Za tajemstvím přírody

Tipy_Drobni motyli_Planeta Praha
Dnes vyrazíme ven, abychom obdivovali a poznávali pestrobarevné motýly naší země. Zavítáme však i do Prahy, kde se, ačkoli je to možná překvapivé, seznámíme se spoustou rostlinných a živočišných druhů.

Kniha Motýli a housenky střední Evropy VI. Drobní motýli II. uzavírá dlouhou sérii atlasů o všech čeledích středoevropských druhů motýlů, jaká nemá ve střední Evropě obdoby. Poznejte motýly našich lesů a strání díky přehlednému průvodci přírodou.

Motýli a housenky střední Evropy VI.

Drobní motýli II.
Autoři: Jan Šumpich, Jan Liška, Zdeněk Laštůvka

Počet stran: 812
Vazba: vázaná
Formát: 138×208 mm
ISBN: 978-80-200-3315-4
Doporučená cena: 850 Kč

Knihu Motýli a housenky střední Evropy VI. vydalo nakladatelství Academia.

Tento svazek uzavírá šestidílnou sérii Motýli a housenky střední Evropy, vydávanou Nakladatelstvím Academia od roku 2007. Je do něj zařazeno zbývajících jedenáct čeledí. Všechny druhy nalezené v Česku a na Slovensku jsou stručně charakterizovány a vyobrazeny, celkem jde asi o 1200 druhů. Ke každému je uvedeno rozpětí křídel, případně důležité determinační znaky, hostitelská rostlina, doba výskytu housenek a dospělců, biotop, celkové rozšíření a poznatky o výskytu na našem území. Ostatní středoevropské druhy (celkem je ze střední Evropy známo asi 1500 druhů těchto čeledí) jsou alespoň zmíněny, případně krátce komentovány. Kompletní série atlasů tak poskytuje základní informace o všech čeledích a naprosté většině středoevropských druhů motýlů, čímž nemá u nás ani jinde ve střední Evropě obdoby.

 

Ukázka z knihy

Makadlovkovití Gelechiidae
Makadlovkovití jsou druhově velmi početnou, kosmopolitně rozšířenou čeledí. Dospělci jsou obvykle menší velikosti, s rozpětím křídel 8–25 mm. Temeno bývá převážně hladké, bez výraznějších chomáčků šupinek. Tykadla dosahují většinou 2/3 až 4/5 délky předního křídla. Pysková makadla jsou středně dlouhá až dlouhá, 3. článek je v naprosté převaze hladký a obloukovitě ohnutý nahoru. Čelistní makadla jsou čtyřčlánková a překrývají bázi sosáku. Sosák je obvykle funkční, v bazální části pokrytý šupinkami. Přední křídla jsou nejčastěji dlouhá, úzká, na konci s delšími třásněmi, u některých skupin jsou širší, protáhle obdélníkovitá až trojúhelníkovitá. Zadní křídla jsou velmi úzká až poměrně široká, obdélníkovitá až trojúhelníkovitá, před apexem téměř vždy vykrojená s různě výrazně protaženou špičkou. Třásně na zadním křídle bývají dlouhé. Zbarvení většiny druhů je poměrně nenápadné, blízké druhy jsou často velmi podobné a obdobné barevné vzory se vyskytují v různý skupinách, které nemusí být bezprostředně příbuzné. Proto je determinace podle vnějších znaků často obtížná, což je také jedním z důvodů, proč makadlovky patří po taxonomické i faunistické stránce k nejméně poznaným čeledím motýlů. (str. 36)

Motyli a housenky stredni Evropy VI_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Doporučujeme

Přečtěte si také náš článek o čtvrté knize ze série Motýli a housenky střední Evropy, která se věnuje denním motýlům, a nezapomeňte ani na článek o pátém díle nazvaném Motýli a housenky střední Evropy V. Drobní motýli I. Prvnídruhý a třetí díl pak mapují motýly noční. Pod příslušnými odkazy si o jednotlivých publikacích můžete přečíst více informací.

 

O nakladatelství

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Další průvodce českou přírodou je jedinečný v tom, že vás vezme na procházku nikoli do lesů a luk, ale rovnou do našeho hlavního města. Publikace Planeta Praha zavede čtenáře mj. na Petřín, Karlův most, Letenskou pláň, Vyšehrad aj. Přitom nabídne poznatky o vývoji rostlinných a živočišných druhů obývajících tato místa.

Planeta Praha

Průvodce nečekaně pestrou přírodou města
Autoři: Jan Albert Šturma, Ondřej Sedláček, Petr Šípek, David Storch
Ilustrovala: Silvie Luběnová
Graficky upravil: Martin Ponec

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-907800-2-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Planeta Praha vydalo nakladatelství jakost.

Kniha Planeta Praha vás zve prozkoumat, co všechno je možné ve městě potkat a pozorovat. Co se vám to klube před domem ze škvíry mezi fasádou a chodníkem, kde se vzal na dvorku ve vnitrobloku šnek, jak si poradí slípka zelenonohá, když ji z jejího hnízda vyžene psík, jak dostane bělozubka šedá svá mláďata bezpečně přes obrubník, k čemu se může ptákům hodit cigaretový nedopalek, kde hledat rdesno ptačí a co komu udělal merlík, že dostal přízvisko smrdutý či zvrhlý? Ukážeme vám, že i v leckterém zákoutí, kterého byste si možná ani nevšimli nebo byste ho obešli velkým obloukem, se odehrávají neuvěřitelné příběhy. Ve městě to prostě žije!

Kniha vznikala paralelně s natáčením stejnojmenného filmu, za kterým stojí režisér Jan Hošek se štábem odborných spolupracovníků a filmových kolegů. Odborníci se stali autory knižních textů, kameramani fotografy. A co nebylo natočeno, jsme našli v archivech botaniků, zoologů či historiků a doplnili originálními ilustracemi. Kniha Planeta Praha vychází ve spolupráci se společností Kuli Film s.r.o. Byla realizována s finanční podporou hl. města Prahy. Projekt Planeta Praha vznikl v rámci programu „Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu“, podporovaného z Norských fondů 2014–2021.

 

Ukázka z knihy

Planeta Praha_ukazka1Planeta Praha_ukazka2

Prohlédněte si další ukázky.

 

David Storch

David Storch, Ph.D. (1970), se v Centru pro teoretická studia UK zabývá obecnou a evoluční ekologií a ekologií společenstev lesních a vodních ptáků; přednáší na Přírodovědecké fakultě UK v Praze a Biologické fakultě JU v Českých Budějovicích; je autorem dvou knih, řady odborných článků a častým přispěvatelem do časopisu Vesmír.

Zdroj informací: Kosmas

 

O nakladatelství

Nakladatelství jakost vydává knížky určené dětem, jejich rodičům, prarodičům, bratrancům, sestřenicím, kamarádům a kamarádkám. Jsou to knížky o věcech kolem nás, nad námi, pod námi, mezi námi a v nás. K vydaným knížkám a projektům pořádá lektorované dílny pro děti. Hledá zajímavé tituly v zahraničí, stejně jako pracuje na titulech původních.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi průvodce přírodou? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMotýli a housenky střední Evropy VI.
Drobní motýli II.

Šumpich, Jan - Liška, Jan - Laštůvka, Zdeněk

Academia, 2022

zobrazit info o knizePlaneta Praha
Průvodce nečekaně pestrou přírodou města

Šturma, Jan Albert - Sedláček, Ondřej - Šípek, Petr - Storch, David

Jakost, 2022

Napsat komentář