Sága rodu Lonsonierů

dedictvi
Miguel Bonnefoy napsal román o čtyřech generacích rodu Lonsonierů. Oživil dobrodružství Francouzů žijících v Chile a vykreslil portrét rodiny zmítané mezi dvěma kulturami. Zachytil osudy dvou národů, které jsou odlišné, ale přesto je něco spojuje: dědictví.

Když otec Lonsonier opouští Francii, odváží si jedinou cennost – odnož vinné révy, kterou zachránil před zkáznou fyloxérou, jež koncem 19. století hubila evropské vinice ve velkém a vyháněla z domovů tisíce lidí. Usadí se v Chile. Po letech se zpět do Evropy vydává jeho syn Lazar, aby bojoval za otcovu vlast v zákopech absurdního představení, jímž je v jeho očích první světová válka. Po celé století plné svárů a válek zažívá rod Lonsonierů – Lazar, milovnice ptáků Tereza, aviatička Margot, rebel Ilario Da –, rod vykořeněný a přesazený stejně jako jejich vinná réva, chvíle zářné i temné, vzlety plné nadějí i kruté pády. Lonsonierové jako tažní ptáci křižují Atlantik mezi svými dvěma zeměmi, občas je strhne vítr, někdy je uvězní oko uragánu, nakonec z něj však vždycky vylétnou to vysokého nebe, neustále hnáni vpřed tajuplnou rodinnou legendou.

Miguel Bonnefoy nevypráví jen fiktivní ságu rodu Lonsonierů, ale také příběh vlastní rodiny, příběh Francouzů, kteří navzdory vzdálenosti v čase i prostoru svůj původní domov vlastně nikdy neopustili. Přesně mířenými slovy, poetickým, magickým i syrovým jazykem vtahuje čtenáře do osudů výjimečných, svobodomyslných a vášnivých mužů a žen, kteří na cestě za svými sny někdy klopýtají, ale z cesty neuhýbají, ani když jim ji zkříží velké Dějiny.

Dědictví

Autor: Miguel Bonnefoy
Přeložila: Markéta Krušinová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3703-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Dědictví vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Lonsonier si brzy zvykl na převrácená roční období, na siestu uprostřed dne i na nové jméno, které si přese všechno zachovalo francouzskou zvučnost. Uměl předpovídat zemětřesení a netrvalo dlouho a děkoval Bohu za všechno, i za neštěstí. Po pár měsících mluvil, jako by se tu narodil, a jeho „r“ znělo jako drnčení trakaře, přesto ho zrazoval lehký přízvuk. Už dřív se naučil číst v konstelacích zvěrokruhu a měřit astronomické vzdálenosti, proto rozluštil i nové jižní písmo, ve kterém byla hvězdná algebra pomíjivá, a pochopil, že se usadil v jiném světě, ve světě pum a araukárií, v prvotním světě osídleném kamennými obry, vrbami a kondory.
Byl zaměstnán jako hlavní vinař v oblasti Concha y Toro, a na farmách chovatelů lam a cvičitelek hus postavil několik sklípků, kterým tu říkali bodegas. V půdě, jež halila Andy, na pásu země úzkém a zavěšeném k pevnině jako meč k opasku, tam, kde slunce bylo modré, chytil stařičký štěp z Francie druhý dech. Otec se brzy začlenil mezi ostatní přistěhovalce, přesídlence, Novochilany, propojené vhodnými příbuzenskými svazky a zbohatlé na obchodu se zahraničním vínem. On, skromný vinař a prostý venkovan, jenž se vydal na cestu do neznáma, se náhle ocitl v čele několika vinařství a stal se zdatným obchodníkem. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Miguel Bonnefoy se narodil roku 1986 v Paříži jako syn chilského romanopisce a venezuelské diplomatky, vyrůstal ve Venezuele a v Portugalsku, žije ve Francii. Už za svá raná díla získával literární ocenění, stejně se vedlo všem jeho třem románům, které se navíc dostaly i do užších výběrů tzv. velkých cen: Octaviova pouť (Le voyage d´Octavio, 2015), Černý cukr (Sucre noir, 2017) i zatím poslední román Dědictví (Héritage, 2020), který se ocitl ve výběru Prix Goncourt, Prix Femina a Prix de l´Académie française a byl přeložen do desítky jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDědictví

Bonnefoy, Miguel

Argo, 2022

Napsat komentář