a jiné). Výstavu připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně (pobočka Černá Pole) u příležitosti jeho 75. narozenin, které oslavil letos v srpnu.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář