Pohledy na historii a současnost krajiny

pohledy-na-historii-a-soucasnost-krajiny
Krajina v současné době patří mezi největší témata – aby taky ne, v souvislosti se zhoršující se klimatickou krizí. Ale krajinu neutváří jen prolomení těžebních limitů nebo stále narůstající průměrné teploty. Jakou historii mají třeba naše lesy? A jak jsme přišli k aktuální podobě našich hranic?

Lesy jsou nedílnou součástí naší krajiny. Stejně jako bychom se měli chovat s úctou k vlastnímu tělu, měli bychom respektovat i svět okolo nás. Proto po více než dvaceti letech vychází kniha, jež čtenářům přiblíží nejen historii, ale také současnost a budoucnost našich lesů.

V posledních letech vnímáme, že český a moravský les se následkem sucha a kůrovcové kalamity ocitl na předělu svého vývoje. Změna, která se kolem nás odehrává, je celková a les je jednou její součástí. Les významně ovlivňuje tvář krajiny, její hydrologii i způsob, jakým trávíme volný čas. Zemědělské a lesní půdy spolu navzájem souvisí, ale vystupuje zde i otázka dřeva jako stavebního a konstrukčního materiálu i jednoho z významných obnovitelných energetických zdrojů. Víme, že hospodářský les si na sebe musí vydělat, ale že se toho dá dosáhnout k přírodě a krajině šetrným způsobem. Les nepřeje rychlým ziskům, protože pak za chyby otců platí synové a vnuci. Kniha Český a moravský les je určena nejenom pro lesníky, ale pro každého, kdo má rád les anebo v něm hospodaří. Představuje ucelený pohled na dějiny, současný stav i budoucnost našich lesů. Obsahuje kapitoly o nových dřevinách, způsobech obnovy lesa, vlcích a jelenech i právní rozbor situace. Podobně obsáhlá a všestranná monografie u nás nevyšla již déle než dvacet let.

Český a moravský les

Autoři: Václav Cílek, Martin Polívka, Zdeněk Vacek

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7675-041-8
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Český a moravský les vydalo nakladatelství Dokořán. Kniha vyšla v řadě Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

Prostředkem biologické přípravy půdy jsou těžební zásahy, kterými regulujeme porostní strukturu, a tím i množství světla a vody, které se dostává pod koruny stromů na povrch půdy a ovlivňuje mikrobiální aktivitu. Pravděpodobnost přežití semen, které přezimují na zemi, je ovlivněna charakterem a stavem půdního povrchu, který podmiňuje teplotní a vlhkostní poměry a životní podmínky škodlivých organismů. Na půdách s vysokou vrstvou opadu, tzv. nadložního humusu, nebo s hustou pokrývkou trav jsou ztráty při přezimování mimořádné vysoké.

Mechanická příprava půdy spočívá v aktivním narušení půdního povrchu za pomoci například lesního pluhu, diskových bran, půdní frézy nebo drtiče klestu. Příprava půdy a její propracování, kterými se pomístně nebo v pásech obnaží minerální půda, může mortalitu semenáčků výrazně snížit, zejména když se semena po opadu listí ještě mírně pokryjí vrstvou půdy nebo hrabanky. Sníží se tím ztráty vyschnutím, žírem myší a ptáků. Chemická příprava půdy spočívá v použití herbicidů, eventuálně arboricidů, kterými se likviduje vegetace na povrchu půdy, jež brání vzniku přirozené obnovy. (str. 300)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí“. Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů.

Zdroj informací: Dokořán

 

Nakladatelství Dokořán

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

Krajina kolem nás – to nejsou jen lesy, pole a rybníky. Velkou část světa tvoří hranice, v mnoha případech skládající se právě z přírodních zdrojů. Jak vznikla ta naše? Usnadnila její vznik poloha naší země, obklopená horami téměř ze všech stran? A jak jsou na tom jiné evropské země?

Kniha se zabývá hranicí jako historickým a geografickým fenoménem ve středověké střední Evropě. Hledá odpověď na otázky, co je hranice, proč a jak vznikla a jak se vyvíjelo její chápání. Zabývá se způsoby vymezování prostoru, hraničními znaky a rituály. Zkoumá průběh a pojetí hranic především v centru Evropy ve středověku, ale přihlíží také k situaci ve starší i v novější době. Věnuje se zemským hranicím Čech a Moravy, ale i hraničení uvnitř českých zemí ve srovnání s obdobnými příklady ze střední Evropy. Zakládá se na vyhodnocení písemných i hmotných pramenů k hranicím a spojuje v sobě metody či postupy více vědních oborů.

Hranice a hraničení

Autorka: Markéta Marková

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-7422-810-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Hranice a hraničení vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

 

O autorce

PhDr. Markéta Marková, Ph.D., působí v oddělení historické bibliografie Historického ústavu AV ČR, v.v.i. Mezi její hlavní zájmy patří historická geografie českých zemí a středověká diplomatika (nauka o úředních písemnostech). Je autorkou odborných článků a kapitol v knihách k těmto tématům.

Zdroj informací: Kosmas

 

Nakladatelství NLN

Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímá vás více hranice kolem krajiny nebo krajina samotná? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeský a moravský les
Jeho počátky, současný stav a výhled do budoucnosti

Cílek, Václav - Polívka, Martin - Vacek, Zdeněk

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizeHranice a hraničení
V českých zemích ve středověku

Marková, Markéta

Nakladatelství Lidové noviny, 2022

Napsat komentář