Srdeční záležitost

knihkupectvi-na-riverside-drive

Jaký osud čeká krachující londýnské knihkupectví, které zdědila majitelka úspěšné kosmetické firmy ze Švédska? Dokáže se zorientovat v knižní branži a vypěstovat si lásku ke knihám?

Titul Knihkupectví na Riverside Drive napsala Frida Skybäck a vydalo jej nakladatelství Knihy Dobrovský pod svou značkou Red. Právě tímto románem si švédská spisovatelka získala srdce mnoha čtenářek doma i v zahraničí. Byl přeložen do několika jazyků a na podzim roku 2019 vyšlo i volné pokračování, které se v češtině teprve chystá. Frida Skybäck napsala také několik historických románů, mezi které patří třeba trilogie o sestrách Stiernforsových. Českého překladu se však zatím nedočkaly.

Hrdinka Charlotte Rydbergová žije ve Švédsku, kde před lety se svým manželem založila kosmetickou firmu. On komunikoval se zákazníky, ona se věnovala vývoji kosmetických produktů. Ale ze dne na den na vše zůstala sama – její manžel totiž zemřel. O to více se Charlotte ponořila do práce, aby si udržela kontrolu nad životem. Jenže teď ji čeká výlet do Londýna. Britský advokát jí oznámil, že po své tetě zdědila viktoriánský dům, jehož součástí jsou dva byty a knihkupectví s více než stoletou tradicí. Ona však svou tetu nikdy neviděla. Ani Charlottina matka o své starší sestře vůbec nemluvila. Proč dům odkázala právě jí? A co si s ním počne? O vedení knihkupectví nic neví. A těžko se může přestěhovat do Londýna a začít tam prodávat knihy, když má doma svou vlastní zavedenou firmu!

Charlotte zabořila obličej do dlaní. Nevěřila, že by se jim mohlo podařit najít někoho, kdo by měl zájem o koupi knihkupectví, které vykazuje ztrátu. (str. 55)

Jaký tedy bude osud knihkupectví a jeho zaměstnanců, kteří v něm po smrti původní majitelky i nadále pracují? To je otázka, kterou si bude klást každý čtenář. Nejprve jsem si myslela, že záchrana knihkupectví bude hlavním tématem příběhu. Ale ono tomu tak úplně není, protože autorka vytvořila další zápletku. Charlotte se samozřejmě bude muset rozhodnout, jak se svým dědictvím naloží, ale její pozornost postupně upoutá ještě něco: co rozdělilo dvě ženy, které si dříve bývaly tak blízké?

O své rodině toho věděla jen velmi málo. Máma nikdy nemluvila ani o svém dětství a neustále zdůrazňovala, že kromě sebe nikoho jiného nemají. Charlotte často přemýšlela, čím to bylo, a doufala, že jí máma jednou o své minulosti poví, jenže ten den nikdy nenastal a teď už bylo pozdě. (str. 94)

Jak je zřejmé i z názvu knihy, děj je zasazen do londýnského knihkupectví. Díky tomu čtenáři objeví mnoho tipů na další spisovatele a díla, která rovněž stojí za přečtení. A stejně tak autorka zmíní i památky, které byste v Londýně měli navštívit. Dějové linky jsou v příběhu dvě. V jedné se Frida Skybäck soustředí na přítomnost, ve druhé vás zavede do první poloviny 80. let 20. století. Charlotte totiž nerozumí tomu, proč o své tetě vůbec nic neví. A tak pátrá v minulosti, aby zjistila, co se v její rodině před lety stalo…

Bylo zvláštní vědět toho tak málo o své minulosti a celou dobu se o ní jen dohadovat, jako když člověk po tmě tápe v cizím pokoji. (str. 359)

Tempo vyprávění je v některých pasážích pomalejší. Autorka nikam nespěchá a pečlivě vysvětluje vše, co je pro příběh důležité. Osudy hlavních hrdinů mě pohltily natolik, že jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Pomalejší pasáže jsou proloženy těmi, v nichž se tempo vyprávění zrychluje. A to zejména ve chvílích, kdy se Frida Skybäck vrací do minulosti a vysvětluje, co se odehrálo mezi některými členy Charlottiny rodiny.

Román nabízí dokonalé útočiště všem milovníkům knih. Pod tematicky laděnou obálkou, která dokáže zaujmout na první pohled, se skrývá příběh plný zrady, lásky a komplikovaných rodinných vztahů. A i vy možná už tušíte, že starý dům zaplněný knihami v sobě ukrývá mnohem více odpovědí, než mohla hlavní hrdinka vůbec doufat.

Knihkupectví na Riverside Drive osloví především čtenáře, kterým se líbily třeba romány Knihkupectví ztrát a nálezů od spisovatelky Susan Wiggs či Sejdeme se v knihkupectví od Amy Meyerson. Všechny pracují s podobným námětem. Zaujmout však může i ty, kteří podobné příběhy obvykle nevyhledávají.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKnihkupectví na Riverside Drive

Skybäck, Frida

Knihy Dobrovský, 2022

Napsat komentář