Itálie v područí charismatického vůdce

Fasisticke hlasy uvod
Jak se žilo v Itálii pod vládou Mussoliniho? Autor knihy předkládá mnoho dokumentů, na jejichž základě se snaží odhalit důvody obliby fašismu v minulosti i to, proč odkaz Mussoliniho stále ještě u mnohých přetrvává.

Kniha nabízí neotřelý a zneklidňující pohled na zemi v područí charismatického vůdce. Christopher Duggan sleduje vývoj fašismu od samých počátků až po jeho dopad na současnost a zkoumá, proč se toto hnutí těšilo takové podpoře většiny obyvatel Itálie. Zaměřuje se na to, jak mimořádnou moc měl duce nad Itálií a jak došlo k tomu, že se stal přímo zosobněním fašismu.
Autor vychází ze zřídka zkoumaných pramenů, jako jsou dopisy a deníky, novinové zprávy, spisy tajné policie, populární písně a rozhlasové pořady, a zabývá se tím, jaké zkušenosti s fašismem měli obyčejní lidé, jak tato ideologie ovlivňovala politiku, náboženství a každodenní život do té míry, že Mussoliniho odkaz přetrvává v Itálii až do dnešních dnů.

Fašistické hlasy

Důvěrné dějiny Mussoliniho Itálie
Autor: Christopher Duggan
Přeložila: Monika Kittová

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-200-3287-4
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Fašistické hlasy vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Podobně jako mnoho vzdělaných středostavovských mužů bojoval i Carlo ve válce s naději, že vítězství Itálie uzavře dílo Risorgimenta, hnutí za národní nezávislost a jednotu, které začalo o více než sto let dříve, kdy vojska Napoleona Bonaparta překročila Alpy a přinesla na poloostrov nová, revoluční pojetí svobody a svrchovanosti lidu. Dovršení Risorgimenta nemělo být pouze teritoriální, tedy získání od Rakouských takzvaných „nevysvobozených“ zemí Tridentska-Horní Adiže a Terstu. Ještě důležitější byla touha naplnit frustrované morální ambice protagonistů Risorgimenta, mužů, jako byl Giuseppe Mazzini, jenž toužil po sjednocenní země, aby mohl založit „třetí Řím“, kdy by Itálie znovu povstala jako vedoucí politická a kulturní síla ve světě po staletích úpadku, vnitřního rozdělení a pokořující nadvlády cizinců.

Můžete si přečíst také kompletní ukázku.

O autorovi

Christopher Duggan byl britský historik a akademik. Narodil se v roce 1957 a zemřel v roce 2015. Byl profesorem moderních italských dějin na Readingské univerzitě v anglickém Berkshiru. Napsal několik knih. Roku 2008 získal Řád za zásluhy Italské republiky.

Zdroj informací: Kosmas.cz


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFašistické hlasy
Důvěrné dějiny Mussoliniho Itálie

Duggan, Christopher

Academia, 2022

Napsat komentář