Filosofie na talíři

Tipy_Nasleduj bileho kralika_Dejiny filosofie
Máte mnoho filozofických otázek, ale všechna pojednání o filozofii se vám zdají nudná a zdlouhavá? Pak zkuste nahlédnout do našich dnešních knižních tipů, kde najdete tituly přesně pro vás.

Pokud si občas kladete otázky o smyslu života a smrti, o tom, zda existuje Bůh nebo jakou funkci plní naše sny, sáhněte po knize Philippa Hübla. Dílo Následuj bílého králíka… do světa filozofie vám poskytne četné odpovědi zábavnou a přístupnou formou.

Následuj bílého králíka… do světa filozofie

Autor: Philipp Hübl
Přeložila: Miluš Kotišová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7593-319-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Následuj bílého králíka… do světa filozofie vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Vtipný, rafinovaný a inteligentní průvodce krajinou moderní filozofie. Následujte bílého králíka a čeká vás dobrodružná cesta za poznáním, celým lidským životem tam a zase nazpátek. Philipp Hübl nabízí řadu jasných a neuhýbavých odpovědi na velké otázky kolem života člověka: Existuje Bůh? Můžeme žít bez citů? Rozhodujeme se svobodně? Mají sny nějakou zvláštní funkci? Proč je pro nás krása tak důležitá? Má smrt nějaký hlubší smysl? Kdy vůbec nastává smrt? Vypomáhá si při tom přitažlivými kulisami. Budete žasnout, o čem je vlastně Alenka v říši divů nebo takový film Matrix. Autor čtenáře seznamuje i s nejednou lékařskou záhadou a pozoruhodností, které ukazují, že některé naše poznatky a odpovědi jsou prozatím neúplné a hledání tedy musí trpělivě pokračovat dál. Jedno je jisté. Život je napínavý a musíme se pro něj rozhodnout – tak jako Neo.

 

Ukázka z knihy

Když si Alenka hrála v zahradě, kde se vzal tu se vzal hopkal kolem bílý králík, který si pro sebe cosi mumlal. Rozběhla se za ním, spadla přitom do králičí nory, a dostala se tak do říše divů. Alenka putuje ze skutečnosti do světa fantazie a pak zase zpátky. Lewis Carroll, autor Alenky v říši divů, nebyl jen spisovatel, ale i logik a filozof. Při druhém čtení se tak říše divů odhaluje v pravém světle jako místo plné filozofických hádanek. Může člověka už před snídaní napadnout šest nemožných věcí? Může Valihrach sám určovat smysl svých slov? Může Kočka Šklíba dočista zmizet, když po ní stále zůstává její škleb?
Ve filmu Matrix vede cesta opačným směrem. Hlavní postava Neo spatří na monitoru svého počítače zprávu „Následuj bílého králíka“. Vzápětí nato se ozve zaklepání na dveře. Neznámá mladá žena s vytetovaným králíkem na rameni ho zve na večírek. Neo se pak setkává s tajemným Morfeem, který mu dá vybrat mezi červenou a modrou pilulkou. Neo volí červenou a putuje ze svého zelenkavě uhlazeného světa fantazie do temné, syrové skutečnosti – a vrací se zpět s očima dokořán. Stejně jako Carrollovi se režisérské sourozenecké dvojici Andrewovi a Laně (dříve Laurencovi) Wachovským podařilo v Matrixu stvořit místo hemžící se filozofickými hádankami. Co když je celý svět pouhou iluzí? Mohou stroje myslet? Máme svobodnou vůli, nebo všechno podléhá osudu?

 

O autorovi

Philipp Hübl se narodil v Hannoveru v roce 1975. Studoval filozofii a lingvistiku v Berlíně, Berkeley, New Yorku a Oxfordu. Je to filozof, hostující profesor filozofie a kulturních studií na Berlínské univerzitě umění a autor četných publikací a článků o sociálních i politických tématech. Provádí výzkum v oblasti filozofie mysli, teorie jednání, teorie racionality, filozofie jazyka, morální psychologie a filozofie vědy. Více informací najdete na jeho webových stránkách.

 

O nakladatelství

Firma Pavel Dobrovský BETA s.r.o. byla založena v roce 1990. Věnuje se nakladatelské činnosti, distribuuje knižní produkci od více než 300 nakladatelů a obchodních partnerů po celé České republice. Zajišťuje distribuci zboží i na Slovensko. Provozuje maloobchodní síť prodejen, spolupracuje s knihovnami, školami, nemocničními zařízeními, kterým poskytuje zajímavé slevy. Počet knih, které nabízíme jak obchodním partnerům tak i v maloobchodní síti, se neustále zvyšuje. Každý měsíc uvádí firma na trh mnoho nových titulů. Široký výběr knih a serióznost podniku stále zvyšuje zájem obchodních partnerů o spolupráci s námi. Strategií firmy je nadále rozšiřovat všechny svoje aktivity.

————————————————

Nakladatelství Triton připravilo druhé, rozšířené vydání Dějin filosofie od Pavla Hlavinky. Jasný a stručný průvodce dějinami myšlení vás seznámí mj. s indickou, antickou a křesťanskou filosofií.

Dějiny filosofie

Autor: Pavel Hlavinka

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 152×209 mm
ISBN: 978-80-7684-013-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Dějiny filosofie vydalo nakladatelství Triton.

Dějiny filosofie jasně a stručně ve svém druhém, výrazně rozšířeném vydání přinášejí oproti prvnímu vydání v r. 2008 znatelně obsahově obohacené kapitoly týkající se indické, antické a křesťanské filosofie. Mnoho podrobných informací je věnováno filosofickým koncepcím s ohledem na jejich spirituální kontext a záměr. Tento zasvěcený, ale nikoli přehnaně komplikovaný průvodce dějinami myšlení s charakteristikami a mnohdy zajímavými osudy významných osobností je doplněn rozsáhlými citáty i z méně známých textů, jež mohou k pochopení složitého vývoje úvah o člověku a obklopujícím ho světě nesporně přispět a zaujmout i ty, kteří podobné publikace příliš nevyhledávají. Součástí textu jsou na konci každé kapitoly i stručné metodické pokyny pro studenty či čtenáře, které by mohly zainteresovaným napomoci k jisté sebereflexi, koneckonců jsou tak i zřetelně koncipovány.

 

Ukázka z knihy

1.1 Období védské

Klasifikovat dějiny indické filosofie do zřetelně vymezených období není vůbec jednoduché. Indie na rozdíl například od starého Egypta, kde bývalo zvykem zaznamenávání přesných dat, neznala historiografii v dnešním smyslu slova. U mnohých děl indické filosofie nelze někdy ani s jistotou uvést století, v němž vznikla. A na rozdíl od západního světa, v němž jsou všechna období a zvraty vymezeny jasně vyhraněnými historickými osobnostmi myslitelů, vystupují v Indii jednotliví autoři jen prostřednictvím svých děl a myšlenek. Snad je tomu tak proto, že moudří mužové Indie dosáhli vysokých stupňů oproštění se od potřeby, aby jejich smrtelné ego bylo spojováno s myšlenkami, jež zpravidla přesahují hranice času tohoto světa. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O nakladateli

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás knížky o filosofii? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny filosofie

Hlavinka, Pavel

Triton, 2022

zobrazit info o knizeNásleduj bílého králíka… do světa filozofie

Hübl, Philipp

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

Napsat komentář