Biografická procházka

biograficka prochazka
Dnešní tipy nabídnou od každého něco. Zábavnou cestu za poznáním, biografický příběh dětství v audioformátu, nevšední životní cesty válečného fotografa a skutečný citlivý příběh dvou naprosto odlišných bratrů.

Tentokrát naše knižní procházka začíná až v Indii, kam se podíváme společně s německým tvůrcem cestopisů, které vychází v edici Návod k použití.

Překvapivá a zábavná cesta za poznáním do země protikladů. Německý spisovatel Ilija Trojanow, který v Indii přes šest let žil a zevrubně ji procestoval, nabízí osvěživě svébytný pohled na současný indický všední život, který je široce rozkročený mezi čatní, kroketem a kriketem, chudobou a ajurvédou, pestrobarevnými sárí a tajemným súfismem, nespoutanou bhangrou a klasickou ragou. Ve své knize si Trojanow bere na paškál mnoho zažitých „indických klišé“, přičemž vychází z vlastních pozoruhodných zkušeností a zážitků: například když se jako komparzista účastnil natáčení bollywoodského béčkového filmu nebo když se stal hlavním účastníkem indické svatby. Jeho břitký a ironický pohled rozporcuje každou posvátnou krávu, obzvláště pak tu, která je tvořena romantizujícím evropským vnímáním

Indie: Návod k použití

Autor: Ilija Trojanow
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-7470-410-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Indie: Návod k použití vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

indie1Indie2

Můžete si prohlédnout také celou ukázku.

O autorovi

Ilija Trojanow je německý spisovatel bulharského původu. Narodil se v roce 1965 v Bulharsku. Do Německa se dostal s rodiči ještě v dětském věku, kde v Mnichově získali politický azyl. V roce 2004 vyšla v češtině jeho kniha Moje Afrika. Později, v roce 2008 vyšla kniha Sběratel světů, v roce 2018 kniha Moc a vzdor.

Zdroj informací: oficiální web autora

————————————————

Druhou knižní zastávku si dnes užijeme s audioknihou, která představí nelehký příběh dětství spisovatele Franka McCourta.

„Když povídám lidem, o čem je ta kniha, říkám obvykle, že je o jedné irské rodině a o jednom otci, který pije, a že spousta lidí v ní umírá na různé nemoci a že je to opravdická legrace“.

Četba z románu vyznamenaného Pulitzerovou cenou, vyšel ve více než 25 jazycích a prodaly se ho miliony výtisků.
Filmová verze s Emily Watsonovou, Robertem Carlylem a Michaelem Leggem v hlavních rolích (1999) podle románu byl nominován na Oscara a na MFF Karlovy Vary 2000 získal Cenu diváků.
Každé slovo je darem a každá stránka je příběhem o triumfu. Frank McCourt dokázal přežít nemoc, hlad a chudobu. A i když vás události, které se v této knize odehrávají, rozpláčou, nic vás nerozpláče víc než skutečnost, že to dokázal. Přežil, zatímco mnoho lidí nepřežilo, a dokázal vyprávět příběh za ty, kteří nemohli.
Clarah Grossman, The RHS High Times

Andělin popel

Autor: Frank McCourt
Přeložil:  Josef Moník
Čte: David Novotný a Josef Somr

Vazba: CD
ISBN: 8590236114029
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Andělin popel vydalo nakladatelství Radioservis.

Na stránkách Radioservisu si také můžete poslechnout ukázku z audioknihy.

O autorovi

Frank McCourt je spisovatel a učitel, který se narodil v Brooklynu v roce 1930. Po dlouhých třiceti letech výuky angličtiny se rozhodl věnovat psaní. Jeho kniha Andělin popel, kde vypráví o svém žalostném irském dětství, mu takřka okamžitě přinesla slávu po celém světě. Román také získal prestižní Pulitzerovu cenu.

Zdroj informací: Famous Authors

————————————————

Ani u třetí knižní lahůdky se dnes jistě nudit nebudete. Válečný fotograf a spisovatel nám nabídne zcela unikátní a dobrodružný příběh z vlastního života, v němž vypráví o přátelství s Apačem.

Neuvěřitelný příběh apačského stopaře ze speciálních jednotek americké armády a francouzského válečného fotografa. Přátelství, které vzešlo z pekla vietnamské džungle. Autor knihy Válečný reportér, fotograf Patrick Chauvel, vypráví příběh pozoruhodného přátelství s Apačem jménem Sky Eyes. Tento stopař speciálních amerických jednotek, z poloviny indián, z poloviny Skot, se stal pro osmnáctiletého válečného reportéra z Francie nejdříve přízrakem a později nerozlučným druhem. Poté, co oba přežili neřešitelné situace ve vietnamské džungli, pokračuje spirála jejich šíleného dobrodružství v Paříži a končí v Arizoně na území indiánů z kmene Čirikavů. „Jednou budeš vyprávět můj příběh,“ řekl ve Vietnamu Sky Eyes francouzskému fotografovi, a tak se po 35 letech i stalo.

Sky. Apač, který chtěl být orlem

Neuvěřitelný příběh apačského stopaře a fotografa v pekle vietnamské války
Autor: Patrick Chauvel
Přeložil: Petr Himmel

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-7407-502-5
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Sky. Apač, který chtěl být orlem vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka z knihy

Před věznicí potvrzuji svou identitu do sluchátka. Procházím několika oddělenými prostory, kolem mne samé uniformy a chrastění klíčů. Otáčím se za každou mříží zavírající se těsně za mými zády se zlověstným zaklapnutím a snažím se sebrat sílu v prostoru, v kterém je cítit jenom strach, modrozelený jako ty neony na konci chodby, kde na mě už čeká zřízenec. Před dveřmi stojí tři muži: ředitel, policajt, celý šedý počínaje pletí až po bouchařku, a běloskvoucí doktor. Už tam skoro jsem. Čekám. Toho policajta znám dobře: komisař Jablonski, striktní duch ve vypracovaném těle. Doktora vidím poprvé.

O autorovi

Patrick Chavuel je francouzský válečný fotograf, dokumentarista, spisovatel a herec. Od Vietnamu v mládí až po Čečensko pokrýval mnoho konfliktů, z nichž si přivezl řadu fotografií a dokumentů. O svých zkušenostech napsal také už další dvě knihy: Boty Ricarda Jesuse a Válečný reportér.

Zdroj informací: France culture

————————————————

Na závěr pro vás máme opět biografický a tentokrát velmi emotivní příběh dvou bratrů, kteří k sobě i přes veškerou odlišnost nacházejí cestu.

Příběh dvou nerozlučných bratrů. Ten starší není jako ostatní kluci. S trhavou chůzí, prudkými pohyby, pohlcený hrozným vztekem. Rodiče narážejí na lékařské diagnózy a na problémy se školní docházkou. Nikdo nedokáže pojmenovat, čím trpí. Mluví se o psychotickém dítěti, o autistických rysech.
Kdo je Samuel? Z jaké planety asi pochází? Během let se mladší bratr sblíží se starším, který trpí pohledy ostatních. Vytvoří si vlastní vesmír – s plyšovým panterem, který loví noční můry, s texty Johnnyho Hallydaye zpívanými z plných plic a skupinou kamarádů, kteří penaltami odhánějí předsudky.
Citlivé a silné vyprávění. Vyznání lásky k odlišnému bratrovi a zároveň zajímavé čtení a pomoc spoustě rodinám, ve kterých se podobné příběhy odehrávají.

Můj bratr je mimozemšťan

Autor: Florent Bénard
Přeložila: Veronika Clausová

Počet stran: 146
Vazba: brožovaná
Formát: 135×190 mm
ISBN: 978-80-88429-21-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Můj bratr je mimozemšťan vydalo nakladatelství Pasparta


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Napište nám v komentářích, která kniha z dnešního výběru vás zaujala.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIndie: Návod k použití

Trojanow, Ilija

Akropolis, 2022

zobrazit info o knizeAndělin popel (audiokniha)

McCourt, Frank

Radioservis, 2022

zobrazit info o knizeSky. Apač, který chtěl být orlem

Chauvel, Patrick

Garamond, 2022

zobrazit info o knizeMůj bratr je mimozemšťan

Bénard, Florent

Pasparta, 2022

Napsat komentář