Jak tajemství ovlivňují rodinné vztahy?

rodinna-tajemstvi
Mít tajemství před členy naší rodiny? Děláme to všichni. Každý z nás tají detaily našich milostných životů, zdraví, sexuality, úspěchů či neúspěchů… Je to ale dobře? Co může pár zdánlivě nevinných tajemství způsobit? Není lepší naučit se být více otevřený?

Na začátku bylo znásilnění, incest, cizoložství, opuštění, zločin, potupná nemoc. Při prudkém vzplanutí pocitu zahanbení, strachu nebo viny nás však obestře ticho a zrodí se rodinné tajemství, kterým trpí jedna generace za druhou. Jak ukončit toto nevyřčené, přijmout ho a vystoupit z mlčení? Jak zabránit vzniku dalšího rodinného tajemství a zneškodnit ho dřív, než se zrodí?
Autorka analyzuje mechanismus rodinných tajemství, jejich psychologické důsledky a zkoumá různé cesty k osvobození, včetně psychogenealogické terapie. Kniha bude cenná nejen pro ty, kteří nesou břímě mlčení, tak pro ty, kteří zoufale hledají pravdu. Naučme se odemknout dveře rodinnému tajemství, poznat ho, abychom ho mohli přijmout a překonat.

Rodinná tajemství

Jak překonat trauma předků
Autorka: Yvonne Poncet-Bonissol
Přeložila: Kateřina Bodnárová

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1868-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Rodinná tajemství vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

 Když považujeme mlčení za prostředek k ochraně druhého, znamená to, že si lžeme „do kapsy“. Nevyřčené je tu zlatým pravidlem. Samozřejmě existují strašné prožitky a vysoce delikátní události, na jejichž odhalení je třeba se připravit a srovnat si je v hlavě. Jak jsme řekli: dětem nebo preadolescentům, jejichž osobnost se vyvíjí, není možné rovnou vpálit přiznání týkající se sebevraždy, vraždy, znásilnění či prostituce jednoho z blízkých příbuzných. Emocionální příliv by mohl ohrozit jejich budující se rovnováhu, jako když se rozestavěný dům, který ještě nemá hotové stěny a střechu, zhroutí při příchodu tornáda. Je tedy třeba u těchto citlivých otázek postupovat ze začátku opatrně, volit vhodné formulace a uklidňujícím tónem mluvit o „těžkém životě“ a „velkých problémech“. A ještě dodat, že mladý člověk za to nemůže, že by se neměl znepokojovat a že mu důvěřujeme. A pokud bude jeho zájem o informace přetrvávat, jistě přijde vhodná chvíle odhalit tajemství, které už prosakovalo na povrch a týká se skutečností, jež společnost odmítá: bude nutné sebrat odvahu a jasně říct, že zločin nebo třeba znásilnění spáchané členem rodiny bylo nepřijatelné. (str. 47–48)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Yvonne Poncet-Bonnissol je francouzská psychoterapeutka. V Portále vyšly její knihy Psychický nátlak v rodině a O matkách a dcerách.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Nakladatelství Portál načíná na knižním trhu 30. rok existence. Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Knižní produkci doplňují periodika. Od podzimu 2006 pořádá Portál také odborné semináře určené pedagogům mateřských a základních škol, školních družin a dalších vzdělávacích či volnočasových zařízení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRodinná tajemství
Jak překonat trauma předků

Poncet-Bonissol, Yvonne

Portál, 2022

Napsat komentář