Život plný výzev

molly

Jak těžké je nepodlehnout svým vlastním démonům? A může fungovat vztah mezi příležitostnou zlodějkou a respektovaným podnikatelem? Tedy mezi dvěma lidmi, kteří vedou naprosto odlišný život?

O tom vypráví Agnieszka Lingas-Łoniewska ve svém románu Molly, který vydalo nakladatelství Knihy Dobrovský pod svou značkou Red. I když u nás tato polská autorka není příliš známá, v Polsku patří její romány k těm nejprodávanějším. Na svém kontě jich má více než čtyřicet, českého překladu se však zatím dočkala jen Molly. Její knihy představují mix romantiky a dramatu. Nechybí v nich akce, emoce a samozřejmě také láska.

Molly je jednadvacetiletá dívka, která miluje boty na platformě a rychlou jízdu. Vlastní auto nemá, takže si jednoduše nějaké obstará (rozuměj ukradne), kdykoli si zamane. Měla složité dětství a je zvyklá se starat sama o sebe. Vyrůstala v dětském domově, kde se seznámila se svým nejlepším kamarádem – geniálním kapsářem Robertem. Spojuje je mizerné dětství, společné dospívání v náhradních rodinách, společné průšvihy. Asi vás nepřekvapí, že Molly nemá ráda spořádané chlapce, kteří se neumí bavit. Jenže protiklady se přitahují, a tak je nasnadě, že přesně takový muž jednoho dne upoutá její pozornost…

Lezla mi na nervy. Ale zároveň byla zábavná. Takovou jsem si ji pamatoval. Škoda, že ona si nepamatovala mě. (str. 20)

Tajemný muž se jmenuje Viktor Tuli a je respektovaným podnikatelem. S Molly má společnou minulost, jenže ta ho na rozdíl od něj nepoznává. Nebo to jen nedává najevo?

O Molly jsem chtěl vědět všechno. Byla jako divoká vichřice. Měl jsem strach, že mě odvane s sebou. Ale nechtěl jsem před ní utíkat. Poprvé ve svém dospělém životě jsem cítil něco víc. Vášeň, šílenství, okouzlení. Neměl jsem sílu tomu vzdorovat. (str. 50)

Nejprve jsem si myslela, že román nese jméno jen po hlavní hrdince – Molly. Takové vysvětlení se přímo nabízí. A proto jsem byla překvapená, že název symbolizuje mnohem víc. Jde totiž i o slangový výraz pro psychoaktivní drogu s psychedelickými účinky projevující se zvýšenou empatií a euforií. A jako jsou někteří závislí na drogách, jiní se nemohou nabažit dívky tohoto jména… Co je pro vyprávění typické? Kluby, pařby, dunivá hudba, alkohol, drogy, různé přešlapy a průšvihy. Hlavní hrdinové se často pohybují za hranou zákona. Krádeže, vloupání či napadení jim nejsou cizí. Dokáže se Molly vzdát riskantní zábavy?

Výše zmíněnému odpovídá i autorčin styl psaní založený na hovorovém jazyku a vulgarismech. Celý příběh je psán jak z pohledu Molly, tak z pohledu Viktora. A tyto dva úhly pohledu se střídají v průběhu každé z kapitol. Nikoli tedy po celých kapitolách, jak tomu obvykle bývá.

Jak již bylo řečeno, autorčiny knihy kombinují romantiku a drama. Molly v sobě navíc nese i příslib tajemství a napětí. Tajemství, protože nejprve neznáte podrobnosti z minulosti Molly a Viktora. Napětí, protože Molly velmi ráda riskuje, takže nikdy nevíte, co zrovna udělá.

Zabráním, aby se dozvěděla, co se stalo tenkrát, když byla malá. Pochopila by, co ve skutečnosti zničilo její rodinu. A měla by právo mě začít nenávidět. (str. 126–127)

Ačkoli je kniha zařazena mezi romány pro ženy, spíš bych ji doporučila mladým slečnám kolem dvaceti let, tzn. ve věku hlavní hrdinky. Její životní styl je poměrně bouřlivý a své místo v životě zatím stále hledá. A zkouší, co všechno si může dovolit, aniž by musela čelit následkům svého chování. Proto si myslím, že většinu starších žen děj příliš neuspokojí. Na druhou stranu ani já už dávno do této věkové kategorie nepatřím, a čtení jsem si přesto užila. Mohla jsem utéct od svých každodenních starostí k problémům, které jsem sama nikdy řešit nemusela.

Pokud vás zajímá, jak se bude vztah mezi bouřlivou Molly a slušňákem Viktorem vyvíjet, pusťte se do čtení i vy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMolly

Lingas-Łoniewska, Agnieszka

Knihy Dobrovský, 2022

Napsat komentář