Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. září 2022

nenechte_si_ujit
Další zářijový týden je před námi a to znamená i nové pozvánky na různé literární akce. Zajít můžete třeba na křest knihy Krevní msta Petry Machové (závěrečného dílu série Dračí město) nebo na besedu se Zuzanou Dostálovou či Timem Postovitem.

Začneme besedou O bibliodiverzitě a knižní praxi, která se koná v pondělí 5. září v Praze. O tom, jak vytvořit zdravý literární biotop, bude mluvit ministr kultury Martin Baxa, autorka dětských knih Ester Stará, manažerka a básnířka Anna Štičková a nakladatelka a knihkupkyně Veronika Benešová Hudečková. Beseda začíná v 19.00 v Knihovně Václava Havla.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na úterý 6. září setkání se spisovatelkou a hudebnicí Zuzanou Dostálovou. Její prvotina Proč všichni odcházejí vyšla v roce 2016. O dva roky později vydala román Hodinky od Ašera a společně s Pavlou Horákovou a Alenou Scheinostovou také román Johana. Její poslední kniha, román o dospělosti, dospívání a samostatnosti Soběstačný, vyšla v roce 2020. Přijďte do ústřední knihovny na Kobližné v 18.00.

V Brně můžete v úterý 6. září zajít i na křest knihy spisovatelky Petry Machové Krevní msta. Jde o závěrečný díl young adult série Dračí město (předchozí díly jsou Dračí město a Pouto stínu). Kromě samotné autorky dorazí i kmotra – spisovatelka Alena Adrianeta Heinrichová. Těšit se můžete i na autogramiádu! Tak buďte v 18.30 v brněnské prodejně Knihy Dobrovský.

Ještě se vrátíme do Prahy, kde v úterý 6. září proběhne křest knihy Venezuela: Rozklad ráje. Autorem je novinář, redaktor Českého rozhlasu a externí spolupracovník Deníku N Eduard Freisler. Napsal strhující příběh jedné z nejbohatších zemí světa, která se pod vládou socialistů stala zkrachovalým státem. Dnešní Venezuela jasně dokazuje, kde podobná cesta končí. Křest začíná v 19.00 v Knihovně Václava Havla.

Ve středu 7. září se v našem hlavním městě v rámci cyklu Spisovatelé do knihoven koná beseda se spisovatelem Timem Postovitem, který patří mezi nejznámější české slam poetry performery. Narodil se v Kyjevě a vyrůstal v Českém středohoří. Své básně psal nejprve v ruštině, ale od šestnácti let píše česky. Napsal např. sbírku básní Magistrála (2019) či Motýlí pavilon (2021). Beseda se koná v Domě čtení na ulici Ruská od 18.00.

Ve čtvrtek 8. září si v Knihovně Jiřího Mahena v Brně nenechte ujít křest knihy Heleny Drdlové Uteč, než doroste měsíc. Tato brněnská autorka vyrostla na žánru fantasy, jemuž většina její tvorby stále zůstává věrná. Má zálibu v příbězích, které kromě krátkého útěku z reality i ponoukají k zamyšlení nad světem a námi samými. Mimo psaní se věnuje studiu ekonomie a politických věd. Přijďte do ústřední knihovny na Kobližné v 15.30.

A máme tu poslední pozvánku: v úterý 8. září bude uvedena nová básnická sbírka básníka a literárního historika Petra Hrušky Spatřil jsem svou tvář. Na svém kontě má již několik básnických sbírek, např. Auta vjíždějí do lodí (2007), Darmata (2010) či Nikde není řečeno (2019). Je také autorem literárních monografií o básnících Karlu Šiktancovi a Ivanu Wernischovi a nejnověji svazku sloupků a „podpovídek“ V závalu (2020). Společně s ním vystoupí také básník Pavel Kolmačka, hudebnice Yvetta Ellerová, grafik knihy Ivo Kaleta a básník a redaktor Martin Stöhr. Akce začíná v 18.00Místogalerii na půdě domu Skleněná louka.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář