Ukázka z knihy Láskyplné hubnutí (Zuzana Douchová)

laskyplnehubnuti
Příručky a knihy o hubnutí se v dnešní době pomalu stávají tak trochu našim nepřítelem. Co když se ale objeví kniha, která je jiná než ty ostatní? Láskyplné hubnutí takové snad je. Možná proto, že nejde jen o hubnutí, ale hlavě o to, abychom se u toho nepřestaly mít rády.

 

Knihu Láskyplné hubnutí vydalo nakladatelství Grada.

Všimněte si, že všechny tyto rady mají jedno společné. Jsou založeny na příkazu nebo zákazu „musíš“ /„nesmíš“. A my už jsme probíraly, proč jsou takové věty pro naši psychiku a motivaci jako česnek pro upíra. Kdykoli tak uslyšíte někoho říkat, psát či doporučovat, že něco musíte nebo nesmíte, jinak nezhubnete, tak ho jednoduše ignorujte. A to z následujících důvodů:

1. Nic nemusíte, pokud sama nechcete. Je to váš život a vaše tělo.
Hubnutí a životní styl založeny na pocitu „měla bych“ / „musím“ / „nesmím“ nefunguje dlouhodobě, protože nevychází z toho, co chceme a potřebujeme. Většinou nám tento přístup zcela zablokuje naši motivaci a chuť cokoli se sebou udělat nebo z hubnutí udělá další povinnost, stres a přinese strach ze selhání. Od malička máme vybudovanou psychickou rezistenci vůči větám tohoto typu. Jen si vzpomeňte, jak jste reagovala jako malé dítě, když vám někdo říkal, co musíte či nesmíte dělat. Poslechla jste? A pokud ano, jak jste se u toho cítila?

2. Zákazy a příkazy v nás vyvolávají opak toho, co se po nás chce.
Nejenže v nás tyto věty vyvolávají odpor a strach, dokonce v nás vyvolávají i přirozenou potřebu udělat přesný opak! Pokud máte malé děti nebo vnoučata, víte, o čem mluvím, jak takový dobře grafmíněný zákaz typu „nesmíš si to strkat do pusinky“ okamžitě v dítěti vyvolá reakci, že si danou věc do pusy strčí. A stejné je to i s námi dospěláky, jen s tím rozdílem, že už nám to neříkají naši rodiče či prarodiče, ale různí odborníci, specialisté, média a v neposlední řadě to říkáme i samy sobě. Efekt to má ale stejný. „Nesmíš jíst žádné sladkosti“ v nás vyvolá potřebu dát si okamžitě nějakou sladkost. „Musíš cvičit každý den“ nás motivuje spíše k tomu, abychom necvičily.

3. Hubnutí založené na těchto principech ve více než 90% nefunguje.
Pokud se hned na začátku nedáme a překonáme počáteční odpor i potřebu dělat to přesně naopak a přeci jen se donutíme do takového způsobu hubnutí, přes 90 % z nás to vydrží maximálně 6 týdnů. A za 6 týdnů sice můžete shodit rychle 5–10 kilo, ale v momentě, kdy se vrátíme k původnímu režimu, máme okamžitě to samé a většinou i víc hned zpátky – pokud nezměníme celkově náš životní styl, přístup a psychické nastavení. Tímto jsem vám chtěla dát obecné vysvětlení, proč takový přístup k hubnutí nefunguje. Nyní se pojďme podívat podrobněji na jednotlivé dietní mýty a omyly.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorce

Zuzana Douchová se věnuje psychologickému a výživovému poradenství, terapiím a koučování. Zaměřuje se na léčbu i prevenci nadváhy a obezity, poruch příjmu potravy, emočního přejídání, stresu, psychických a vztahových potíží. Vystudovala Univerzitu Karlovu, absolvovala certifikovaný výcvik Somatického koučování, akreditovaný kurz Poradce pro výživu a řadu dalších psychoterapeutických kurzů. Je také odbornou garantkou iniciativy Vím, co jím, lektorkou přednášek z oblasti psychologie, výživy a zdravého životního stylu a autorkou zdravých receptů, e-kuchařek a online kurzů. Věří, že naše fyzické a psychické zdraví je otázkou nejen našeho životního stylu, toho, co jíme, jak se hýbeme a jak se o sebe celkově staráme, ale také výsledkem našich emocí, myšlení a vztahů s druhými. Hlavně však vztahu, který máme sami k sobě.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


gradaNakladatelství Grada vydává v České republice knihy již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáskyplné hubnutí
Psychologický a výživový průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy

Douchová, Zuzana

Grada, 2022

Napsat komentář