Týden čtení dětem 2022

cele_cesko_cte_detem_12_rocnik
Letošní 12. ročník Týdne čtení dětem je za námi. Tradiční oslava literatury a společného čtení odstartovala 1. června na zámku ve Slavkově u Brna. Až do 7. června probíhaly po celé republice desítky akcí, do kterých se zapojila stovka organizací – škol, školek, knihoven…

K častým aktivitám patřilo například společné čtení z knížek Aleny Mornštajnové pro děti či besedy se spisovateli. V jedné ze škol žáky navštívili senioři a přiblížili jim knihy ze svého dětství a dospívání. Jinde se konalo pasování nových čtenářů, kterého se osobně zhostil pan starosta v kostýmu rytíře. Více o akcích najdete na webu Celé Česko čte dětem.

Týden čtení dětem je každoročním vrcholem celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem​. „Letošní týden čtení dětem byl opět netuctový. Slavnostní zahájení se nemohlo odehrát na krásnějším místě. Historický sál slavkovského zámku dodal našemu tradičnímu svátku dětí a čtení slavnostní ráz. Všichni účinkující si získali srdce malých i větších posluchačů od prvních slov a tónů,“ říká Eva Katrušáková, zakladatelka společnosti Celé Česko čte dětem. „Letos se také přihlásilo spoustu organizací, které připravily atraktivní akce, a podpořily tak myšlenku o důležitosti čtení dětem,“ doplnila Eva Katrušáková.

Průvodcem slavnostní inaugurací Týdne čtení dětem v krásných prostorách historického sálu slavkovského zámku byl na Den dětí herec a moderátor Lukáš Hejlík. Pozvání přijala herečka Kamila Janovičová, známá z pohádky Tajemství staré bambitky, která dětem přečetla úryvky ze svých oblíbených dětských knih – Žofka a Děsivé dějiny. Spisovatelka Alena Mornštajnová představila menším žákům svou novou knihu Kapka Ája, o kterou si pak mohly děti zasoutěžit, a pro větší školáky připravila úryvek z povídky Housbót z knihy Kapuce od mikiny. Tato novinka s povídkami od patnácti renomovaných českých spisovatelů vznikla ve spolupráci se společností Celé Česko čte dětem. Součástí zahajovacího programu bylo představení z oblíbeného projektu ListoVáníManolito Brejloun a FakeNews. O hudební doprovod se postaral skladatel a klavírista Zdeněk Král se svou kapelou U tebe. Knižní dárky pro slavkovské školáky zajistila nakladatelství Albatros, Jota, Grada, Host, Portál a společnost Knihcentrum.

Celé Česko čte dětem

Celé Česko čte dětem je nezisková organizace a celostátní osvětová kampaň, jejímž hlavním posláním je šířit myšlenku o zásadním vlivu předčítání dětem na jejich emoční rozvoj. Celé Česko čte dětem se na konci roku 2017 stalo Neziskovkou roku 2017 ve své kategorii, v roce 2018 natočilo svůj v pořadí již třetí důležitý TV spot Kontrasty. V roce 2020 spatřila světlo světa první písnička pro společnost s názvem Budu jejich ochráncem, kterou zadarmo nazpívali různí interpreti z Moravskoslezského kraje. Kampaň neříká „Jdi a čti si!“, ale „Pojď, budu Ti číst.“ Je o společném sdílení času, prostoru a emocí.​

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář