Politický vtip ve druhé polovině 20. století

stretnu-sa-v-lietadle
Druhá polovina 20. století pro Čechy i Slováky znamenala život v komunistickém režimu plný omezování. Jednou z cest, jak toto zdánlivě nekonečné období překonat, bylo pomocí humoru… Což nám ostatně zůstalo dodnes. Připomeňme si některé z ukázek prozaické slovesnosti.

Publikace přináší folkloristický pohled na politický vtip v České republice a na Slovensku v období od druhé poloviny 20. století do současnosti. V první části knihy je jev zasazen do širší problematiky komiky jako kulturního fenoménu a do kontextu současného výzkumu v oblasti prozaické slovesnosti. Stěžejní část knihy se věnuje politickému vtipu jako součásti kolektivní paměti, jako jednomu ze způsobů vzpomínání, interpretace, reinterpretace a upevňování mentálního obrazu komunistického režimu. Další kapitoly se zaměřují na analýzu materiálu z období po roce 1989 i na vliv internetu na prozaický folklór. Publikace vychází z dlouhodobého folkloristického výzkumu a sběru politického vtipu a prozaické slovesnosti.

„Stretnú sa v lietadle…“

Politický vtip v druhej polovici 20. storočia a v súčasnosti
Autorka: Eva Šipöczová

Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-200-3243-0
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu „Stretnú sa v lietadle…“ vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Naratívne obsahy, ktoré v sebe nesú nádych záhadnosti, skrývanej pravdy a týkajú sa citlivých tém identity, sa dlhodobejšie udržujú v pamäti. Vytvárajú paralelní poznanie popri tom oficiálnom. S komickým materiálom je situácia odlišná. Zaznamenať v súčasnom ústnom podaní anekdotu, ktorá by sa vzťahovala na medzivojnové obdobie, je vzácnosť. Vtipy a anekdoty musia byť „nové“, a teda rýchlejšie padajú do pomyselnej priepasti plynúcej prieluky.

Obdobie a osobnosti prvej Československej republiky sa ale vo vtipoch stále objavujú. V súčasnom folklóre sú využívané ako referenčný rámec pri hodnotení neduhov súčasnej doby a politických predstaviteĺov. Dobrým príkladom je česká kauza Hovory z Lán. Prezident Miloš Zeman v roku 2014 v relácii Českého rozhlasu, ktorá bola vysielaná v priamom prenose, opakovane použil niekoĺko vulgarizmov, čo vyvolalo silnú kritiku a viedlo k zrušeniu relácie. (str. 117)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Mgr. Eva Šipöczová, Ph.D., (1986) vystudovala etnologii v Ústavu evropské etnologie Filozofické fakulty MU a působí v Etnologickém ústavu AV ČR. Ve svém bádání se zaměřuje na současnou prozaickou slovesnost, narativní kulturu, komiku a paměť.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Kromě nakladatelské činnosti provozuje Academia stejnojmennou síť knihkupectví v Praze, Brně a Ostravě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize„Stretnú sa v lietadle…“
Politický vtip v druhej polovici 20. storočia a v súčasnosti

Šipöczová, Eva

Academia, 2022

Napsat komentář