Román do kufru

uvod roman do kufru
Dilema každého milovníka knih tkví zejména v nelehkém rozhodování, kterou knihu s sebou vzít na dovolenou. Abychom vám volbu usnadnili, vybrali jsme tentokrát hned pět knižních kousků, které se na dovolené určitě neztratí.

Začínáme titulem prozatím u nás ne tolik známé francouzské spisovatelky. Ve své druhé knize nabízí příběh tří děti ještě školního věku, ze kterých se stanou opravdoví přátelé. Může však dětské přátelství překonat nejenom dlouhá léta, ale také ne vždy veselé vzpomínky a zvláštní tajemství?

1986. Adrien, Étienne a Nina se potkají na základce. Okamžitě se spřátelí. Jsou nerozluční. Milují stejné věci, stejnou muziku. Společně se učí i poflakují, bojují s učiteli a hledají své místo v rodinách i ve světě dospělých. Sdílejí svá zranění i své touhy. Společně spřádají sny o hudební skupině, která nechá za zády úzkoprsý venkov a jednou dobude Paříž. Nikdo a nic je nerozdělí. Ale sdílejí skutečně všechno? 2017. Na dně jezera, u něhož trávili horká odpoledne i noční alkoholové večírky, je jednoho dne objeven vrak auta, který tam ležel dlouhá léta, a v něm pozůstatky lidského těla. Virginie, novinářka s tajemnou minulostí, píše o události reportáž. Její vzpomínky postupně osvětlují pavučinu vztahů, která trojici přátel z dětství spojuje. Co se s nimi za ta léta stalo? Proč jsou všichni tři tak napjatí a čekají se zatajeným dechem na výsledky policejního vyšetřování? Patří ostatky někomu, koho dobře znali? A jak to všechno souvisí s jejich přátelstvím?

Tři

Autorka: Valérie Perrinová
Přeložila: Jitka Řihánková

Počet stran: 600
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-889-0
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Tři vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ti tři se potkali o deset měsíců dříve na dvoře Pasteurovy základní školy, první školní den páté třídy. To je věk, kdy je v tom bordel. Věk, kdy si už děti nejsou podobné. Velké a malé. V pubertě, ještě ne v pubertě. Některé vypadají na čtrnáct, jiné na osm. Dvě páté třídy se shromáždily na dvoře. Učitelka paní Blétonová a učitel pan Py dohlíželi bok po bokku na šedesát žáků. Takové to ráno, kdy člověk pozná rány náhody a rány osudu. Kdy se naučí rozlišovat.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorce

Valérie Perrinová je známá francouzská spisovatelka, scenáristka a fotografka. Jejím životním partnerem je slavný francouzský režisér Claude Lelouch (Muž a žena, Žít a užít), s nímž spolupracuje na jeho projektech. Její první román Les oubliés du dimanche získal několik ocenění, například cenu Lire Élire 2016 a Prix de littérature du Lions Club. Česky vyšel v loňském roce její román Vyměnit vodu květinám.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Druhá kniha zaujme především příznivce japonské literatury. Hlavní hrdina se potýká se zdánlivě běžnými životními situacemi, v nichž se ovšem setkává nejenom s  porozuměním, ale i s krutostí, která jej dohromady s odcizením nakonec v dospělosti přivede až k rozhodnutí vzít si život.

Józó, hlavní hrdina románu Odepsaný, vypráví o svém na první pohled běžném a víceméně normálním životě, přestože se sám cítí neschopen porozumět lidským bytostem. Pokusy o smíření se s okolním světem začínají v raném dětství, pokračují na střední škole, kde se pro své okolí stává klaunem, aby zamaskoval odcizení, až nakonec vedou v dospělosti k pokusu o sebevraždu.
Autor románu, japonský spisovatel Osamu Dazai, bez sentimentu zaznamenává náhodné krutosti života a prchavé okamžiky lidské pospolitosti, porozumění a něhy. Jeden z nejprodávanějších japonských románů je důkazem toho, že významné literární dílo nemusí během let ztratit nic ze své nadčasové aktuálnosti.

Odepsaný

Autor: Osamu Dazai
Přeložila: Zdenka Švarcová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-276-0410-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Odepsaný vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Také tvář na druhé fotografii prozrazuje přetvářku v nečekaně úděsné míře. Je to obrázek studenta. Nedá se přesně určit, jde-li o snímek z let středoškolských nebo vysokoškolských, rozhodně ale zachycuje studenta nebezpečně pohledného. Jenže i v tomto případě jsem z něj měl pocit stejné podivnosti. Jako by to ani nebyl skutečný člověk z masa a kostí. Sedí v proutěném křes-le nohu přes nohu, na prsou mu z kapsičky student-ského stejnokroje vykukuje bílý kapesník a samozřej-mě – usmívá se. Smějící se tvář na tomto snímku už nepřipomíná vrásčitou opičku. Zdobí ji skutečně vyda-řený krásný úsměv, který se přesto od běžných lidských úsměvů v něčem liší. Není v něm špetka opravdovosti, ať už si pod tím představujeme pulsující krev či plnost prožitku. Je to úsměv lehčí než pták, lehký jako pírko, úsměv pro aršík bílého papíru. Působí zkrátka dojmem něčeho ve všem všudy vyumělkovaného. Nechybí mu domýšlivá póza ani lehkovážnost a zženštilost, ani – jak se dá očekávat – módní okázalost.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Osamu Dazai (1909–1948), vl. jménem Shūji Tsushima byl skvělým japonským spisovatelem a dnes je považován za hvězdu japonské literatury. Ve velké části světa je bohužel takřka neznámým autorem. Nezměnila to ani skutečnost, že byl jako jeden z prvních japonských spisovatelů krátce po válce deportován, zejména kvůli tomu, jak skvěle vystihl poražené Japonsko ve své krátké poválečné kariéře. Jeho tvorba byla osobní, dalo by se říci autobiografická. Měl spoustu uměleckých předností, které byly vyváženy osobními slabostmi a nedostatky. Na vysoké škole studoval francouzskou literaturu, avšak své studium nikdy nedokončil. Ve svých dílech popisoval zemi plnou lidí se silnými vztahy a často rozporuplnými potřebami. Dazai patřil do třetí generace moderních japonských spisovatelů. V jeho době se bralo vše, co bylo západní, jako moderní. On sám ve svých dílech zmiňuje autory jako je Verlaine, Baudelaire, Čechov, Dostojevský a mnohé další.

Zdroj informací: český-jazyk.cz

————————————————

Kdo by neznal Jiřího Stránského a jeho román Zdivočelá země? Nakladatelství Argo nabízí v novém vydání také navazující román Aukce, která doplňuje tuto románovou ságu plnou zejména politických událostí minulého režimu, které je potřeba si neustále připomínat.

Román Aukce bezprostředně navazuje na Zdivočelou zemi a spolu s ní tvoří románovou ságu o životních osudech Antonína Maděry, jeho rodiny a přátel od roku 1947 až do začátku devadesátých let. Bývalý letec britského letectva hospodařící na malém statku v česko-německém pohraničí neunikl po únoru 1948 pozornosti policie a i jeho záhy sleduje STB. Maděra je zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen. Ale nejen Maděra je cílem perzekuce. Stejně tak i jeho rodina. Skvělý román, v němž se odrážejí autorovy osobní zkušenosti s brutalitou policejního vyšetřování a s nelidskými podmínky politických lágrů, přináší svědectví o době, jež by neměla upadnout v zapomnění. Obě knihy byly předlohou k úspěšnému televiznímu seriálu České televize a Jiří Stránský k němu napsal scénář.

Aukce

Autor: Jiří Stránský

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 125×210 mm
ISBN: 978-80-257-3722-4
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Aukce vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ujeli snad padesát metrů, než Maděra začal pokyvovat, chvíli to dokonce vypadalo, že mu krok koně rozhoupal i hlavu, ale vzápětí se mu to jeho až drezúrové držení vrátilo, pak konečně promluvil: „Zvláštní. Taky jsem si na něho vzpomněl. Ale kvůli něčemu jinýmu… Hele, Smájli. Před pěti lety jsem vás poprosil, abyste z mejch narozenin nedělali žádnej humbuk. Jen jsme se sešli a měli radost, že jsme pohromadě. A protože nás se všema těma dětma a vnoučatama bylo tolik, veškerý vzpomínání bylo tak rozcupovaný, že na ňáký pomyšlení, jak jsem starej, nezbylo už místo.“

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Jiří Stránský (1931–2019), český spisovatel, scenárista, dramatik, překladatel, básník a skaut, byl vychován v rodině se silným protikomunistickým a protifašistickým zaměřením. Studoval gymnázium, avšak v roce 1950 byl ze školy těsně před maturitou z politických důvodů vyloučen. V roce 1953 byl odsouzen na osm let za velezradu a propuštěn byl až na amnestii v roce 1960. Byl kopáčem, zedníkem, betonářem, filmařem i překladatelem. V roce 1973 byl opět odsouzen do vězení na tři a půl roku. Po roce 1989 začal znovu publikovat a stal se spisovatelem z povolání. Také pracoval jako vedoucí zahraničního oddělení Českého literárního fondu, řadu let byl prezidentem Českého centra Mezinárodního PEN klubu a předsedou Rady Národní knihovny. Byl také nositelem Medaile Za zásluhy, francouzského Řádu rytíře věd a umění, literární Ceny Egona Hostovského a nejvyššího skautského ocenění Řádu Stříbrného vlka. Je autorem knih Štěstí (1969, 2019), Zdivočelá země (1991, 2021), Přelet (2001), Tichá pošta (2004), Stařec a smrt (2007), Oblouk (2009), Tóny (2011), Balada o pilotovi (2013), Štěstí napodruhé (2019). Dětem věnoval Povídačky pro Klárku (1996), Perlorodky (2005), Povídačky pro moje slunce (2005), O chamtivém králi (2011), O Dešťovém kameni (2016). Napsal také řadu filmových i televizních scénářů, básní i fejetonů. V Českém rozhlase pravidelně četl své glosy k současnému dění.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Předposlední knižní tip dnes patří klasické detektivce. Peter Temple ve své další knize nabídne kriminální zápletku se vším, co k dobrému napínavému čtení patří.

Do Melbourne přichází zima a s ní spiknutí přinášející smrt…
Zdeptat Jacka Irishe není jen tak. Ale když Melbourne sevře studená vlhká zima, klesá jeho nálada hluboko pod bod mrazu. Proto se zprvu ani příliš nesoustředí na zakázku od svého občasného zaměstnavatele Cyrila Woottona: najít jistého Robbieho Colburna. Věci však naberou na obrátkách, když Jack přijde na to, že zmizelý barman je už zřejmě mrtvý, a také, že jeho skutečným klientem je známý soudce Colin Loder. Toho ani tolik nezajímá sám Robbie jako fotoalbum, které mu ukradl. Fotoalbum, jehož zveřejnění by ukončilo Loderovu skvěle rozjetou kariéru a jímž se ho nyní někdo pokouší vydírat. V tomhle případu nikdo a nic není, jak se na první pohled zdá, a vše se ještě víc zkomplikuje, když na povrch začnou vyplouvat jména úplatných policistů, drsných ranařů i melbournské smetánky. Sebemenší ztráta ostražitosti může mít najednou fatální následky. Dokáže se Jack dobrat pravdy dřív, než ho to bude stát život?
Podle knih s Jackem Irishem byla natočená brilantní televizní série s Guyem Pearcem v hlavní roli.

Konec světa

Autor: Peter Temple
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 156×210 mm
ISBN: 978-80-7588-360-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Konec světa vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Cestou, na hnusný dálnici, jsem v postadrenalinovým šoku přemýšlel o životě, o tom, jak je krátký a pošetilý, zejména o svým životě, o tom, jak je zranitelný a jak je nespravedlivý, že tak obrovský břemeno musí spočinout na tak štíhlých a křehkých oporách. Potom Cam, jenž v tý sebevražedný tlačenici kamioňáků, pitomců a maniaků řídil dvěma prsty, utrousil: „Aspoň že jsme z bookmakerů vyrazili v průměru patnáct a ze sázkovek deset.“ Prudce jsem se narovnal, srdce se mi rozbušilo, jako bych se probudil z utíkacího snu, iracionálně naštvaný. „Tys na to vsadil?“ zeptal jsem se. „Ta mizerná herka neměla ani na to, aby Renoirovi olízla holínky, boty… teda kopyta, zatracený kopyta…“ Harry si položil hlavu na opěrku. „Jacku,“ oznámil mi smutně, „při dostihu nemůžeš všechno vsadit jenom na jediného koně.“ Schoulil jsem se na sedadle jako jemně vyplísněný dítě. Jak často vám musí některý věci opakovat?

Podívat se můžete na kompletní ukázku.

O autorovi

Peter Temple je jeden z nejuznávanějších současných australských autorů detektivek se narodil v roce 1946 v Jižní Africe. V roce 1982 se přestěhoval do Melbourne, kde se živil zejména jako novinář a pedagog. Proslavil se však až o něco později svými romány, a to především čtyřmi krimi thrillery se svérázným soukromým vyšetřovatelem Jackem Irishem (Staré dluhy, Temný příliv, Konec světa, Bílý pes). Čeští čtenáři znají také detektivku Drsné pobřeží (za niž Temple obdržel jako první Australan prestižní britské ocenění Gold Dagger) a její volné pokračování Pravda. Autorovy knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků, získaly řadu dalších cen a série s Jackem Irishem se dočkala filmové a seriálové podoby s Guyem Pearcem v hlavní roli. Peter Temple žil až do své předčasné smrti v roce 2018 s manželkou Anitou a synem Nicholasem v australském Ballaratu.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Na závěr představíme jeden netradiční román rakouské autorky. Za pozornost stojí nejenom díky zvolenému tématu, ale také zpracování – kratinké kapitoly se navzdory těžšímu tématu budou číst docela lehce.

Na ostrově uprostřed řeky, kam nikdy nikdo nechodí, žijí v primitivních podmínkách tři opuštění chlapci – Petru, Magare a Cheta. Každý den vyplouvají na loďce „pracovat“ na druhý břeh, do velkého města. Jsou malí, nenápadní a jejich úkolem je na ulicích okrádat lidi. Kořistí pak musejí plnit truhlu, kterou si chodí pravidelně vybírat jistý Krakadzil – muž, jenž dětem vyplatí pár drobných, přinese něco k jídlu a pošle jim kumpána s „andělským prachem“ – syntetickou drogou, která jim má zajistit dobrou náladu a potěšení z práce. Chlapci se Krakadzila bojí, neznají však jiný způsob života a děsí je představa, že vyrostou a on už je nebude potřebovat. Vše se ale změní ve chvíli, kdy Petru potká stejně starou dívku a skamarádí se s ní. Marju přitahuje jeho bezelstnost a podivné chování, on zase poznává normální život svých vrstevníků. Dochází k situacím, které jsou pro oba nové, a oni nevědí, jak se v nich chovat. Petru nejen že neumí číst, nezná ani další běžné věci z denního života, neví, co je rodina. Postupně se proměňuje a ostatním chlapcům to začne být nápadné, cítí, že se děje něco neobvyklého. A to pro ně může být nebezpečné. Jenže běh událostí už nejde zastavit…

Andělský prach

Autorka: Cornelia Travniceková
Přeložila: Magdalena Štulcová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-521-7
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Andělský prach vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

„POSTŘEH!“ vykřiknu a hodím míč, hodím ho tak, aby se odkutálel přesně k sukni nějaké ženy. Žena stočí pohled dolů na míč. Druhý kluk do ní vrazí, protože utíkal za míčem moc rychle, a tak se omlouvá, mockrát, pořád dokola se omlouvá, umazal té ženě sukni, stydí se, oprašuje ji a snaží se ženě špínu vyčistit, žena se také stydí, že jí cizí kluk oprašuje a čistí sukni, že sahá na její oblečení, poněvadž tak sahá i na ni, pod tím oblečením je přece ona, a tenhle následný stud oné ženy způsobí, že můj kamarád se stydí ještě víc, jak jen se mu to mohlo stát, je nepozorný a příliš divoký, i když to neumí tak přesně vyjádřit, je mu to hrozně moc líto. Konečně žena odmítne jeho snažení i rychlá jednotlivá slova, která kluk kolem ní průběžně trousí, a kluk popadne míč, pozpátku utíká pryč, obličejem stále otočený k dotyčné ženě, usmívá se na ni; a ona si později nedokáže vybavit jeho obličej, ani si přesně nevzpomene na slova, která jí říkal, pamatuje si jenom ten úsměv.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Literární tvorba rakouské autorky Cornelie Travnicekové (nar. 1987) zahrnuje romány, povídky, knihu pro děti i poezii. Její románový debut Chucks (2012) byl úspěšně zfilmován pod názvem Mae (2015) – snímek získal Cenu publika na filmovém festivalu v Montrealu. Ukázka z druhého románu Junge Hunde (Mladí psi), v té době ještě nedokončeného, získala v roce 2012 v soutěži Ingeborg Bachmannové v Klagenfurtu Cenu publika. Román Andělský prach se v roce 2020 dostal do nejužšího výběru nominací na Rakouskou knižní cenu.
Mladá spisovatelka, pocházející z Dolního Rakouska, vystudovala na Vídeňské univerzitě pozoruhodnou kombinaci oborů sinologie a informatika a oběma disciplínám se věnuje: je zaměstnaná jako projektová manažerka a výzkumná pracovnice v rakouském Centru pro virtuální realitu a vizualizaci a současně překládá krátké literární prózy z čínštiny.

Zdroj informací: TZ


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTři

Perrinová, Valérie

Jota, 2022

zobrazit info o knizeOdepsaný

Dazai, Osamu

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeAukce

Stránský, Jiří

Argo, 2022

zobrazit info o knizeKonec světa

Temple, Peter

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeAndělský prach

Travniceková, Cornelia

Prostor, 2022

Napsat komentář