Ztracený případ

mlada_carodejka

Přáli byste si umět kouzlit? Stačilo by jediné lusknutí prstů a z vašich nepřátel by byly třeba ropuchy! Lákavá představa, že? Vždy je však nutné myslet na to, že každé kouzlo se dotyčnému může vymknout z rukou…

Své o tom ví dospívající čarodějnice Morgana Kouzelná, která je hlavní hrdinkou knihy Mladá čarodějka z produkce nakladatelství Bambook. Nápad na příběh o rošťácké mladé čarodějce a jejím sarkastickém společníkovi se zrodil v hlavě britské autorky Katy Birchallové, která se věnuje především tvorbě pro děti a mládež. V roce 2015 u nás debutovala dívčím románem Ta holka – vypráví o dívce, která by se ráda spřátelila s nejoblíbenějšími lidmi ze školy. Na motivy kultovního seriálu Netflixu Sex Education napsala knihu Sexuální výchova: Road trip. I vy se tak se svými oblíbenými hrdiny můžete vydat na road trip, který má v sobě všechno, co fanoušci na seriálu Sex Education milují: upřímnost, humor a především citlivý a otevřený přístup k sexualitě.

Jak již bylo řečeno, hlavní hrdinkou knihy Mladá čarodějka je Morgana Kouzelná. Ve svých třinácti letech konečně úspěšně absolvovala ZMČ neboli Zkoušku mladé čarodějky. Jde o jednu z nejdůležitějších zkoušek, kterou čarodějky skládají. Je důkazem, že ovládají své magické schopnosti natolik, aby mohly navštěvovat školu s obyčejnými smrtelníky. Morgana zatím měla domácí výuku, ale nemůže se dočkat, až nastoupí do normální školy a najde si nové kamarády.

Škola je vždycky trochu na prd, když jsi nová. (str. 68)

Morgana je proslulá svými kouzelnými nehodami způsobenými nevinným lusknutím prstů. Vždyť i ZMČ složila až na osmý pokus! Jakmile se pustí do kouzlení, obvykle se něco pokazí. Připadá si neschopná, beznadějná a marně hledá něco, v čem by byla dobrá. Teď však začíná nová etapa jejího života. Jako teenager i jako čarodějnice má před sebou vzrušující rok: svůj první školní rok! Jenže se zdá, že mezi spolužáky nedokáže zapadnout. Trapasy a maléry ji doprovází od chvíle, kdy poprvé vkročila do školní budovy. A ani její společník Merlin, kouzelná bytost neustále měnící svou podobu, jí nový začátek zrovna neusnadní…

„A víš, proč nikdy doopravdy nezapadneš?“
„Proč? vyštěknu a překřížím ruce.
„Protože jsi čarodějka. A nikdo ve škole to nesmí vědět nebo pochopit – tuhle obrovskou část tvého života. Vždycky to budeš muset skrývat. Časem si třeba najdeš kamarády, ale nikdy nebudeš jedna z nich, nikdy si je nebudeš moct pustit k sobě. Takhle to prostě je a vždycky bude. (str. 93)

Ve škole Morgana samozřejmě nesmí kouzlit. Jenže pokušení využít magické schopnosti je někdy až příliš veliké! Stačilo by jediné lusknutí prstů a Morganin život by byl zase zcela v pořádku. Nebo ne?

Příběh je určen čtenářkám od 10 let, ale můžete si ho užít i v případě, že jste o mnoho let starší – jako třeba já. Možná vás zarazilo, proč jsem se pustila do čtení knihy pro mladé dívky. Jako náctiletá jsem milovala seriál Sabrina, mladá čarodějnice. A právě fanynkám Sabriny je příběh ušitý na míru! Čtení pro mě bylo nostalgickým návratem do mého dospívání. I Sabrina navštěvovala školu obyčejných smrtelníků a snažila se před nimi utajit, kým ve skutečnosti je. Ani Sabrina se nedokázala vyhnout různým průšvihům. Ale nebojte se, ačkoli mají Morgana a Sabrina mnoho společného, zároveň se světy, ve kterých se pohybují, v mnohém liší. V Morganině příběhu totiž hrají důležitou roli nejen čarodějnice, ale také zaklínači. Vždy se vzájemně považovali za úhlavní nepřátele. Dokáží se někdy oprostit od předsudků a spojit své síly?

Mladá čarodějnice patří k nápaditým a vtipným vyprávěním, která se odehrávají ve světě kouzel. Hlavní hrdinka řeší jeden malér za druhým, čímž si získá vaše sympatie. Děj je svižný a styl psaní jednoduchý, což odpovídá cílové skupině čtenářů. A také čtivý! Chválím i obálku, která dokonale vystihuje podstatu celého příběhu. Katy Birchallová napsala druhý díl o patáliích mladé čarodějky Morgany. A já už se těším na další její dobrodružství, které si rozhodně nenechám ujít. Snad se tedy brzy dočkáme českého překladu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMladá čarodějka
Morgana dokáže kouzlit lusknutím prstů

Birchallová, Katy

bambook, 2022

Napsat komentář