S kapkou humoru jde všechno líp

Romany-plne-lasky-a-humoru
V dnešních tipech se můžete těšit na tři humorem okořeněné příběhy nejen pro ženy. Každý máme nějaké starosti a hrdinové těchto knih zrovna tak, ale klíčem ke štěstí je brát věci s úsměvem.

Hrdinka vtipné novely Zámeček od Barbory Majchrákové vždy snila o tom, že si pořídí vlastní zámek. To přání se jí splní, ale má to háček – stavba prakticky před zhroucením nutně potřebuje opravu! Vlastně ne jen jednu.

Zámeček

Autorka: Barbora Majchráková

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3801-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Zámeček vydalo nakladatelství Argo.

Humoristická novela pro ženy, aby zapomněly na běžné starosti, zasmály se, a možná je čtení i povzbudilo v plnění jejich snů. Co všechno byste udělali pro splnění svého snu? Vzdali byste se práce? Peněz? Bydlení? Slibně se rozvíjejícího vztahu s flaškou vína? Nebo byste toho zvládli mnohem víc? Hrdinka udělala všechno z toho a dokonce i mnohem víc! Pro svůj utopický sen vlastnit zámek. A v něm cukrárnu. Jako z červené knihovny! Až na to, že ten zámek má (na rozdíl od románových předloh) protékající střechu, nezdravě vyboulené stěny a chybějící okna. Občas se v něm prohání meluzína a jeho věž vypadá, že každou chvíli spadne. Takže ke splnění vlastního snu vlastně zbývá jenom drobnost – bude třeba ho opravit!

 

Ukázka z knihy

Koupila jsem zámek! Trochu spontánně, lehce nepromyšleně (spíš značně nepromyšleně), ale zato s obrovským nadšením a touhou tomu bývalému honosnému sídlu vrátit zašlou slávu. Protože vlastnit zámek byl odjakživa můj sen! Sen, který jsem si jednou toužila splnit. Někdy byl slabší, jindy silnější, ale byl tu stále – jitřil mou představivost v dětství při čtení pohádkových knížek, byl vítaným rozptýlením při studiu na střední i vysoké škole… ale dožadoval se mé pozornosti i v méně vhodných dobách – třeba při soudním jednání, kdy jsem jako advokátka namísto přípravy brilantní závěrečné řeči řešila, jestli koupit zámek v severních Čechách, který byl tenkrát v nabídce jedné realitní kanceláře. Měl menší pozemky kolem, byl v moc pěkném stavu a…
… a ten soud jsem prohrála! Přesněji řečeno projela! Totálně ztratila! Včetně toho zámku, který koupil bohatý investor z Německa.
Co hůř! Soudní při jsem zpackala jako první za nekonečné generace mých veleúspěšných právnických předků a stala se tak jednoznačně (a zcela bez pochybností) naprosto totálně největší černou ovcí v historii advokátské profese naší rodiny! (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Barbora Majchráková (1985) vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a v současné době pracuje jako právnička a manažerka kvality. Bydlí v malé vesničce v jižních Čechách a píše již od dětství.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Přečtěte si volné pokračování slavného Andělina popela v krásném novém vydání. V knize Andělina země autor Frank McCourt citlivě a s vtipem zachycuje svůj návrat z irského Limericku do rodné Ameriky.

Andělina země

Autor: Frank McCourt
Přeložil: Josef Moník

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 116×199 mm
ISBN: 978-80-7260-541-5
Doporučená cena: 497 Kč

Knihu Andělina země vydalo nakladatelství Prostor.

Čtenáři slavného románu Andělin popel se ve volném pokračování dozví, jak to s tím popelem vlastně bylo. Autor, toužící zbavit se všech bolestí irského Limericku, plného chudoby, nemocí i rodinných tragédií, odchází v devatenácti letech do Ameriky. Věří, že v zemi, kde se narodil, se mu podaří uskutečnit své představy o lepším životě. Na Manhattanu se však potýká s novými problémy, rozpolcen mezi touhou po vzdělání a nezbytností se uživit. Slouží v armádě, pracuje v přístavních docích, přitom studuje a snaží se posílat domů matce peníze. Uzdraví se mu oči i chrup, nabývá jistoty, plní se mu erotické sny. Získává srdce pravé americké blondýny a zakládá rodinu v protestantském prostředí. Stává se středoškolským profesorem, ale společenský vzestup si vybírá svou daň. Autobiografický příběh nositele Pulitzerovy ceny je napsán s velkým citem a osobitým humorem.

 

Ukázka z knihy

Když v říjnu 1949 vyplouvala motorová loď Irish Oak z Corku, počítali jsme s tím, že budeme za týden v New Yorku. Místo toho nám po dvou dnech na moři sdělili, že plujeme do Montrealu. Řekl jsem prvnímu důstojníkovi, že mám všeho všudy čtyřicet dolarů, a zeptal jsem se ho, jestli mi Irish Shipping zaplatí vlak z Montrealu do New Yorku. Řekl, že ne, že za to společnost neodpovídá. Sdělil mi, že nákladní lodě jsou děvky oceánů, že udělají pro každého cokoli. Dá se říct, že nákladní loď je jako Murphyho stará čuba, půjde kus cesty s každým pocestným.
O dva dny později si to v Irish Shipping rozmysleli a oznámili nám radostnou zprávu: Plujte do New Yorku, ale o další dva dny později kapitánovi nařídili, aby plul do Albany.
První důstojník mi vysvětlil, že Albany leží kus proti proudu Hudsonu a že je to hlavní město státu New York. Řekl, že Albany oplývá veškerým půvabem Limericku, hahaha, že je to skvělé místo na umření, ale ne na to, aby se tam člověk oženil a vychovával děti. Byl z Dublinu a věděl, že já jsem z Limericku, a když se Limericku posmíval, nevěděl jsem, co mám dělat. Rád bych ho usadil nějakou vtipnou replikou, ale pak jsem se na sebe podíval do zrcadla, uhrovitá tvář, zanícené oči a zkažené zuby, a bylo mi jasné, že se nikomu nemůžu postavit, a už vůbec ne prvnímu důstojníkovi v uniformě, který má před sebou slibnou budoucnost jako kapitán vlastní lodi. Pak jsem si řekl: Co je mi vlastně do toho, co kdo říká o Limericku? Zažil jsem tam jenom bídu. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

 

O autorovi

Frank McCourt (1930–2009) se narodil v New Yorku jako nejstarší dítě irských přistěhovalců. Velká hospodářská krize a otcův alkoholismus způsobily, že rodina zůstala bez prostředků, a když byly Frankovi čtyři roky, McCourtovi odešli z New Yorku za příbuznými do irského Limericku. Situace rodiny se však ještě zhoršila. Otec neměl práci a jakýkoliv skromný příděl peněz propíjel. Několik McCourtových sourozenců zemřelo a on sám v deseti letech málem podlehl tyfu. V roce 1941 jeho otec odjel do Anglie údajně pracovat do válečné muniční továrny, ale rodině nikdy žádné peníze neposlal, ta byla odkázána na žebrání a příležitostné krádeže. V roce 1949 se McCourtovi podařilo vrátit se do New Yorku. Pracoval v přístavních docích a v době korejské války sloužil v armádě. Po skončení vojenské služby vystudoval angličtinu na Newyorské univerzitě. Třicet let učil na newyorských středních školách, poté se věnoval psaní memoárů. Za knihu Andělin popel (česky 1998, 2003 a 2021) získal Pulitzerovu cenu a mnohá další ocenění. Po jejím ohromujícím úspěchu navázal pokračováním Andělina země (česky 2004 a 2022), v němž vylíčil návrat do Ameriky, země snů, kde v padesátých letech minulého století prošel jako přistěhovalec tvrdou školou života.

Zdroj informací: Prostor

————————————————

Jízlivá a zábavná kniha Máma to má na háku od Laurie Gelmanové přináší střízlivý a nepřikrášlený pohled na rodičovství a potěší nejen všechny znavené mámy.

Máma to má na háku

Autorka: Laurie Gelmanová
Přeložila: Eva Brožová

Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-160-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Máma to má na háku vydalo nakladatelství Jota.

Matka pětiletého syna z Kansas City, vybavená neodolatelným šarmem a drzostí, říká věci, které si všechny mámy skutečně myslí, a prochází jí to – většinou. V nadšeně přijatém románu se čtenářky seznámí s její nekonvenční rodinou a hlasitě se smějí, když se Jen snaží proplouvat překvapivě náročným terénem rodičovské politiky. Jen Dixonová není typická zástupkyně rodičů ve třídě předškoláků – ani máma obecně. Její dvě dcery, které zplodila se dvěma různými (pravděpodobně) muzikanty, už jsou na vysoké a s Maxem si tuhle roli zopakuje podruhé – tentokrát s manželem a otcem svého syna po boku. I když ji její nejlepší kamarádka a předsedkyně Sdružení rodičů a přátel školy vidí jako nejvhodnější adeptku na tuhle práci (nebo nejstarší), ne všichni rodiče mají stejný názor. Jen například požaduje, aby všichni v co nejkratším čase reagovali na její e-maily týkající se pomoci ve třídě nebo přinesli na třídní schůzku „speciální“ brownies, takže ne všechny matky přijímají její metody s nadšením. Přidejte k tomu starou lásku z její minulosti, matku alergického dítěte, překvapivě sexy učitelku a aspirantku na Dokonalou hospodyňku, jíž není snadné se zavděčit a jež na každém kroku vyvolává problémy, a z té práce se stane mnohem víc, než k čemu se upsala. Upřímná, neuctivá a vtipná kniha Máma to má na háku je svěží, vítaný hlas v beletrii – ten typ románu, po kterém opravdové mámy touží, a zábavná četba pro všechny matky, co se budou s úlevou smát jejím jízlivým postřehům.

 

Ukázka z knihy

Když jsem pracovala v Allstate, seznámila jsem se s Ronem Dixonem, který se stal otcem číslo 3 a manželem číslo 1. Mimochodem, pořád mám jenom jednoho manžela. Prostě mi připadá vtipné ho takhle představovat. Ron zavolal na zákaznickou linku, aby podal stížnost na lidi, o kterých si myslel, že je u nich v dobrých rukou. Jak jsem měla v popisu práce, vzala jsem hovor a snažila se mu to rozmluvit. Ron má úžasný hlas. I když si stěžuje, zní, jako by právě spolkl tekutý samet. Dokázala bych ho poslouchat celý den. Teprve když prohlásil, že jsem bezcitná mrcha, jsem usoudila, že se s ním chci sejít. Do dnešního dne si myslí, že jsem brala na oběd všechny své naštvané volající klienty.
Co k tomu říct? Okamžitě jsem mu padla do oka. Nejsem nepřitažlivá, pokud zvážíme můj věk a kila, která jsem přibrala, a Ron byl náhodou singl a právě měl za sebou příšerný rozvod. Když totiž volal do Allstate, snažil se uplatnit nárok na pojistku z důvodu vyšší moci kvůli spadlému stromu, do kterého očividně narazilo auto. Později jsem zjistila, že ten strom byl obětí domácího násilí a napálila to do něj jeho ex. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Laurie Gelmanová (*1964) se narodila a vyrostla v Kanadě. Než se pustila do psaní románů, pracovala pětadvacet let v Kanadě a Spojených státech jako televizní moderátorka. Se svým manželem Michaelem Gelmanem a dvěma dospívajícími dcerami žije v New York City. Máma to má na háku je její prvotina.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám naše humorné tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZámeček

Majchráková, Barbora

Argo, 2022

zobrazit info o knizeAndělina země

McCourt, Frank

Prostor, 2022

zobrazit info o knizeMáma to má na háku

Gelmanová, Laurie

Jota, 2022

Napsat komentář