Seznamte se s fakty

Tipy_Proces s Oscarem Wildem_Dva exily
Dnešní tipy vás seznámí se zajímavými skutečnostmi ze života nevšedních osobností. Připomeňte si skandál kolem románku Oscara Wilda a prozkoumejte paměti českého politika a publicisty Františka Uhlíře.

Románek slavného spisovatele Oscara Wilda s lordem Alfredem „Bosiem“ Douglasem způsobil ve své době velký poprask a Wilde kvůli němu přišel o všechno. Jeho vnuk Merlin Holland čtenářům v knize Proces s Oscarem Wildem vůbec poprvé předkládá pravdivý záznam soudního procesu, jenž odhaluje doposud nezveřejněné podrobnosti.

Proces s Oscarem Wildem

Autor: Merlin Holland
Přeložila: Dina Podzimková

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7593-407-9
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Proces s Oscarem Wildem vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Mistra bonmotu nezachránil před pádem z výsluní ani jeho proslavený humor. Jednou z nejznámějších milostných afér literární historie je románek ve své době mimořádně oblíbeného spisovatele a dramatika Oscara Wilda a lorda Alfreda Douglase, řečeného „Bosie“. Poté, co se podrobnosti o něm dostaly na veřejnost, přišel Wilde o všechno – o pověst, popularitu, peníze i svobodu. Vnuk Oscara Wilda Merlin Holland objevil originální zápis ze soudního procesu, který zapříčinil tragédii jeho dědečka. V této knize se tak ke čtenářům poprvé dostává pravdivý, nezkreslený záznam procesu Wilde vs. Queensberry, obsahující dosud nezveřejněné detaily.

 

Ukázka z knihy

Otevřený vztah mezi Bosiem a o šestnáct let starším mužem se nelíbil mladíkovu otci, „ječícímu šarlatovému markýzi“, jak ho nazval Oscar. Markýz svůj nesouhlas vyjádřil v dopise synovi nedlouho po začátku vztahu, jeho tón byl ale spíše starostlivý a laskavý než urážlivý. Douglas ho v odpovědi žádal, aby se do toho nevměšoval. Poté se všichni tři v listopadu 1892 náhodou setkali v Café Royal, poobědvali pospolu a Oscar si, jak se dalo očekávat, markýze získal – do té míry, že dotyčný o dva dny později synovi napsal, že mu Wilde připadá okouzlující a chytrý a že ho nepřekvapuje, že si ho Bosie tak oblíbil.
Tento stav věcí ale neměl dlouhého trvání. Zvěsti o Wildově soukromí spolu s tím, že se Queensberry od sira George Lewise doslechl o incidentu s vyděrači, ho přiměly znovu přejít do útoku. Začal se proti synovu přátelství s Wildem co nejdůrazněji vymezovat a pohrozil, že Bosiemu přestane vyplácet rentu, pokud s tím okamžitě neskoncuje. Když Bosie odmítl, Queensberry se rozzuřil a začal oba muže sledovat po londýnských hotelech a restauracích, které navštěvovali, a vyhrožoval, že pokud je najde pohromadě, vyvolá veřejný skandál. (str. 20)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Merlin Holland je vnukem Oscara Wilda. Pracuje jako novinář a posledních dvacet let se věnuje zkoumání života svého dědečka. Ve vydavatelství Fourth Estate mu vyšla také kniha The Wilde Album a soubor dopisů The Complete Letters of Oscar Wilde, který redigoval společně s Rupertem Hart-Davisem.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

 

O nakladatelství

Firma Pavel Dobrovský BETA s.r.o. byla založena v roce 1990. Věnuje se nakladatelské činnosti, distribuuje knižní produkci od více než 300 nakladatelů a obchodních partnerů po celé České republice. Zajišťuje distribuci zboží i na Slovensko. Provozuje maloobchodní síť prodejen, spolupracuje s knihovnami, školami, nemocničními zařízeními, kterým poskytuje zajímavé slevy. Počet knih, které nabízíme jak obchodním partnerům tak i v maloobchodní síti, se neustále zvyšuje. Každý měsíc uvádí firma na trh mnoho nových titulů. Široký výběr knih a serióznost podniku stále zvyšuje zájem obchodních partnerů o spolupráci s námi. Strategií firmy je nadále rozšiřovat všechny svoje aktivity.

————————————————

Poznejte život českého politika a publicisty Františka Uhlíře, a to prostřednictvím jeho dosud neznámých deníků a pamětí nejen z doby druhé světové války. Autorem obsáhlé publikace Dva exily politika, učitele a duchovního dr. Františka Uhlíře je sám František UhlířMilada Polišenská s Jiřím Kašným se ujali editorských prací.

Dva exily politika, učitele a duchovního dr. Františka Uhlíře

Autor: František Uhlíř
Editoři:  Milada Polišenská, Jiří Kašný

Počet stran: 912
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-200-3169-3
Doporučená cena: 1150 Kč

Knihu Dva exily politika, učitele a duchovního dr. Františka Uhlíře vydalo nakladatelství Academia.

Kniha zpřístupňuje život, práci a myšlení Františka Uhlíře (1900–1980), předního politika Československé strany národně socialistické, místopředsedy exilové Státní rady za druhé světové války, v kanadském exilu po únoru 1948 pak profesora sociologie, kněze anglikánské církve a zakladatele misie pro křesťanské vzdělávání dospělých Temple Pastures u Ottawy. Čtenáři se do rukou dostává komentovaná edice dosud neznámých Uhlířových deníků a pamětí z doby druhé světové války a vydání překladu jeho pamětí publikovaných anglicky v Kanadě. Jak druhoválečné paměti a deníky, tak kanadské paměti doplňují odborné studie z per editorů.

 

Ukázka z knihy

Nechci zde psát historii Státní rady, neboť nejsem k tomu vybaven náležitou dokumentací a konečně to není ani účelem mých memoárových záznamů. Jde mi zde především o vyjádření mého osobního poměru k politické práci, k níž jsem byl povolán dekretem prezidenta republiky, a chci doplniti tak těmito záznamy ony politické dokumenty, které tvoří část mého písemného archivu. Spíš mi jde o jakési zachycení „politického ovzduší“, v němž jsem se jako politik ocitl a které konec konců mělo vliv i na to, co jsem dělal, a zdůvodňovalo, proč jsem to či ono dělal. Jde mi tedy víc o to, abych zachytil morálku, politickou morálku našeho zápasu, pokud jsem měl příležitost a možnost viděti do celé naší problematiky. Jako každé memoáry i tyto ponesou
pečeť subjektivního pohledu, který snad nebude přesně vyjadřovat situace a vykreslovat osoby, poněvadž jsem neměl namnoze možnost konfrontovati si své názory a šetřiti události v jejich příčinách. Proto budu se převážně zabývati jen vlastní prací a zachytím motivy, z nichž vyrůstala. (str. 95)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

František Uhlíř (*11.8.1900 – †1980) byl český politik a publicista, povoláním středoškolský profesor, v letech 1935–1939 poslanec Národní strany. V roce 1939 emigroval přes Polsko do Francie, v letech 1939–1940 byl příslušníkem československého zahraničního vojska ve Francii a Velké Británii, 1940–1945 členem a posléze místopředsedou československé státní rady v Londýně, 1944–1945 členem vládní delegace pro osvobozená území. V březnu 1945 byl účastníkem moskevských jednání mezi představiteli londýnského centra zahraničního odboje a moskevským vedením KSČ. V letech 1945–1948 byl členem předsednictva Československé strany národně socialistické, poslancem Národního shromáždění a současně přednostou odboru ministerstva školství. Po únoru 1948 byl při pokusu o emigraci zatčen a uvězněn, teprve roku 1949 se mu podařilo uniknout do Londýna. Od roku 1951 žil v Kanadě, kde přednášel na různých univerzitách a po studiu teologie byl vysvěcen na anglikánského kněze. Od roku 1966 působil ve West Templetonu v Québeku, kde vybudoval misijní středisko.

Zdroj informací: cojeco.cz

 

O nakladatelství

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy o významných osobnostech? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProces s Oscarem Wildem

Holland, Merlina

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizeDva exily politika, učitele a duchovního dr. Františka Uhlíře

Uhlíř, František - Polišenská, Milada - Kašný, Jiří

Academia, 2022

Napsat komentář