To chce klid!

duse-a-mysl-perex
„Dejte mi už pokoj!“ „Chci jen trochu klidu!“ Říkáte takové věty často? Pak rozhodně nejste sami. Dnešní knihy nám nabízí několik různých perspektiv na téma klidu a životní vyrovnanosti. Zjistěte, proč je klid důležitý a jak pracovat s obavami a stresem – a to z psychologického i filozofického hlediska.

První kniha vychází z pera švédské psycholožky Anny Kaver, která pojednává o klidu jako fenoménu života, který nemusí být vždy dosažitelný, ale o kterém je třeba vědomě přemýšlet. Obav se ne vždy můžeme zbavit, ale jejich reflexe nám může pomoci najít klid i jim napříč.

Cesty ke klidu

Jak se vyrovnat s nejistotou

Autorka: Anna Kåver

Přeložila: Ela Doležalová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1856-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Cesty ke klidu vydalo nakladatelství Portál.

Jsem dost dobrý? Jsem milovaná? Má můj život smysl? Je můj život dostatečně bezpečný?
Autorka, švédská terapeutka, si dala za cíl v této knize „přiblížit štěstí i výzvy obsažené v lidském bytí“. Hlavním tématem zčásti úvahového, zčásti populárně naučného textu je lidská „vestavěná“ zranitelnost a neuchopitelný strach, který vyvolávají vnější, neovlivnitelné aspekty naší existence. Tyto okolnosti jsou rozebírány z různých perspektiv – biologické, filozofické, psychologické, společenské, globální i individuální. Řeč bude například o myšlenkové rigiditě, neschopnosti nakládat s emocemi či repetitivních myšlenkách. Závěrečná kapitola nabízí užitečné návody k pozitivnímu přerámování neklidu.

Ukázka z knihy

Jak jste na tom? Zmocňují se vás často obavy? Pokud ano, věřte, že nejste jediní. Účelem této knihy je poskytnout o obavách více informací, ale zároveň vás motivovat k určité reflexi vašeho okolí i vás samých. Jsem přesvědčená, že čím víc toho víte o sobě a svých vlastních možnostech a omezeních, tím lepší máte předpoklady žít život tak, abyste v něm cítili smysl a harmonii. Mým cílem není poradit vám, jak se máte svých obav zbavit, ale spíše vám pomoci je lépe pochopit. Chtěl bych, abyste na zranitelnost a nejistotu, které jsou nedílnou součástí života, začali pohlížet s optimismem a zvědavostí. Ráda bych vám dala pocit, že nejste se svým trápením sami, protože lidský život má mnoho aspektů, které sdílíme. Vy i já, my všichni žijeme v realitě, která je pro nás z velké části společná, všichni řešíme podobné problémy. Občas vás může povzbudit už jen vědomí, že v tom opravdu nejste sami.

Jestliže se vám líbí tato kniha, prohlédněte si několik dalších ukázkových listů.

O autorce

Anna Kåver je švédská psycholožka, psychoterapeutka, psychiatrička (specializace KBT, hraniční porucha osobnosti) a autorka většího počtu oceněných knih o psychologii.

Zdroj: portal.cz

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Kniha dětské lékařky Karelly Easwaran také nahlíží na téma klidu a vyrovnanosti, tentokrát ale z obzvlášť komplikované perspektivy matek. Na ženy jsou v dnešní společnosti kladeny obrovské nároky a je na ně vyvíjen neskutečný tlak hned z několika různých stran a sfér. Jak to vše zvládnout a nezhroutit se z toho? Odpověď se pokouší přiblížit právě Tajemství vyrovnaných matek.

Tajemství vyrovnaných matek

Silné matky – silné rodiny – silná společnost

Autorka: Karella Easwaran
Přeložila: Magdaléna Pomikálková

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 141×205 mm
ISBN: 978-80-271-3424-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tajemství vyrovnaných matek vydalo nakladatelství Grada.

Enormní zátěž kladená na matky a stres, kterému jsou vystaveny, se v posledních letech výrazně zvýšily. Souvisí to se změnou společenských struktur a podoby dnešní rodiny, kdy je často nutné zkoordinovat dvě kariéry. Požadavky jsou rozmanitější a stoupají očekávání na úspěšné rodičovství a partnerství.

To může vést až k psychickým onemocněním, depresím a úzkostem. V této knize najdete nové cesty k lepšímu vnímání sebe sama a efektivní strategie pro zvládání starostí a problémů. Naučíte se zvládat výzvy mateřství a rodinného života s menším stresem a větší radostí. Díky tomu budete moci zaujmout v rodině i ve společnosti jasnější a stabilnější pozici – když vy sama budete stabilní a vyrovnaná, budete zvládat i všechny ostatní důležité úkoly ve svém životě – výchovu a péči o děti, soužití s partnerem, s přáteli i svým okolím, práci a mnoho dalšího.

Cítíte se často ve stresu a pod tlakem požadavků, které na vás klade rodina, partnerství, práce a domácnost?
Trpíte kvůli neustálému přívalu obtížných situací, od nocí beze spánku přes nedorozumění s partnerem až po problémy v práci nebo ve škole či školce, úzkostmi a chronickou únavou?
Býváte vyčerpaná, nedaří se vám udržet si každodenní radost ze života a vnímáte, jak se vaše frustrace promítá do celé rodiny?
Naznačuje vám okolí, že jste chaotická a labilní, uštvaná a nesystematická?

O autorce

Dr. Karella Easwaran, nar. 1965, vystudovala medicínu v Maďarsku a poté se specializovala na lékařství pro děti a mládež v Univerzitní dětské nemocnici v Kolíně nad Rýnem. Má rovněž odborné zkušenosti s naturopatií a výživovým poradenstvím. V posledních letech se zaměřila na celostní medicínu a rozšiřovala své znalosti a zkušenosti na Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine na Harvardské univerzitě. Pracuje jako dětská lékařka ve vlastní ordinaci. Její první kniha Tajemství zdravých dětí: co by rodiče měli a neměli dělat se stala bestsellerem.

Zdroj: grada.cz

O nakladateli

gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

————————————————

Poslední kniha, kterou si dnes přiblížíme, opouští lékařskou perspektivu pro tu filozofickou. Spisovatel a expert na osobnostní rozvoj Jonas Salzgeber se v publikaci Malá kniha stoicismu pokouší najít recept na klidný a vyrovnaný život v antické filozofii.

Malá kniha stoicismu

Stoická filozofie pro moderní spokojený život

Autor: Jonas Salzgeber
Přeložila: Alena Švomová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 123×170 mm
ISBN: 978-80-7565-949-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Malá kniha stoicismu vydalo nakladatelství Jota.

Čtivá příručka vás seznámí se základy stoické filozofie a nabídne vám možnosti jejího praktického využití v každodenním životě.

Kde najít radost? Odkud získat sílu? Jak čelit různým strachům? Jak se vyrovnat se smrtí blízkého člověka? A co si počít s depresivními myšlenkami, které se stále vracejí? Zatímco tradiční vzdělávání nám na takové otázky neodpoví, starověké filozofické školy se zabývaly právě jimi: Učily, jak žít. Ačkoli už tyto školy neexistují, vy, já a většina lidí potřebujeme stejně jako kdykoli dříve nějakou filozofii, která by nás vedla životem.

Přesně to nabízí prakticky pojatá příručka, kterou vám předkládáme. Ukazuje, jak si efektivněji poradit s úskalími, jimž v životě čelíme, a naplnit svůj potenciál. Přináší kombinaci nadčasové moudrosti a rad, které vám dodají sílu: Malá kniha stoicismu ukáže cestu každému, kdo chce v chaotickém světě žít klidně a moudře.

55 praktických cvičení, díky kterým proměníte moudrost z knihy v činy.

Ukázka z knihy

stoicismus

Pokud vás tato kniha zaujala, neváhejte a prolistujte si celou online ukázku.

O autorovi

Jonas Salzgeber je spisovatel a spolu se svým bratrem vytváří web NJlifehacks.com věnovaný osobnostnímu rozvoji. Na cestě za svým nejlepším já narazil na stoicismus – a nadchnul se pro něj. Jádrem a cílem této prakticky využitelné filozofie je vést šťastný život i navzdory (a především navzdory) nepříznivé životní situaci. Styl jeho psaní je spíše praktický než akademický, a tak si čtenáři snáze poradí s tím nejdůležitějším: proměnit moudrost z knihy v činy. Jonas se podělí o strategie založené na stoicismu, které lidem pomohou získat zpět sebedůvěru a dodat jim pocit, že jsou připraveni vypořádat se efektivně s čímkoli, před co je život postaví.

Zdroj: jota.cz

O nakladateli

Nakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Na počátku mělo Nakladatelství JOTA jediného zaměstnance, dnes jich má 24 a dalších 35 stálých externích spolupracovníků.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalá kniha stoicismu
Stoická filozofie pro moderní spokojený žívot

Salzgeber, Jonas

Jota, 2022

zobrazit info o knizeTajemství vyrovnaných matek
Silné matky - silné rodiny - silná společnost

Easwaran, Karella

Grada, 2022

zobrazit info o knizeCesty ke klidu
Jak se vyrovnat s nejistotou

Kaver, Anna

Portál, 2022