Nenechte si ujít v týdnu od 25. dubna do 1. května 2022

nenechte_si_ujit
I konec dubna přináší mnoho literárních akcí, které byste si neměli nechat ujít. Největším lákadlem je beseda s Karin Lednickou o její zamýšlené trilogii Šikmý kostel či autorské čtení Jaroslava Rudiše z jeho nejnovějšího románu Winterbergova poslední cesta.

Začneme přednáškou, která se koná v Plzni. V pondělí 25. dubna vás do světa moderního hororu zavede Martin Jiroušek. Hororu se věnoval už během svého studia na vysoké škole. Nyní mimo jiné realizuje ve vybraných knihovnách výklady o neobvyklých úkazech ve světě literatury a filmu. Pro zájemce vytváří tematické večery z oblasti filmového umění, avantgardy, experimentálního filmu, nekonvenčního hororu, filmového expresionismu a transgrese. Je autorem knihy Černý bod: Horor v českých zemích a spoluautorem antologie Fialoví ďábli a antologie Fantasmagoriana: Kniha, která zrodila Frankensteina. Přednáška začíná v 18.00 v plzeňském M-klubu.

A přesuneme se do Brna. V úterý 26. dubna přijďte na besedu s malířem a spisovatelem Pavlem Čechem. Jako výtvarník se věnuje olejomalbě a kreslení. Dále píše knihy pro děti i dospělé a je také autorem několika komiksů. Beseda začíná v 17.00 ve Společenském sále SC Sýpka (Kytnerova 1a).

V Náchodě se můžete v úterý 26. dubna zúčastnit setkání, které potěší děti do 3 let a jejich rodiče. Představena bude kniha Ptáček a lev kanadské autorky Marianne Dubuc, která vypráví příběh o neobvyklém přátelství. Na svém kontě má i další knihy pro děti, např. Pošťák Myšák doručuje či Stín Malého GepardaSetkání se koná v městské knihovně ve dvou termínech: v 9.00 a v 10.30.

Ve středu 27. dubna pořádá Městská knihovna Tábor besedu spojenou s autorským čtením s českou výtvarnicí, prozaičkou a autorkou pohádek Kateřinou Sidonovou. Pokud chcete tuto ženu a její tvorbu více poznat, buďte v městské knihovně v 18.15.

Máte-li rádi finskou literaturu, neměli byste si ve středu 27. dubna v Praze nechat ujít literární večer věnovaný finské autorce Leeně Krohn, který se koná u příležitosti vydání jejího satirického románu Vysněná smrt. Odehrává se v dystopickém světe, kde je možné investovat do smrti na míru či do vidiny věčného života. Překladatelka Ema C. Stašová spolu s moderátorkou Jitkou Hanušovou prozradí zajímavosti z překladatelského pohledu a nabídnou různé způsoby čtení tohoto ambiciózního dystopického románu. Během večera zazní písně, které v textu hrají důležitou roli, a literární ukázky v podání herečky Marie Jansové. Literární večer se koná od 19.00 v čítárně kavárny Hlína v Kampusu Hybernská.

A ještě se vrátíme do Plzně, kde se můžete ve středu 27. dubna zúčastnit večera věnovaného krátké próze Čekám tě v Bangkoku plzeňské autorky Kateřiny Sachrové. Vypráví o ženě, která s batohem na zádech opouští svůj dosavadní život a vydává se na cestu po jihovýchodní Asii. V komponovaném večeru vystoupí hudebníci Jan Brabec a Jakub Siegl. Večerem vás provede Roman Černík. Akce se koná v kulturním centru Moving Station od 19.00.

Ve čtvrtek 28. dubna pořádá Městská knihovna Orlová besedu s oblíbenou českou spisovatelkou Karin Lednickou. Jistě všichni dobře znáte její dvě velmi úspěšné knihy, které jsou součástí zamýšlené trilogie, a to Šikmý kostel a jeho volné pokračování Šikmý kostel 2. Obě vypráví o tragickém osudu pastevecké vesnice, která zažila kvůli těžbě uhlí prudký růst a období prosperity, ale také tvrdý pád. Nejen o těchto knihách si můžete s autorkou popovídat v městské knihovně od 17.00.

Na závěr se podíváme do Ústí nad Labem, kam můžete dorazit na autorské čtení spisovatele Jaroslava Rudiše. Představí vám svůj nejnovější román Winterbergova poslední cesta, ve kterém se pečovatel Jan Kraus společně s libereckým rodákem a bývalým tramvajákem, jemuž je bezmála sto let, vydají na cestu po střední Evropě. Během putování ožívají staré a zapomenuté příběhy inspirované dějinnými událostmi. Hudební doprovod zajistí ústecký písničkář Jiří Imlauf. Buďte v Činoherním studiu města Ústí nad Labem v 19.00.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář