Individualismus v české kultuře 19. století

ja uvod
Umělecky laděný titul Výpravy k já předkládá problematiku individualismu, na kterou je nahlíženo hned z několika úhlů pohledu – historie, filozofie, dějiny umění, literární historie, ale také hudební vědy nebo třeba teatrologie.

Kniha přináší příspěvky ze 41. ročníku plzeňského mezioborového sympozia, věnovaného manifestacím individualismu v průběhu „dlouhého“ 19. století. Otázky spojené se sebereflexí, sebeprezentací či sebeuskutečněním rezonovaly různým způsobem ve světě mužů a žen z řad měšťanstva, dělnictva i aristokracie. Autoři studií věnují pozornost vyhraněným osobnostem a leckdy složitému hledání a vymezování jejich pozice ve společnosti – vůči ideologickým projektům, uměleckým konvencím apod. Problematika individualismu je v publikaci obsahující obrazovou přílohu nahlížena z perspektivy historie, filozofie, literární historie, hudební vědy, teatrologie a dějin umění.

Výpravy k já

Projevy individualismu v české kultuře 19. století
Editoři: Eva Bendová, Martin Hrdina, Kateřina Piorecká

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-3326-0
Doporučená cena: 420 Kč

Knihu Výpravy k já vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Genderový konstrukt feminity odkazoval ženu do privátní sféry, byla manželkou, matkou a hospodyní. S jistou dávkou zjednodušení můžeme říct, že pisatelky deníku mohly ve vztahu k tomuto konstruktu zaujmout tři postoje: zcela se s ním ztotožnit, s jistou modifikací ho přijmout, nebo ho odmítnout. Pro první postoj, naprosté ztotožnění se s ženskými „pěti pé“, najdeme mezi pisatelkami jen jeden příklad, je jím Josefa Náprstková.

Můžete se podívat také na celou ukázku.

Editoři

Mgr. Martin Hrdina, PhD. stejně jako PhDr. Kateřina Piorecká PhD. působí v Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Zatímco Martin Hradina se zaměřuje na dějiny literatury 19. století a literárně-vědní terminologii, Kateřina Piorecká se zabývá dějinami histografie a problematikou literárního a vědeckého života ve druhé polovině 19. století a ve století následujícím.
Eva Bendová je česká historička umění, která se zabývá interdisciplinárními dějinami umění, vizuálním uměním a architekturou 19., 20. a 21. století. Věnuje se tématu kaváren a jejich významu v oblasti umění, architektury i každodenního života. Všichni se již jako editoři podíleli na celé řadě odborných publikací.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýpravy k já
Projevy individualismu v české kultuře 19. století

(ed.) Bendová, Eva – (ed.) Hrdina, Martin – (ed.) Piorecká, Kateřina

Academia, 2022

Napsat komentář